Köpa Villa

Välkommen!

Här hittar du all information du behöver för att köpa en villa.

  • Att tänka på
  • Allmänna tips
  • Leva i villa
  • Vilka kostnader?
  • Hur det är att bo i villa
  • Renovera villa

Blogg

I vår blogg här på Köpa Villa skriver vi om allt som hör villalivet till: renoveringar, privatekonomi, trädgårdsarbete, familjeliv och mycket mer. 

Ta reda på husets kondition innan köp

21 jun 2021

Ingen lag säger att man måste besikta huset man ska köpa. Trots det måste köparen kontrollera om det finns några brister innan husköpet avslutas. Det kallas undersökningsplikt.

Då Anders hade köpt ett hus i god tro tidigare visste han hur viktigt det var att ta reda på alla fakta. För att eliminera så många risker som möjligt denna gång kontaktade han ett byggföretag som även erbjöd husbesiktning. Egentligen var Anders beredd på en del brister då huset såldes till ett väldigt rimligt pris. Men han ville veta vad som behövde göras för att kunna kalkylera kostnaderna. Dessutom kunde en brist vid besiktningen ge möjlighet till att pruta lite på priset, tänkte han.

Så går en besiktning till

Företaget som utför besiktningen börjar med att gå igenom alla papper. Det kan handla om handlingar som bygglov och ritningar. Sedan utförs en okulär besiktning. Därefter går de igenom huset noga. Här använder man alla intryck som lukt, syn och hörsel. Besiktningsmannen kan hitta brister som kan vara näst intill omöjligt för en icke insatt. Avslutningsvis görs ett samtal med ägaren för att höra vad denne har att säga. I protokollet som sedan skrivs hittar de åtgärder som rekommenderas.

Det finns alltid en risk att huset har dolda fel. Vilket innebär att de inte upptäckts vid besiktningen. Då gäller andra regler som kan hjälpa den nya ägare att få hjälp antingen genom att den förra ägaren får stå för kostnaden, eller att husköpet går tillbaka. Viktigt är att se vad som gäller i det aktuella fallet. Läs mer om husbesiktning på denna hemsida: mhbyggteknik.se/

Att sköta om fastigheter

17 jun 2021

Skulle du vilja ha det totala ansvaret och sköta om en fastighet? Vill du arbeta som alltiallo eller fastighetsskötare? Drömmer du om att kunna lösa problem dagarna i ända? Titta hit och läs.

När du sköter om en fastighet gäller det att vara uppmärksam varje dag och se till att allt fungerar som det ska. Det finns kranar som läcker, rör som går söder, fläktar som slutar fungera och det är bara en bråkdel om vad som kan hända. Sköter du om en fastighet där det bor hyresgäster ska du vara beredd på att tala i telefon och arbeta med att lösa problem samtidigt.

Det kommer ringa i din telefon mest hela tiden. Är det inte det ena så är det det andra. Du som arbetar som fastighetsskötare behöver utrusta dig med ett gott humör och en ängels tålamod. Lägg sedan till en naturlig begåvning i att lösa praktiska problem snabbare än tåget.

Inte bara praktisk skötsel

Vill du ha hjälp med fastighetsskötsel i Göteborg kan du vända dig till någon som arbetar med entreprenad. Då får du hjälp med sådant som till exempel att vara med på möten och ta fram en plan för investering och ekonomisk skötsel. Det kommer vara många beslut som ska tas genom årens lopp.

Väggar, golv och tak, fönster, pannrum, vindar och källare, trädgårdar och innergårdar, gräsmattor och rabatter. Allt ska skötas om och underhållas så att både ägare och hyresgäster blir nöjda och glada. Din fastighetsskötare kommer helt enkelt att fungera som en magisk punkt i ditt liv.

Att göra rent hus

13 jun 2021

Fastigheter är ibland mindre rena än önskvärt. Ibland är de rentav långt ifrån godkänd standard. Då brukar man använda begreppet sanering. Orsaken till att sanering behövs varierar.

Av en mängd olika orsaker hamnar man ibland i en situation där sanering behövs. Som fastighetsägare är man sällan lycklig över situationen. Äger du en fastighet i Norrköping eller dess omgivningar vet du säkert att allt kan hända. Allt kan inte förhindras men med rätt hjälp kan allt åtgärdas.

Begreppet sanering är som sagt stort och rymmer många olika scenarion. En vanlig anledning till att behov av sanering uppstår är vattenskador. Ett rör har kanske stått och läckt i tysthet och helt obemärkt. Fukt och kanske mögel har uppstått och måste bort.

Likaså kan tidigare generationer använt material som vi idag vet är olämpliga, som asbest. Åtgärder behövs.

Kompetens och kunskap

För att kunna åtgärda skador av dessa och andra slag behöver man mer än byggkunskaper. Till alla sorters sanering krävs speciell kompetens. Exempelvis asbest omges av ett omfattande regelverk när det ska tas bort. Röta och mögel kräver kunskap om de förhållanden och de organismer som är orsaken.

En speciell typ av sanering finner vi under namnet social sanering. Där handlar det om olika typer av mänsklig misär som satt sina märken i ett hus. Smuts, avföring och diverse annat kräver rätt kompetens hos den personal som ska ta hand om alltihop.

En sanering i Norrköping är sällan trevlig men alltid givande. En genomförd sanering ger tillfredsställelse för både kund och den anlitade firman.

Anlita en takläggare i Dalarna

10 jun 2021

När husets tak har gjort sitt behöver du se till att få taket omlagt. Byta tak görs inte särskilt ofta och när det väl behöver bytas gör du rätt i att anlita en takläggare för att göra jobbet.

Mycket kan du tänka dig att göra själv när det gäller renoveringar och fix med huset. Men att behöva ge dig upp på taket för att genomföra ett takbyte alldeles på egen hand, där går faktiskt gränsen. Du är väldigt höjdrädd och har ingen erfarenhet alls av att byta tak. Du får helt enkelt kontakta en takläggare i Dalarna. En takläggare är nog vare sig rädd för höjder eller har några svårigheter med att byta ett tak. De arbetar med detta under hela dagarna och har jobbat sig upp både när det gäller kompetens och erfarenhet.

Ta in en offert

Du ringer alltså takläggaren och får först ett par frågor över telefon. Sedan får du veta att takläggaren har mycket att göra just nu, så hen kan nog inte hjälpa dig den närmaste tiden. Men hen kommer hem till dig på besök för att kika hur stort taket är och för att ge dig en offert på vad arbetet kan kosta. Sedan får du tid att kolla igenom offerten. Kanske kan det vara så att du behöver ta in offerter från fler takläggare, särskilt om det skiljer sig mycket i pris mellan de olika firmorna. Välj sedan den takläggare som snabbast kan få jobbet gjort och som har bäst pris att erbjuda.

Ett intressant och omväxlande arbete

8 jun 2021

Tycker du om att göra lite av varje? Är du händig? Har du kunskap och erfarenhet inom fastighetsskötsel och service? Då kan du vara en kandidat till att börja jobba med fastighetsservice!

Det finns människor som tycker att det är skönt att vara på en plats och göra en sak varje dag. Men så finns det de som tycker om när det händer saker. När de får lösa problem, hitta på egna sätt att göra saker på, träffa olika människor och se olika platser. Om så kanske du blir pilot och börjar resa över hela världen. Eller så föredrar du att göra något lite mer nära ditt hem. Som att börja arbeta med fastighetsskötsel i en storstad som Stockholm, till exempel. Då kan du arbeta på ett företag där du får ta hand om flera olika fastigheter för en eller många olika kunder. Ett arbete som du verkligen kan trivas med.

Skötsel och service

Vad innebär fastighetsservice? Det är ett ord som är mycket brett och som i stora drag innebär att du tar hand om en fastighet. Fastigheten kan vara en villa eller ett stort flerfamiljshus, och dina arbetsuppgifter kan vara mycket skilda. Du kanske städar, byter trasiga lampor, ser över värmesystemet, sköter om grönytorna med mera. Det är det som är det roliga med den här typen av uppdrag. Du kan arbeta med det du trivs med och få en bred palett av olika kunskaper och uppdrag, som du ska utföra hos olika kunder. Läs mer om fastighetsservice på denna hemsida: fastighetsservicestockholm.se

Med rätt lås kan man förhindra många inbrott

1 jun 2021

Bra och säkra lås bidrar till trygghet och kan förhindra inbrott. Men det gäller även att ha rätt lås för att hemförsäkringen ska gälla. Här kommer några tips på viktiga saker att tänka på.

Många inbrott kan förhindras med bra lås. Det kan även bra att som nyinflyttad se över och byta ut bostadens alla lås då det kan finnas kopior av nycklar i orätta händer. Genom att ta hjälp av en låssmed säkerställer man att låsen man monterar är godkända och uppfyller de särskilda krav försäkringsbolaget ofta har. Bor man på nedre botten eller i villa har man mycket att vinna på att även förse fönstren med lås, då detta ytterligare försvårar för tjuven. Men säkra lås är även viktigt för den egna säkerhet i samband med en brand, då bra lås är utformade så att man snabbt och enkelt ska kunna öppna inifrån.

Säkerhetsbesiktiga fastigheten och uppgradera låsen

Det är viktigt att låssäkerheten anpassas till fastigheten och de olika behov man kan tänkas ha. Genom att låta en låssmed först besiktiga fastigheten och göra en riskbedömning får man sedan olika förslag på säkerhetsförbättringar. Det kan exempelvis vara att istället installera digitala lås med nyckelbrickor då fastigheten används av många, eller att även installera larm. Är det ett större arbete kan det vara en god idé att först ta in offerter från några olika låssmeder. Men det är skillnad på låssmeder och företag, och den låssmed man väljer att anlita ska vara certifierad och registrerad hos SLR.

Ökad trivsel för boende i Västerås

21 maj 2021

Du kan öka trivseln i fastigheter i Västerås med inglasade balkonger. Det gäller såväl bostadsrätter som hyresfastigheter. För när du glasar in balkonger skapar du nya rum för boende.

Västerås har många fina hyresfastigheter och bostadsrätter där de boende skulle kunna njuta mer om balkongerna var inglasade. Utesäsongen på balkongen är inte så lång. Genom att glasa in kan helt nya rum skapas.

Här kan boende sitta och njuta vintertid såväl som sommartid. Inreda en inglasad balkong skapar också nya oaser. Dessutom finns det proffs på balkonginglasning i Västerås. För när det är dags att glasa in finns det många faktorer som spelar in. Kommunen kan ha speciella regler för vilken stil som inglasade balkonger måste följa. En byggfirma ska också ha känsla för det estetiska så att balkongerna smälter in vackert mot fasaden.

Olika typer av inglasningar

Inglasning kan ske på lite olika sätt. Framför allt behöver det vara lösningar som är godkända enligt svensk lagstiftning och kravställning. Inglasade balkonger har också krav enligt internationell standard. Vanliga märkningar är CE och ETA som är certifieringar. Det är inte någon höjdare om glaset spricker av kyla till exempel.

Själva glaset som används bör inte bara leva upp till kraven. UV-skydd gör att balkongerna inte blir till bastu när solen kommer fram. Trots allt vill du inte att de boende ska kokas på balkongerna på sommaren. Genom att se till att välja ett företag som kan göra allt på totalentreprenad går arbetet snabbare och det är ofta ett kostnadseffektivt alternativ.

Proffs på skräddarsydda hem

21 maj 2021

Har du varit i en olycka eller av någon annan orsak behöver en anpassning av din bostad, så finns det hjälp att få. Med proffs och rätt utrustning kan du skapa ett bra liv och fungerande vardag.

Det finns så många olika slags yrken och arbetsområden att det kan vara svårt att veta vad alla betyder. Men för de som är specialister på bostadsanpassning i Stockholm är det ett yrke som både är vanligt och ovanligt på en och samma gång. Det kan handla om att du har en utbildning som snickare, elektriker, rörläggare eller liknande, och att du tycker att det är extra roligt att hjälpa till att skräddarsy bostäder till dem som har någon typ av funktionsnedsättning. Något som gör att du kan få problem med dagliga funktioner, som att komma in och ut ur din bostad, laga mat eller gå på toaletten.

Ett givande arbete

För dig som arbetar med anpassningar av bostäder för funktionsnedsatta boende kan det vara ett mycket givande och tacksamt arbete. Du skapar möjligheter för personen i fråga och dess familj att få ett fungerande och normalt liv i deras hem. Ett liv och en känsla som kan vara avgörande för ett bra mående. Det kan dessutom vara så att en boende inte ens kan ta sig till arbetet, vården eller ut på en promenad. Så det innebär att du varje dag kan åka med vissheten att du har gjort en stor skillnad i någons liv, på ett positivt sätt.

Skydd från solen

1 maj 2021

Alla kan behöva skydd från solen och söka sig in i skugga. Det kan vara under ett träd, in i huset, varför inte under markiserna? För mycket sol kan man må dåligt av, det är viktigt att komma undan.

När man bor på ett så fint ställe som Lidingö, då vill man verkligen passa in. Man vill att huset ska se fint och prydligt ut. Även fast man själv tycker att man har finaste huset på gatan. När man ska sätta upp markiser är därav valet ganska svårt. Det ska passa huset fint, ta lite uppmärksamhet, men inte allt för mycket. Det ska även passa in i området man bor i. Som tur är finns det flera olika att välja mellan, svårt val. Men snart tas ett besult om vilka som får pryda huset.

Skönare inomhusklimat

Somrarna är riktigt härliga, men de kan också vara hemska. Solen ligger på konstant, och det blir rena rama bastun inomhus. Man får nästan hoppa över fläckarna där solen skiner. Snart blir man kvitt det problemet, markiser på Lidingö är beställda. Dessa ska upp så snart som möjligt. De skyddar huset från sol, men dessutom kan man trots dåligt väder sitta ute. De fungerar ju även som ett tak man kan sitta under. Det finns olika storlekar och längder på markiserna. Det går att hitta något som passar alla. Man kan även själv välja vilken modell man vill ha. Den gamla klassiska där man vevar ut och in, eller ska den sköta sig helt själv?

Golv för bara fötter

24 apr 2021

Känslan när du går på ett nyslipat trägolv är skön. Ett trägolv känns lent och fotvänligt. Känslan då du beskådar samma golv är glädje. Trägolv ska inte bytas utan slipas, i första hand.

Det finns ett otal argument som talar för trägolv och inga emot. Ett trägolv är tillverkat av förnyelsebar råvara. Ett trägolv kan varieras i det oändliga med lasering och mönster och en stor variation av olika träslag. Trägolv är lättskötta och hållbara. Med rätt ytbehandling fungerar de även i kök eller hall.

Vad gör du när golv i andra material blir repiga, fläckiga och slitna? Jo, du får kassera och köpa nytt. Dyrt och inte hållbart, men vad gör man? Vad gör du då samma sak händer med ditt trägolv? Enkelt, du ser till att få golvet slipat. Det kostar bråkdelen av ett nytt golv och efteråt ser golvet nylagt ut igen.

Hur går en golvslipning till?

En golvslipning kräver förberedelser och lite proffsjobb. Du får börja med att ta ut alla möbler i rummet som ska behandlas och räkna med att behålla dem där någon dag. Sedan tar personal med maskiner av allehanda slag och slipar bort det skadade översta lagret.

Det krävs skicklighet och erfarenhet eftersom arbete i ojämn takt kan medföra ojämnheter. När själva slipandet är klart och eventuellt damm tagits bort vill du antagligen ha någon ytbehandling. När den utförts behöver golvet torka någon dag innan du ställer tillbaka möblerna. Nu är förstås möblerna försedda med möbeltassar och du kan slå dig ned och beundra golvet. Läs mer om golvslipning på denna sida: golvslipningnacka.se

Installera solceller - för en grönare framtid

28 mar 2021

En installation av solceller ger en produktion av el på ett hållbart sätt eftersom solens energi är förnybar och inte smutsar ner den vackra naturen. Och du sänker dina kostnader för el.

Solceller är ett hett ämne och fler människor investerar i denna fantastiska möjlighet att producera sin egen el och det är också möjligt att sälja överskottet av el. En installation av solceller kommer att sänka elkostnaderna man dras med varje månad och det är ett smart val för klimatet. För energin från solens strålar är en grön och förnybar energi som inte bidrar till den skadliga växthuseffekten som de fossila bränslena gör.

Att installera solceller passar utmärkt att göra över hela Sverige men ett ställe som är extra bra är Malmö och dess omnejd, för Malmö har en genomsnittlig solinstrålning på 1050 kilowattimmar per kvadratmeter och år. Behöver du hjälp med installera solceller i Malmö så kontaktar du en professionell firma i staden som kan guida dig rätt.

Större yta ger mer el

Du kan producera el som enbart räcker till ditt boende och du kan även sälja den el som blir över och du kan tjäna en slant. Solceller passar bra att installera på ditt hus eller varför inte på din ladugård om du äger en sådan. Med en stor yta som en ladugård så kan du producera mycket el som passar perfekt om du driver en gård. Så ju större yta du kan täcka med solceller ju mer energi kommer du att kunna producera.

Slitet eller omodernt

28 mar 2021

När man bygger badrum så brukar man satsa extra på att skapa en lång hållbarhet. Men förr eller senare är det ändå dags att byta ytskikten eller kanske till och med allt som finns i badrummet.

Även om man är noggrann med att skapa badrum som känns klassiska och tidlösa så kommer det ändå en dag när rummet känns omodernt. Ibland sker det i samma tidsrymd som man också upptäcker att badrummet är slitet. Eller så kanske man bara är trött på ytskikten och vill byta till något som man tycker är snyggare. Vad anledningen än är för en badrumsrenovering i Östersund så är det ändå samma riktlinjer som man ska tänka på vid en så pass stor åtgärd.

Tips vid renovering

En badrumsrenovering är en stor investering och dessutom en slags renovering där man oftast får ta hjälp av hantverkare av olika slag. Det beror på att badrummet är ett våtrum och att felaktigheter eller brister kan innebära vattenskador eller fuktskador. En typ av skador som kan medföra omfattande ytterligare renoveringar samt en stor ekonomisk förlust. Därför ska man aldrig slarva när det gäller badrumsrenoveringar utan alltid se till att man följer riktlinjer och använder sig av korrekt material.

För att få ett fungerande badrum som håller länge ska man gärna välja ett ytskikt och funktioner som man känner kan hålla i längden. På det sättet kan man skjuta upp nästa renovering så länge som möjligt och kunna vara nöjd med badrummet en lång tid framöver.

Sol, älskade sol

25 mar 2021

Vilken härlig dag, na na na. Den känslan sprider sig i hela kroppen. Redan från att ögonen öppnades visste man, att idag blir en bra dag. Solen skiner, himlen är blå, livet är väldigt bra idag.

Solen, vilken härlig energi den ger en. Man fylls av glädje de soliga dagarna. Helst av allt vill man bara ligga ute hela dagen och njuta. Eller ta en härlig promenad och äta lunch ute, det är ju lite så det är i Sverige. Här tar vi vara på soltimmarna. Även om solen är väldigt uppskattad, kan den bli lite mycket. Framförallt när man sitter inne och den fortsätter följa en. Man kanske ska göra som grannarna har gjort, skaffa markiser. Det är ju även en fin liten dekoration på huset.

Välj bland olika sorters markiser

Valet av att skaffa markiser behöver inte vara alltför svårt. När du väl testat på markiser kommer du vara fast. Var har de funnits hela ditt liv? Tacka solen, men även skyddet från den. Markiserna kommer i olika modeller och kan fungera på olika vis. Välj markiser utifrån din smak och tycke. Det finns de som du rullar upp och ned för hand, även de elektriska där du trycker på en knapp, samt de automatiska som sköter sig själva med hjälp av sensorer. I Södertälje hittar du ett stort urval av markiser. Var inte den sista med att skaffa markiser i Södertälje. Snart har du, liksom grannarna, markiser som pryder huset och skyddar er från solens heta strålar hela dagarna.

Dags att måla om?

21 mar 2021

De flesta vet vilken effekt ny färg på väggarna har. Det är nästan som att flytta, byta miljö. Med små medel kan man få en nytt hem. Men det är inte alltid man hinner. Ingen fara, anlita en målare!

Drömmer du om att förnya ditt hem? Ny färg på väggarna, eller varför inte nya tapeter? Du kanske hoppade på vitt och fräscht-trenden och har tröttnat? Det kanske är dags för lite murrigare och mysigare färgsättning. Men hur ska du hitta tiden?

Jobbet tar sitt, familjelivet sitt. Träningen och umgänge med vännerna, allt det där gör att du fortfarande går omkring i ditt vita vardagsrum och längtar efter den där ombonade känslan. Gör slag i saken idag! Anlita en målare i Stockholm, som är proffsig, som fokuserar på miljö och där du får ROT-avdrag på arbetskostnaden.

Snart har du ditt efterlängtade vardagsrum

Oftast tar det längst tid från idé till beslut. Tänk efter, när började du tänka på att förnya rummet? Det var säkert inte igår, tanken har legat och marinerat länge, betydligt längre än vad det faktiskt tar att genomföra den.

Du har säkert också tänkt att du skulle göra jobbet själv men det har inte funnits tid. Men nu finns inga ursäkter längre. Boka din målare, prata med honom eller henne om vad du har tänkt dig. Innan du vet ordet av har hen satt igång, och när det sedan är klart kommer du undra varför du inte gjorde slag i saken tidigare. Det blev hur bra som helst.

Det moderna badrummet i Sundbyberg

17 mar 2021

Det är stor skillnad på ett modernt badrum och ett byggt på exempelvis 1970-talet. Det handlar inte bara om ytor och design utan om säkerhet och praktisk nytta. Ett nytt badrum är bättre.

Människan är inte alltid fantastisk men ibland. Släktet har förmåga att ta lärdom av gamla misstag och göra om och göra bättre. Det gäller på de flesta områden och det gäller konstruktion och byggnation. En nybyggd villa eller hyresfastighet tillverkas och konstrueras helt annorlunda än en som är femtio år gammal.

Därmed inte sagt att allt gammalt måste kasseras. Vissa hantverk och sätt att göra saker håller bra än idag och vi kan använda i stort sett samma tekniker. När det gäller badrum generellt kan man dock säga att det idag finns ett annat och bättre tänkande vad gäller säkerhet. Det handlar om både el och vatten.

Vikten av ett våtrumsintyg

Vad är då detta mytomspunna våtrumsintyg? Jo, det är ett dokument där det intygas att en badrumsrenovering i Sundbyberg utförts på ett sätt som gör det säkert. Man har renoverat badrummet på ett sätt som gör att det inte ska kunna bli dolda vattenskador eller mögelproblem. I den mån det finns el dragen är även den säker och trygg.

Har du en dröm om ett riktigt snyggt och bra badrum? Då ska du anlita en firma som har kompetensen att göra allting rätt. En riktigt genomförd badrumsrenovering måste få ta lite tid eftersom allt ska göras i en bestämd ordning. En bra firma ger också bra rådgivning.

← Äldre inlägg