Köpa Villa

Välkommen!

Här hittar du all information du behöver för att köpa en villa.

  • Att tänka på
  • Allmänna tips
  • Leva i villa
  • Vilka kostnader?
  • Hur det är att bo i villa
  • Renovera villa

Blogg

I vår blogg här på Köpa Villa skriver vi om allt som hör villalivet till: renoveringar, privatekonomi, trädgårdsarbete, familjeliv och mycket mer. 

Att tänka på med flyttfirma i Göteborg

24 sep 2021

Ska du flytta är det bra att få professionell hjälp, speciellt om du har småbarn. För att få en smidigare, mindre stressig flytt kan du anlita en flyttfirma i Göteborg. Här är några flyttips.

Att delegera är ett av de bästa sätten att få mer tid och kraft över till annat viktigt som måste utföras. Om du överlåter stor del av flytten åt en flyttfirma kommer du definitivt att märka hur smidigt det kan vara att flytta. En del flyttfirmor erbjuder sig även att hjälpa dig med packningen! Det mer traditionella är att flyttbyrån tillhandahåller transport till och från den nya bostaden samt last och avlastning.

Små barn springer omkring och kan göra sig illa under en flytt. Du kan istället ta dem till parken eller hålla dem upptagna med något roligt någon annanstans medan din partner stannar med flyttgubbarna.

En miniguide inför flytten med flyttfirma

Nyckeln till en lyckad flytt ligger i planeringen. Starta tidigt med att planera vad som behöver göras. Gör gärna en checklista. Det är motiverande att få checka av avslutade ärenden och det är kul att se hur produktiv man är. Boka din flyttfirma i Göteborg i god tid innan din flytt. Du kan få en besiktning och en offert utan kostnad på de flesta flyttbolag.

Det finns inte många saker som är mer frustrerande än att upptäcka att man inte har tillräckligt med flyttkartonger när det är dags att lasta bilen. För att undvika att vara kartongfattig, eller att använda dåliga kartonger, kan flyttfirman hjälpa dig. De brukar erbjuda att antingen sälja eller hyra ut kartonger. En del är speciella för sköra saker, så att dina kristallvaser inte går sönder till exempel. Antalet är inget problem för dem, så du har tillgång till så många du behöver. Som tumregel brukar man säga att det räcker med en kartong per kvadratmeter.

Varför inte låta flyttfirman sköta flyttstädningen också?

Efter att man flyttat in vill man ägna all sin fritid åt att pyssla om och inreda sitt nya hem. Egentligen finns det ingen stor lust att åka tillbaka till gamla huset och städa. Nej, slipp det. När du anlitar flyttfirman kan du be dem slänga in en städning också. Då vet du med säkerhet att flyttstädningen blir utförd, men att du inte behöver ha någonting med den att göra. Detta är ett superbra tips för dig som vill ha post-flytt chill.

Köp solpaneler till bra pris

21 sep 2021

Letar ni efter en förändring för hemmet? En förändring som gör det både bättre och billigare att leva. Nästan allt kostar idag, men elen kan bli gratis. Kolla in solpaneler till bra pris.

Är du trött på att höra grannen skryta om de låga elkostnaderna? Hur grannen hela tiden kan göra mer och dessutom spara till en drömresa. Det låter nästan för bra för att vara sant. Men tydligen så är det inte det. De skaffade solpaneler och sen dess har det bara gått bra för dem. Pengarna de investerade tjänade de igen på under ett år på grund av den minskade kostnaden. Efter mycket tjat och antagligen skryt, går man i deras spår. Hjälp får man från sina grannar att hitta solpaneler till bra pris.

Bra solpaneler till bra pris

När man ska göra en investering av något sånt vill man veta att det är bra saker, men även såklart få dem till ett så bra pris som möjligt. Vilket är helt möjligt. Kollar man marknaden finns det många olika företag som säljer solpaneler. Priserna kan man ofta se på deras hemsidor. En del ger bättre priser ju mer man köper och såklart hjälper de till med installationen av solpanelerna. Med solpaneler på huset så innebär det att ni slipper betala för elen. Så länge det finns energi som ger el från panelerna. Dessa är ofta ganska känsliga och laddas upp även de molniga dagarna. Men framförallt älskar de solen som de tar sin energi från.

Lycka är att hitta markiser i Norrtälje

18 sep 2021

I första anblicken känns det underbart att altanen har sol hela dagen. Att huset man köpt i Norrköping inte behöver några markiser. Men det tar inte många dagar innan man måste inse fakta.

Lotten var en soldyrkare av rang och kunde inte skryta nog över altanen där solen alltid sken. Åtminstone när det var fint väder, vill säga. Nu skulle hon som journalist kunna sitta ute på altanen och göra sitt jobb. Ifred fick hon också vara då maken tillbringade dagarna på kontoret i stan.

Ganska snart insåg hon dock att det fanns saker hon missat i sin iver att få vara i solen. För det första blev det otroligt varmt mitt på dagen. Svetten lackade och trots vanan vid sol kunde inte hennes rygg, eller någon annan kroppsdel för den delen, ta hur mycket sol som helst. För det andra kunde hon inte se det som fanns på skärmen då solen bländade, något som var ännu mer frustrerande.

Leta markiser i Norrtälje

En eftermiddag fick hon nog, gick in på google och letade fram företag som sålde markiser i Norrtälje. Hon hittade några och började ringa runt. Hon valde ett företag som hade trevlig personal och som dessutom kunde komma till henne nästa dag för att ta en titt.

De kom överens om en markis som kunde tas ut med en enkel knapptryckning. Den stod även mot lättare regn. En annan fördel, skulle det visa sig, var att den skuggade vardagsrummet och gjorde tv-tittandet till en behaglig och sval upplevelse.

Fastighetsförvaltning i Umeå - så här sköter du om bostaden

13 sep 2021

Fastigheter kräver en hel del underhåll, skötsel och omsorg. Om du inte vill axla ansvaret för allting på egen hand kan du anlita ett företag som erbjuder fastighetsförvaltning i Umeå.

Att äga en fastighet som rymmer hyreslägenheter eller bostadsrätter innebär mycket jobb. Oavsett om det är en enskild person, ett företag eller en förening som äger fastigheten så är det mycket att hålla reda på. Hyresgästerna eller de boende kanske har frågor eller problem de behöver få hjälp med, och så behövs det naturligtvis regelbundet underhåll och skötsel av fastigheten.

Fastighetsförvaltning innebär inte bara praktisk skötsel och underhåll av fastigheten i sig. Det handlar även om att förvalta de hyresgäster eller andra boende i fastigheten. Detta sker bland annat genom att finnas till hands vid frågor eller problem. Det handlar också om att sköta fakturering, kontraktsskrivning och annat administrativt och/eller ekonomiskt arbete som hör fastigheten och dess boende till. Oavsett om det är fastighetsförvaltning i Umeå eller någon annanstans det är fråga om är det alltså mycket att hålla reda på.

Därför behövs fastighetsförvaltning

Fastighetsförvaltning är som sagt ett brett begrepp. Fastighetsskötsel är därmed också ett hårt jobb med mycket ansvar, inte minst när det gäller fastigheter som huserar flera hyresgäster, boende eller företag. Det är därför vanligt att fastighetsägare delegerar ansvaret till någon annan med relevant kompetens. Det finns idag många företag som är specialiserade på fastighetsförvaltning, oavsett om du behöver hjälp med fastighetsförvaltning i Umeå eller på någon annan plats i vårt avlånga land.

OVK-besiktning i Stockholm försäkrar frisk luft

10 sep 2021

Om du misstänker att din inomhusluft är dålig kan det vara dags för en OVK-besiktning i Stockholm. Då kontrolleras luften och åtgärder sätts in om det är problem med rådande ventilation.

Det finns en sak du inte kan leva utan, och det är luft. Varje andetag du tar är lika viktigt som det andetag du precis har tagit och nästa andetag du är på väg att ta. Men det kan bli väldigt jobbigt att behöva andas luft som inte är så ren och frisk som den borde vara. Det här kan framför allt bli ett problem inomhus. Tänk dig till exempel att du jobbar på ett kontor med flera andra människor. Om inte inomhusluften ventileras och den får förutsättningar att cirkulera kommer luften bli mycket dålig. Det kommer leda till att det blir varmt, ni får huvudvärk och dålig lukt kommer sprida sig enklare. Det blir helt enkelt sämre förutsättningar att jobba. Det är därför en OVK-besiktning ska göras med jämna mellanrum.

Förebygg dålig luft med en OVK-besiktning

Ett kontorslandskap i Stockholm eller var som helst kan lätt bli en outhärdlig plats om inte ventilationen granskas. Det är det syftet är med en OVK-besiktning. Man kollar så att ventilationssystemet är som det ska, eller framför vad det är som gör att det inte är som det ska. En OVK-besiktning bör du egentligen låta utföra redan innan problemet har uppdagats. Det finns ingenting negativt med att arbeta förebyggande. Du behöver trots allt frisk luft för att kunna andas, vara produktiv och faktiskt leva hälsosamt. Läs mer om ventilationssystem på denna webbsida: https://www.ventkontroll.nu/

Det finns en låssmed i Vällingby

25 aug 2021

Det behövs en lokal låssmed i Vällingby med jour om man tappar nyckeln eller behöver sätta in ett nytt lås eller låssystem för säkerheten. Moderna låssystem är säkra och smidiga att hantera.

Antingen kan man behålla det traditionella sättet med nyckel eller så kan man investera i en modernare elektronisk utrustning med bricka eller kod. En erfaren och yrkeskunnig låssmed i Vällingby kan komma och besiktiga bostaden och ge råd om vilket system som passar bäst. Systemet måste vara anpassat till vilka och hur många som använder det.

Ingen vill komma hem och se sin dörr uppbruten. Det är obehagligt om någon gått runt i ens hem och det kan försvinna värdefulla saker som inte går att ersätta. Det bästa sättet att förebygga inbrott, med alla kostnader och problem som det innebär, är att investera i ett ordentligt lås innan det händer. En låssmed kan också hjälpa till att öka säkerheten i ett hem genom att installera ett dörröga så att man kan se vem som står utanför dörren när det ringer på. Det är viktigt att känna sig trygg i sitt hem.

Att få besiktning av företagets lokaler är ett bra sätt att förebygga

Företag har andra behov och då kanske man behöver hjälp att installera hela låssystem för personalen. Ett genomtänkt inbrottsskydd är en bra investering att göra vid samma tillfälle som man installerar låsen. En erfaren låssmed ser vid en besiktning var de svaga punkterna finns och kan ge råd om hur inbrottsskyddet kan förstärkas.

Källarrenovering med mervärde i Stockholm

10 aug 2021

Har du problem med fukt i din källare i Stockholm? Då kan det vara dags att göra en källarrenovering. Ett sätt att skydda huset mot fuktskador, och även utöka boendeytan du kan vistas på.

En källare är ofta en mörk och unken boendeyta som sällan används. Och om den används så är det oftast tvättstuga och frysbox som hamnar där nere. Men en källare är också en perfekt yta för aktiviteter, tonårsrum och som gästrum för besökare. Det är även viktigt att källaren håller ett gott skick, eftersom fukt och andra problem annars kan sprida sig uppåt. När du gör en källarrenovering i Stockholm så kan det därför vara av två anledningar: att skydda huset mot fuktskador och att få extra ytor att inreda och umgås i.

Öka värdet på huset med en källarrenovering

Om du åker för att titta på ett hus och upptäcker att det har en källare så kan det vara ett mervärde som gör att du väljer just det huset. Men om källaren är unken och dåligt underhållen så kan det istället vara skälet som gör att du inte köper huset. Källaren är en bra extra yta men också en del av huset som ofta får problem med fuktskador. Därför är det extra viktigt att du som husägare skapar en hälsosam husdel genom en ordentlig dränering för skydd från fukt på utsidan. Samt en helt korrekt utförd källarrenovering, för att skapa de rätta förhållandena för ett gott mående på husets insida.

Säker trädfällning i Sollentuna

29 jul 2021

Behöver du ta ned träd för att de blivit för stora och står alltför nära ett hus? En arborist i Sollentuna kan fälla ned trädet på ett säkert sätt så att varken människor eller hus skadas.

Ett träd som vuxit sig stort och står nära huset kan göra stor skada, särskilt om det skulle knäckas i en storm och falla över huset. Ett sådant träd måste man ofta fälla i sektioner i stället för i ett stycke. Och för det måste man anlita en utbildad arborist.

En arborist har en gedigen utbildning och är specialist på att ta ned träd säkert genom sektionsfällning. Många gånger klättrar arboristen upp i trädet och sågar det i delar för att sedan fira ned dem säkert med hjälp av ett rep. I vissa svårare fall kan man dessutom behöva använda sig av en kranbil för att få ned delarna på ett säkert sätt.

Arborist i Sollentuna - allt från trädfällning till trädvård

En arborist kan inte bara hjälpa till med trädfällning utan kan även ställa diagnos på sjuka träd. Dessutom kan hen också besiktiga träd och upprätta en trädvårdsplan som beskriver hur man på bästa sätt ska sköta om olika träd.

Andra tjänster en arborist ofta erbjuder är trädgårdsarbete som till exempel trädbeskärning och återplantering av träd. Är man intresserad av att anlita en arborist för trädfällning eller andra uppdrag ska man ta in offerter från några olika företag innan man bestämmer sig. Arboristtjänster ingår också i det så kallade rutavdraget.

Läs mer här: trädfällningsollentuna.se

Enkelt poolpaket för mysiga bad

25 jul 2021

Låter det mysigt när grannarna badar i sin pool? Du kan också få mysa i en egen pool om du vill. För idag finns det en mängd olika enklare pooler eller mer avancerade poolpaket att välja bland.

Är sommaren här och du längtar efter att få slänga dig i en egen pool? Eller är det mitt i vintern och du längtar efter att få ta ett uppfriskande dopp? Att bada utomhus är inte något som måste ske enbart när det är mitt i sommaren och solen skiner från en klarblå himmel. När du köper ett poolpaket idag, så får du en pool som klarar av att stå framme året runt. Och du har väl hört talas om hur uppfriskande det är att ta ett vinterbad? Varför inte skaffa dig badmöjligheter hela året långt i din egen trädgård?

Bastu eller inte bastu

Om du vill ha en pool som du kan slänga dig i under hela året så kanske du vill gå på den mjukare varianten och skaffa en bastu också. Eller så gör du som många vana vinterbadare och klarar dig utan det.

Men även om du tänker hålla dig enbart till sommarhalvåret, för bad i din pool, så kan det ibland vara en badtemperatur som du inte är riktigt nöjd med. Vill du få upp temperaturen mer så kan du enkelt och prisvärt köpa någon typ av uppvärmning för poolen. Det är bättre och billigare än vad du kanske tror, att få upp värmen.

Ta reda på husets kondition innan köp

21 jun 2021

Ingen lag säger att man måste besikta huset man ska köpa. Trots det måste köparen kontrollera om det finns några brister innan husköpet avslutas. Det kallas undersökningsplikt.

Då Anders hade köpt ett hus i god tro tidigare visste han hur viktigt det var att ta reda på alla fakta. För att eliminera så många risker som möjligt denna gång kontaktade han ett byggföretag som även erbjöd husbesiktning. Egentligen var Anders beredd på en del brister då huset såldes till ett väldigt rimligt pris. Men han ville veta vad som behövde göras för att kunna kalkylera kostnaderna. Dessutom kunde en brist vid besiktningen ge möjlighet till att pruta lite på priset, tänkte han.

Så går en besiktning till

Företaget som utför besiktningen börjar med att gå igenom alla papper. Det kan handla om handlingar som bygglov och ritningar. Sedan utförs en okulär besiktning. Därefter går de igenom huset noga. Här använder man alla intryck som lukt, syn och hörsel. Besiktningsmannen kan hitta brister som kan vara näst intill omöjligt för en icke insatt. Avslutningsvis görs ett samtal med ägaren för att höra vad denne har att säga. I protokollet som sedan skrivs hittar de åtgärder som rekommenderas.

Det finns alltid en risk att huset har dolda fel. Vilket innebär att de inte upptäckts vid besiktningen. Då gäller andra regler som kan hjälpa den nya ägare att få hjälp antingen genom att den förra ägaren får stå för kostnaden, eller att husköpet går tillbaka. Viktigt är att se vad som gäller i det aktuella fallet. Läs mer om husbesiktning på denna hemsida: mhbyggteknik.se/

Att sköta om fastigheter

17 jun 2021

Skulle du vilja ha det totala ansvaret och sköta om en fastighet? Vill du arbeta som alltiallo eller fastighetsskötare? Drömmer du om att kunna lösa problem dagarna i ända? Titta hit och läs.

När du sköter om en fastighet gäller det att vara uppmärksam varje dag och se till att allt fungerar som det ska. Det finns kranar som läcker, rör som går söder, fläktar som slutar fungera och det är bara en bråkdel om vad som kan hända. Sköter du om en fastighet där det bor hyresgäster ska du vara beredd på att tala i telefon och arbeta med att lösa problem samtidigt.

Det kommer ringa i din telefon mest hela tiden. Är det inte det ena så är det det andra. Du som arbetar som fastighetsskötare behöver utrusta dig med ett gott humör och en ängels tålamod. Lägg sedan till en naturlig begåvning i att lösa praktiska problem snabbare än tåget.

Inte bara praktisk skötsel

Vill du ha hjälp med fastighetsskötsel i Göteborg kan du vända dig till någon som arbetar med entreprenad. Då får du hjälp med sådant som till exempel att vara med på möten och ta fram en plan för investering och ekonomisk skötsel. Det kommer vara många beslut som ska tas genom årens lopp.

Väggar, golv och tak, fönster, pannrum, vindar och källare, trädgårdar och innergårdar, gräsmattor och rabatter. Allt ska skötas om och underhållas så att både ägare och hyresgäster blir nöjda och glada. Din fastighetsskötare kommer helt enkelt att fungera som en magisk punkt i ditt liv.

Att göra rent hus

13 jun 2021

Fastigheter är ibland mindre rena än önskvärt. Ibland är de rentav långt ifrån godkänd standard. Då brukar man använda begreppet sanering. Orsaken till att sanering behövs varierar.

Av en mängd olika orsaker hamnar man ibland i en situation där sanering behövs. Som fastighetsägare är man sällan lycklig över situationen. Äger du en fastighet i Norrköping eller dess omgivningar vet du säkert att allt kan hända. Allt kan inte förhindras men med rätt hjälp kan allt åtgärdas.

Begreppet sanering är som sagt stort och rymmer många olika scenarion. En vanlig anledning till att behov av sanering uppstår är vattenskador. Ett rör har kanske stått och läckt i tysthet och helt obemärkt. Fukt och kanske mögel har uppstått och måste bort.

Likaså kan tidigare generationer använt material som vi idag vet är olämpliga, som asbest. Åtgärder behövs.

Kompetens och kunskap

För att kunna åtgärda skador av dessa och andra slag behöver man mer än byggkunskaper. Till alla sorters sanering krävs speciell kompetens. Exempelvis asbest omges av ett omfattande regelverk när det ska tas bort. Röta och mögel kräver kunskap om de förhållanden och de organismer som är orsaken.

En speciell typ av sanering finner vi under namnet social sanering. Där handlar det om olika typer av mänsklig misär som satt sina märken i ett hus. Smuts, avföring och diverse annat kräver rätt kompetens hos den personal som ska ta hand om alltihop.

En sanering i Norrköping är sällan trevlig men alltid givande. En genomförd sanering ger tillfredsställelse för både kund och den anlitade firman.

Anlita en takläggare i Dalarna

10 jun 2021

När husets tak har gjort sitt behöver du se till att få taket omlagt. Byta tak görs inte särskilt ofta och när det väl behöver bytas gör du rätt i att anlita en takläggare för att göra jobbet.

Mycket kan du tänka dig att göra själv när det gäller renoveringar och fix med huset. Men att behöva ge dig upp på taket för att genomföra ett takbyte alldeles på egen hand, där går faktiskt gränsen. Du är väldigt höjdrädd och har ingen erfarenhet alls av att byta tak. Du får helt enkelt kontakta en takläggare i Dalarna. En takläggare är nog vare sig rädd för höjder eller har några svårigheter med att byta ett tak. De arbetar med detta under hela dagarna och har jobbat sig upp både när det gäller kompetens och erfarenhet.

Ta in en offert

Du ringer alltså takläggaren och får först ett par frågor över telefon. Sedan får du veta att takläggaren har mycket att göra just nu, så hen kan nog inte hjälpa dig den närmaste tiden. Men hen kommer hem till dig på besök för att kika hur stort taket är och för att ge dig en offert på vad arbetet kan kosta. Sedan får du tid att kolla igenom offerten. Kanske kan det vara så att du behöver ta in offerter från fler takläggare, särskilt om det skiljer sig mycket i pris mellan de olika firmorna. Välj sedan den takläggare som snabbast kan få jobbet gjort och som har bäst pris att erbjuda.

Ett intressant och omväxlande arbete

8 jun 2021

Tycker du om att göra lite av varje? Är du händig? Har du kunskap och erfarenhet inom fastighetsskötsel och service? Då kan du vara en kandidat till att börja jobba med fastighetsservice!

Det finns människor som tycker att det är skönt att vara på en plats och göra en sak varje dag. Men så finns det de som tycker om när det händer saker. När de får lösa problem, hitta på egna sätt att göra saker på, träffa olika människor och se olika platser. Om så kanske du blir pilot och börjar resa över hela världen. Eller så föredrar du att göra något lite mer nära ditt hem. Som att börja arbeta med fastighetsskötsel i en storstad som Stockholm, till exempel. Då kan du arbeta på ett företag där du får ta hand om flera olika fastigheter för en eller många olika kunder. Ett arbete som du verkligen kan trivas med.

Skötsel och service

Vad innebär fastighetsservice? Det är ett ord som är mycket brett och som i stora drag innebär att du tar hand om en fastighet. Fastigheten kan vara en villa eller ett stort flerfamiljshus, och dina arbetsuppgifter kan vara mycket skilda. Du kanske städar, byter trasiga lampor, ser över värmesystemet, sköter om grönytorna med mera. Det är det som är det roliga med den här typen av uppdrag. Du kan arbeta med det du trivs med och få en bred palett av olika kunskaper och uppdrag, som du ska utföra hos olika kunder. Läs mer om fastighetsservice på denna hemsida: fastighetsservicestockholm.se

Med rätt lås kan man förhindra många inbrott

1 jun 2021

Bra och säkra lås bidrar till trygghet och kan förhindra inbrott. Men det gäller även att ha rätt lås för att hemförsäkringen ska gälla. Här kommer några tips på viktiga saker att tänka på.

Många inbrott kan förhindras med bra lås. Det kan även bra att som nyinflyttad se över och byta ut bostadens alla lås då det kan finnas kopior av nycklar i orätta händer. Genom att ta hjälp av en låssmed säkerställer man att låsen man monterar är godkända och uppfyller de särskilda krav försäkringsbolaget ofta har. Bor man på nedre botten eller i villa har man mycket att vinna på att även förse fönstren med lås, då detta ytterligare försvårar för tjuven. Men säkra lås är även viktigt för den egna säkerhet i samband med en brand, då bra lås är utformade så att man snabbt och enkelt ska kunna öppna inifrån.

Säkerhetsbesiktiga fastigheten och uppgradera låsen

Det är viktigt att låssäkerheten anpassas till fastigheten och de olika behov man kan tänkas ha. Genom att låta en låssmed först besiktiga fastigheten och göra en riskbedömning får man sedan olika förslag på säkerhetsförbättringar. Det kan exempelvis vara att istället installera digitala lås med nyckelbrickor då fastigheten används av många, eller att även installera larm. Är det ett större arbete kan det vara en god idé att först ta in offerter från några olika låssmeder. Men det är skillnad på låssmeder och företag, och den låssmed man väljer att anlita ska vara certifierad och registrerad hos SLR.

← Äldre inlägg