Köpa Villa

Välkommen!

Här hittar du all information du behöver för att köpa en villa.

  • Att tänka på
  • Allmänna tips
  • Leva i villa
  • Vilka kostnader?
  • Hur det är att bo i villa
  • Renovera villa

Blogg

I vår blogg här på Köpa Villa skriver vi om allt som hör villalivet till: renoveringar, privatekonomi, trädgårdsarbete, familjeliv och mycket mer. 

Installera solceller - för en grönare framtid

28 mar 2021

En installation av solceller ger en produktion av el på ett hållbart sätt eftersom solens energi är förnybar och inte smutsar ner den vackra naturen. Och du sänker dina kostnader för el.

Solceller är ett hett ämne och fler människor investerar i denna fantastiska möjlighet att producera sin egen el och det är också möjligt att sälja överskottet av el. En installation av solceller kommer att sänka elkostnaderna man dras med varje månad och det är ett smart val för klimatet. För energin från solens strålar är en grön och förnybar energi som inte bidrar till den skadliga växthuseffekten som de fossila bränslena gör.

Att installera solceller passar utmärkt att göra över hela Sverige men ett ställe som är extra bra är Malmö och dess omnejd, för Malmö har en genomsnittlig solinstrålning på 1050 kilowattimmar per kvadratmeter och år. Behöver du hjälp med installera solceller i Malmö så kontaktar du en professionell firma i staden som kan guida dig rätt.

Större yta ger mer el

Du kan producera el som enbart räcker till ditt boende och du kan även sälja den el som blir över och du kan tjäna en slant. Solceller passar bra att installera på ditt hus eller varför inte på din ladugård om du äger en sådan. Med en stor yta som en ladugård så kan du producera mycket el som passar perfekt om du driver en gård. Så ju större yta du kan täcka med solceller ju mer energi kommer du att kunna producera.

Slitet eller omodernt

28 mar 2021

När man bygger badrum så brukar man satsa extra på att skapa en lång hållbarhet. Men förr eller senare är det ändå dags att byta ytskikten eller kanske till och med allt som finns i badrummet.

Även om man är noggrann med att skapa badrum som känns klassiska och tidlösa så kommer det ändå en dag när rummet känns omodernt. Ibland sker det i samma tidsrymd som man också upptäcker att badrummet är slitet. Eller så kanske man bara är trött på ytskikten och vill byta till något som man tycker är snyggare. Vad anledningen än är för en badrumsrenovering i Östersund så är det ändå samma riktlinjer som man ska tänka på vid en så pass stor åtgärd.

Tips vid renovering

En badrumsrenovering är en stor investering och dessutom en slags renovering där man oftast får ta hjälp av hantverkare av olika slag. Det beror på att badrummet är ett våtrum och att felaktigheter eller brister kan innebära vattenskador eller fuktskador. En typ av skador som kan medföra omfattande ytterligare renoveringar samt en stor ekonomisk förlust. Därför ska man aldrig slarva när det gäller badrumsrenoveringar utan alltid se till att man följer riktlinjer och använder sig av korrekt material.

För att få ett fungerande badrum som håller länge ska man gärna välja ett ytskikt och funktioner som man känner kan hålla i längden. På det sättet kan man skjuta upp nästa renovering så länge som möjligt och kunna vara nöjd med badrummet en lång tid framöver.

Sol, älskade sol

25 mar 2021

Vilken härlig dag, na na na. Den känslan sprider sig i hela kroppen. Redan från att ögonen öppnades visste man, att idag blir en bra dag. Solen skiner, himlen är blå, livet är väldigt bra idag.

Solen, vilken härlig energi den ger en. Man fylls av glädje de soliga dagarna. Helst av allt vill man bara ligga ute hela dagen och njuta. Eller ta en härlig promenad och äta lunch ute, det är ju lite så det är i Sverige. Här tar vi vara på soltimmarna. Även om solen är väldigt uppskattad, kan den bli lite mycket. Framförallt när man sitter inne och den fortsätter följa en. Man kanske ska göra som grannarna har gjort, skaffa markiser. Det är ju även en fin liten dekoration på huset.

Välj bland olika sorters markiser

Valet av att skaffa markiser behöver inte vara alltför svårt. När du väl testat på markiser kommer du vara fast. Var har de funnits hela ditt liv? Tacka solen, men även skyddet från den. Markiserna kommer i olika modeller och kan fungera på olika vis. Välj markiser utifrån din smak och tycke. Det finns de som du rullar upp och ned för hand, även de elektriska där du trycker på en knapp, samt de automatiska som sköter sig själva med hjälp av sensorer. I Södertälje hittar du ett stort urval av markiser. Var inte den sista med att skaffa markiser i Södertälje. Snart har du, liksom grannarna, markiser som pryder huset och skyddar er från solens heta strålar hela dagarna.

Dags att måla om?

21 mar 2021

De flesta vet vilken effekt ny färg på väggarna har. Det är nästan som att flytta, byta miljö. Med små medel kan man få en nytt hem. Men det är inte alltid man hinner. Ingen fara, anlita en målare!

Drömmer du om att förnya ditt hem? Ny färg på väggarna, eller varför inte nya tapeter? Du kanske hoppade på vitt och fräscht-trenden och har tröttnat? Det kanske är dags för lite murrigare och mysigare färgsättning. Men hur ska du hitta tiden?

Jobbet tar sitt, familjelivet sitt. Träningen och umgänge med vännerna, allt det där gör att du fortfarande går omkring i ditt vita vardagsrum och längtar efter den där ombonade känslan. Gör slag i saken idag! Anlita en målare i Stockholm, som är proffsig, som fokuserar på miljö och där du får ROT-avdrag på arbetskostnaden.

Snart har du ditt efterlängtade vardagsrum

Oftast tar det längst tid från idé till beslut. Tänk efter, när började du tänka på att förnya rummet? Det var säkert inte igår, tanken har legat och marinerat länge, betydligt längre än vad det faktiskt tar att genomföra den.

Du har säkert också tänkt att du skulle göra jobbet själv men det har inte funnits tid. Men nu finns inga ursäkter längre. Boka din målare, prata med honom eller henne om vad du har tänkt dig. Innan du vet ordet av har hen satt igång, och när det sedan är klart kommer du undra varför du inte gjorde slag i saken tidigare. Det blev hur bra som helst.

Det moderna badrummet i Sundbyberg

17 mar 2021

Det är stor skillnad på ett modernt badrum och ett byggt på exempelvis 1970-talet. Det handlar inte bara om ytor och design utan om säkerhet och praktisk nytta. Ett nytt badrum är bättre.

Människan är inte alltid fantastisk men ibland. Släktet har förmåga att ta lärdom av gamla misstag och göra om och göra bättre. Det gäller på de flesta områden och det gäller konstruktion och byggnation. En nybyggd villa eller hyresfastighet tillverkas och konstrueras helt annorlunda än en som är femtio år gammal.

Därmed inte sagt att allt gammalt måste kasseras. Vissa hantverk och sätt att göra saker håller bra än idag och vi kan använda i stort sett samma tekniker. När det gäller badrum generellt kan man dock säga att det idag finns ett annat och bättre tänkande vad gäller säkerhet. Det handlar om både el och vatten.

Vikten av ett våtrumsintyg

Vad är då detta mytomspunna våtrumsintyg? Jo, det är ett dokument där det intygas att en badrumsrenovering i Sundbyberg utförts på ett sätt som gör det säkert. Man har renoverat badrummet på ett sätt som gör att det inte ska kunna bli dolda vattenskador eller mögelproblem. I den mån det finns el dragen är även den säker och trygg.

Har du en dröm om ett riktigt snyggt och bra badrum? Då ska du anlita en firma som har kompetensen att göra allting rätt. En riktigt genomförd badrumsrenovering måste få ta lite tid eftersom allt ska göras i en bestämd ordning. En bra firma ger också bra rådgivning.

Färg gör skillnad i hemmet

15 mar 2021

Att måla och tapetsera är enkla sätt att förnya din bostad. Förändringen är inte bara estetisk. Ett hus som målats med omsorg och bra produkter skyddar och ger högre marknadsvärde.

Insidan eller utsidan eller bådadera? Kanske främst en praktisk fråga. Ja, att måla fasaden på din bostad är alltid en bra idé. Ett hus som målats med omsorg och med rätt produkter får mer skydd mot väder och vind. Att det dessutom ser väldigt mycket bättre ut är det ingen som blir ledsen över.

Visste du att din kommun kan ha synpunkter på husfärgen? Om du känner en stark längtan att byta från rosa till blå fasad ska du vänta med att genomföra projektet tills du har kontrollerat den saken. Annars riskerar du faktiskt att få göra om hela projektet i en mer passande färg.

Din innemiljö är viktig

Har du redan en bra fasad som ser fullt anständig ut är det istället interiören du ska fokusera på. Man behöver inte ha kvar tapeten med små nallar när barnen nått tonåren eller redan flyttat ut. En stilig enfärgad tapet eller en strukturväv som målas i lämplig färg duger precis lika bra eller bättre.

En målare i Stockholm finns alltid att hitta. De kan snabbt avgöra vad som passar och vilken typ av färg man ska välja. Det tar dem inte lång tid att förvandla ditt svettiga mardrömsprojekt till ett snyggt och modernt utrymme som du kommer att trivas i. ROT-avdrag? Givetvis. Luta dig tillbaka och njut av din nya innemiljö.

Glasa in er balkong

11 mar 2021

Att glasa in balkongen blir alltmer populärt då det förlänger säsongen och ger ett extra mysigt rum i hemmet. Ska ni glasa in balkongen hemma? Kontakta ett företag som sysslar med detta.

Är ni sugna på att bygga en inglasad balkong? Tänk er att kunna sitta ute längre om dagarna och till och med kunna sitta ute längre in över säsongerna. Om man har en inglasad balkong kan man automatiskt sitta ute mycket längre eftersom det blir varmare. Sätter man sedan även in en värmare av något slag, infravärme till exempel, så kan man kanske till och med sitta där ute på balkongen till långt in på hösten och vintern. En inglasad balkong är en investering och ger ert hem ett extra rum att nyttja för mysiga stunder.

Njut av balkongen långt in på hösten

Det behöver inte vara så dyrt att glasa in balkongen där hemma. Mycket kan man faktiskt göra själv på egen hand om man nu skulle vilja göra det. Men en del saker kräver rätt man för jobbet. Prata därför med en firma som sysslar med just inglasning av balkonger i närheten av er där ni bor, för att se om de kan hjälpa er att bygga en inglasad balkong. Att installera en värmare är något ni själva kan göra, antingen genom att köpa en fristående sådan eller sätta upp infravärme i taket. Sådan typ av värme ger ett behagligt klimat och gör att ni kan njuta av att sitta ute länge om kvällarna.

Konst gjord av handen

1 mar 2021

Att måla kan vara så mycket mer, det är ett hantverk som gjorts i många år. Målar och tapetserar är bara en del av vad målarna gör. De finns även dekorationsmålare, alltså de som skapar konst.

Vill du ha en alldeles unik vägg, en vägg som du inte hittar någonstans mer än hos dig? Har du redan en plan på hur denna vägg ser ut, eller behöver den ritas upp? Inspirera dig med bilder från internet, skapa en kombination som blir din helt egna. Sedan kan en målare som gör dekorationsmålningar utföra den åt dig. Man målar för att göra en vägg bättre, man vill matcha mer eller sätta sin egen prägel på väggarna. Vare sig man vill göra en vanlig målning eller något mer avancerat finns det hjälp att få. Målare är duktiga och kunniga på sin sak, för de har många års erfarenhet.

Anlita rätt målare

Det är viktigt både för dig och målarna att det blir rätt. De vill göra ett bra jobb och att du som kund är nöjd när de åker. Det är därför viktigt att ni har en god kommunikation där ni tydligt säger vad ni önskar. Gör gärna en lista med önskemål du har, så som resultat, tid etc. När du ska anlita en målare i Älvsjö är det enkelt att hitta rätt. Det finns seriösa och kunniga specialister där på målning. Låt dessa sköta din målning, vare sig den är utomhus eller inomhus. De kan jobbet och är inte klara förrän du är nöjd.

Vilken värmepump passar bäst?

12 feb 2021

Det finns många olika typer av värmepumpar. Detta innebär att man kan få en värmepump som passar perfekt både till hus och hushåll. Men vad är det som avgör vilken värmepump som passar bäst?

En värmepump är en större investering men den betalar sig alltid i längden. Hur snabbt man får igen pengarna beror på hur stor konsumtion man har av värme och varmvatten, men även vad pumpen och installationen kostade.

För att hämta hem pengarna lite snabbare kan man titta på hur man även kan spara energi på andra sätt. Genom fönster och dörrar försvinner mycket värme och kanske går dessa att renovera eller byta? Värme stiger också uppåt, och genom att tilläggsisolera vinden håller man värmen i huset. Lyckas man sänka sin konsumtion av värme och varmvatten kan detta innebära att man klarar sig med en mindre och något billigare värmepump, och man får igen sin investering snabbare.

Bäst om ett företag sköter allt

Är man intresserad av att installera en värmepump ska man vända sig till ett företag som säljer flera olika typer av värmepumpar. De brukar först komma på ett kostnadsfritt hembesök för att titta på husets och omgivningens förutsättningar samt hushållets behov. Därefter får man ett eller flera förslag på värmepumpar, som både passar hushållet och plånboken.

Det är bra om samma företag kan sköta själva installationen också, särskilt om det behöver borras en energibrunn. Då blir ett och samma företag ansvarigt för allt och man slipper företag som skyller på varandra om fel skulle uppstå. Läs mer om värmepumpar här: hojdensbrunn.se

Bra luft inomhus

4 feb 2021

Det är viktigt att den ventilation som finns installerad i huset fungerar på ett ordentligt sätt. För att säkerställa detta så kan man behöva ta hjälp av ett proffs inom just ventilation.

Luften vi andas in under den tid vi är inomhus behöver vara så frisk och bra som möjligt. En dåligt fungerande ventilation kan leda till flera olika problem som kan bli både kostsamma och dåliga för hälsan. Det kan lätt bildas mögel och dålig lukt, särskilt i källare och i vindsutrymmen, om inte ventilationssystemet som finns i huset fungerar ordentligt.

För att säkerställa att den fungerar så kan man ibland behöva ta hjälp av någon som kommer och besiktigar ventilationen. Det finns mycket som kan göra att inte luften kommer in ordentligt. Behöver ni hjälp med ventilation i Stockholm kanske? Kika online efter någon som kan hjälpa er.

Besiktning av ventilation

Det kan till exempel handla om smuts, damm eller andra saker som har kommit in utifrån och sedan fastnat. Det kan bli stopp helt enkelt, och dessa kan en ventilationsexpert enkelt ta bort. Besiktning av ventilationssystemet kan vara bra att genomföra med ett par års mellanrum. Ibland kanske till och med oftare än så om man märker att det inte fungerar ordentligt.

Har man dålig ventilation så slukar detta mycket pengar helt i onödan. Så genom att se till att ha en fungerande ventilation så kan man alltså spara in pengar på energikostnader. Sedan är det ju en bra sak för vår miljö också, så det blir win-win.

Värmepumpen klassas som en förnybar energikälla

3 jan 2021

Värmepumpen är en förnybar energikälla precis som sol, vind och vatten och är miljövänlig. Den drivs visserligen med el, men betydligt mindre än vad som går åt vid uppvärmning med element.

En värmepump drivs med el, men anses ändå vara en förnybar energikälla eftersom den tar sin energi från luften, vattnet, jorden eller berget. Genom att välja miljömärkt el, så kallad grön el, när man tecknar el-abonnemang säkerställer man att värmepumpen blir så miljövänlig som möjlig. För många hem är värmepumpen ett mycket attraktivt alternativ då den ger besparingar på uppvärmningskostnader samtidigt som man gör gott för miljön. Men en värmepump är också en större investering och det är viktigt att man väljer rätt pump för att man ska få tillbaka pengarna så fort som möjligt.

Få hjälp med att hitta den bästa värmepumpen

Vilken värmepump som blir bäst beror på husets planlösning och förutsättningar, men omgivningen runt omkring spelar också in. En jordvärmepump som är enklare och något billigare att installera än en bergvärmepump kräver en stor tomtyta medan en sjövärmepump behöver tillgång till vattendrag. Ett företag som säljer och installerar olika värmepumpar kan hjälp till att ta fram alternativ som passar både huset och plånboken. Men de brukar också rekommendera att man ser till att göra andra energibesparande åtgärder först om man inte redan har gjort det. Det kan exempelvis vara att tilläggsisolera en norrvägg eller vinden etc. Mycket värme försvinner också ut genom fönster, så att även se över dessa är viktigt. Läs mer om värmepumpar på denna sajt: https://www.värmepumparsödertälje.se

Lägenhet, villa eller radhus kan ha olika krav på säkerhetsdörren

23 dec 2020

Vad vore ett hem utan en dörr? Oavsett om man bor i lägenhet, villa eller radhus är ytterdörren viktig. Den håller tjuven borta och hjälper till att hålla hemmet ljud- och värmeisolerat.

Det finns dörrar i olika säkerhetsklasser och det gäller att veta vad försäkringsbolaget kräver. En säkerhetsdörr ska vara CE-märkt och oftast vara i minst säkerhetsklass 3. Men detta kan variera så det är alltid bästa att först fråga sitt försäkringsbolag vad som gäller.

Det finns även andra saker att tänka på vid val av säkerhetsdörr. Bor man i en villa eller i ett radhus kan det vara viktigt med en välisolerad dörr som klarar att stå emot riktigt låga temperaturer. Det finns också dörrar som står emot vind och vatten extra bra, vilket kan vara praktiskt i vårt nordiska klimat.

Idag går det att få en säkerhetsdörr som är snygg och som passar huset

Det kan vara svårt att veta vilken dörr som uppfyller de olika krav som man har, men det finns professionella företag som säljer säkerhetsdörrar i Stockholm som kan hjälpa till. En säkerhetsdörr är en större investering och det är viktigt att man köper rätt dörr med de egenskaper som man behöver. En säkerhetsdörr kan idag fås i många olika modeller, material och färger och vissa företag kan även specialtillverka säkerhetsdörrar så att de passar med arkitekturen i gamla hus. Detta innebär att man inte längre behöver kompromissa utan kan välja både säkerhet, funktion och utseende.

För sommar, vinter och mittemellan

19 dec 2020

Ett hus att leva i. Och ett hus att ha semester i. För många är det viktigt att ha olika typer av hus som man kan använda till olika aktiviteter och olika delar av livet. Kanske också på olika orter.

Sommarstugan har på senare år bytt namn och heter numera fritidshus. Det beror ofta på att de lite enklare stugorna som passade bäst för bruk under de varmare månaderna numera har blivit rejälare byggnationer som även går att använda under resten av året. Fritidshustillverkare som Kontio har tagit fasta på den nya tidens användning av husen och det har även gjorts när det gäller byggnormen för permanentboende, fritidshus eller komplementbostad.

Aktiviteter och mys

Tittar man på fritidshus som ligger söderut i landet så skiljer de sig ofta mot de längre norrut. På grund av en strängare vinter och nyttjande för vinteraktiviteter som till exempel skidåkning, så är fritidshusen norrut ofta kraftigare konstruktioner som timmerhus gjorda av stockar. Ett byggnadssätt som gör att man kan ta isär huset och flytta det till en annan plats, om man vill. Men också ett byggnadssätt som har en kraftig isolering i sig genom sitt tjocka virke. Idag är dock konstruktionerna på nybyggda fritidshus så pass bra att man kan välja vilket hus man än vill, var man än vill. Med en liten modifikation som beror på snömängd på taket och isolering i väggar, tak och golv. Därefter kan man njuta av sitt hus under alla årstider för alla aktiviteter.

Lagar och regler inom fastighetsområdet

11 dec 2020

För att kunna kalla sig jurist så krävs det flera års utbildning och examen inom området. Därför är det klokt att anlita en jurist om man har frågor eller behöver hjälp inom juridikens område.

När man ska anlita en fastighetsjurist i Stockholm så är det för att man har ett ärende som kräver juridisk kunskap inom området. Med tanke på att det tar flera års heltidsstudier för att få kalla sig för fastighetsjurist så är det också ett ämne som är svårt att kunna som fastighetsägare. Därför kan man lugnt anlita en kunnig jurist och själv fortsätta göra det man gör bäst. Äga och vårda sin fastighet.

För att undvika en tvist

Inom juridiken brukar man göra allt man kan för att undvika en tvist som hamnar i rätten. Därför försöker man skriva avtal och kontrakt som är så pass tydliga att det inte finns någon tveksamhet vad som än kan inträffa. Men ibland händer det ändå att ord kan tolkas olika. Även lagar kan vara så pass breda eller luddiga att det är upp till tolkning. För att hjälpa till med allt från förebyggande arbete, som avtalsskrivande, och till ett domslut i domstol så finns det fastighetsjurister som man kan anlita. Beroende på hur stor, eller hur många, fastigheter man äger så kan man ha en egen juridisk avdelning, eller så anlitar man någon vid behov. Båda sätten är bra när man behöver reda ut frågor gällande fastigheter. Vad kan en fastighetsjurist hjälpa dig med?

Behöver du en sanering?

30 nov 2020

Det finns olika tillfällen då man kan behöva en sanering. Sanering kan behövas då man renoverar eller river en fastighet, men även på grund av andra saker som kan ha satt sig i bostaden.

En vanlig sak att behöva sanera bort är asbest. Det är ett bra material i det avseendet att det är tåligt mot värme och kemikalier. Men när det går sönder blir det farligt. Om man andas in asbest kan man nämligen drabbas av olika lungsjukdomar och till och med cancer. Därför är det lag på att man måste göra en sanering om man hittar asbest i huset. En sanering kan även utföras i smittider. På offentliga platser passerar många olika människor. För att stoppa en smittspridning kan man därför göra en sanering och döda bakterier och virus. Har man rökt länge inomhus och röken sitter fast i väggar och möbler? Även då kan man göra en sanering för att få bort röklukten. Det utförs saneringar av olika anledningar, detta är bara några exempel.

Krävs kunskap

För att göra en sanering bör man ha de rätta kunskaperna. Detta är inget man ska ge sig på själv. I vissa fall jobbar man med farliga ämnen och material. Det är då viktigt att man har rätt utrustning för att hantera det. Det finns företag som arbetar med saneringar. De vet hur det ska göras och vet hur de ska skydda sig själva. Dessa kan man anlita både som privatperson och företag. Är man privatperson har man dessutom möjlighet att få ROT-avdrag. Läs mer om sanering på denna webbsida: https://www.saneringlinköping.se

← Äldre inlägg