Köpa Villa

Välkommen!

Här hittar du all information du behöver för att köpa en villa.

  • Att tänka på
  • Allmänna tips
  • Leva i villa
  • Vilka kostnader?
  • Hur det är att bo i villa
  • Renovera villa

Blogg

I vår blogg här på Köpa Villa skriver vi om allt som hör villalivet till: renoveringar, privatekonomi, trädgårdsarbete, familjeliv och mycket mer. 

Äggkartonger på väggarna

13 jul 2020

Många kanske minns när man täckte väggarna med äggkartonger för att få bra ljud. Idag har tekniken gått framåt och man har hittat nya spännande vägar för att på ett bra sätt absorbera ljud.

Numera finns effektiva lösningar för att absorbera ljud vilket skapar en typ av ljuddämpning. Akustikputs som det kallas är en teknik som används för att dämpa ljud i en bullrig miljö men passar även bra i rum med högt tak. Det finns flera olika typer av putsen så därför är det viktigt att läsa noga innan man väljer sort så att man får den effekt som man eftersträvar. För att använda produkten behövs professionell personal då det krävs en viss teknik och kunskap för att få bästa resultat. Så att vända sig till ett företag som specialiserar sig på produkten är ett klokt beslut.

Flera sätt

Man stryker på flera lager och det är som sagt väldigt viktigt att det blir gjort på rätt sätt. Annars kan en del av effekten utebli i rummet. Det finns även en mer avancerad metod där man sätter en absorbent på väggen och sedan, innan man lägger på akustikputsen, filar och putsar ner kanterna för att få det perfekta resultatet. Putsen kan få lite olika strukturer beroende på vad man tycker om. Oavsett vad man har för ytor fungerar akustikputsen bra. Man kan även använda den på gamla historiska byggnader. Så det finns verkligen en stort användningsområde för produkten som har denna unika egenskap.

Var finns kompetensen?

Det finns idag företag som har nischat sig på just denna teknik. Så det är ett vanligt sätt att förbättra ljudmiljön. Har man exempelvis tänkt göra ett musikrum hemma så är det ett perfekt tillfälle att prova denna teknik. Har man dessutom en öppen planlösning där ljudet kan bli ett bekymmer, ja då kan man slå två flugor i en smäll och anlita företaget man valt för flera jobb.

Om miljön är en viktig aspekt när man förbättrar sitt hus så finns akustikputs som inte innehåller några farliga ämnen och som är gjord av naturmaterial. Dessutom går det att montera ner den om man skulle vilja det, som exempelvis om något måste justeras för att få ett bättre resultat. Några av företagen i branschen har även andra tjänster. Som till exempel gipsputs för väggar och tak. Några jobbar också med den klassiska byggnadskonsten stuckatur. Du hittar de flesta företagen på internet.

Elda inte för kråkorna

2 jul 2020

Hur håller man sig varm under vintern? En bra början är att se till att väggar och golv är täta, men också att du klär dig i flera lager. Här några tips från länder som är kända för dragiga hus.

Förr i tiden var det viktigt att ha gott om ved hemma. Hur skulle man annars hålla värmen och överleva vintern? Att hålla lågan brinnande i kaminer eller vedspis var en viktig uppgift som delades av alla i familjen. Det kunde bli trångt i det varma köket när resten av huset var utkylt. Där fanns maten, men också de blöta kläderna som hängde på tork och husdjuren förstås. Med tiden kom kakelugnarna som både spred värmen i huset och behöll den längre än de gamla spisarna. Nu för tiden eldar vi mest för att skapa trivsel och mys, eller kanske för värme vid något strömavbrott under vintern. Så har det blivit då husen nuförtiden byggs med mycket bättre isolering än förr.

Internationella knep för att hålla värmen

Att värma upp en flaska med varmt vatten är en brittisk tradition som fortfarande är levande. Gosigt att sova ihop med tydligen. Elektriska filtar är en annan metod och förstås att ha tjocka gardiner och mattor. Att mycket av värmen försvinner ut genom glasade ytor och fönster är givet men också att sprickor i väggar och golv är riktiga värmetjuvar. I Spanien gillar många de runda borden med inbyggd värmare under, braseros. Borden har dukar av tjockt tyg som alla som sitter runt bordet lägger på benen. Finns i traditionella hem men också att köpa fortfarande. En smart och behaglig lösning på många sätt, men syns naturligtvis på elräkningen.

Scouter och campare vet

Den som gillar att vandra, paddla, tälta och vara ute i skog och mark, har ofta kunskaper om hur man överlever utan moderna faciliteter. Flera lager med kläder givetvis. Ull, alpacka eller moderna sportkläder närmast kroppen och sedan lager på lager. Man är inte blyg för att bära mössa även inomhus, för det försvinner mycket värme ut den vägen. Poängen är att hålla blodet varmt så även handleder och fotleder ska hållas väl täckta. Sjalar, plädar, fårullstofflor och flanellpyjamasar är andra exempel på sådant som hjälper till att behålla värmen. Det spelar också roll vad vi äter och dricker. Så plocka fram trangia-köket där du kan göra soppa och koka vatten till té och kaffe. Eller varför inte klassikern varm choklad? Vi rekommenderar att läsa mer på denna sida: https://www.isoleringtrelleborg.se/

Värma upp bostaden

26 jun 2020

Varje bostad behöver ett värmesystem. Vilken värmekälla man ska välja beror på en rad olika faktorer, såsom hur och var man bor. Det finns fördelar och nackdelar med alla alternativ.

En värmepump är en vanlig teknisk anordning bland villaägare. Vanliga värmekällor är berggrund, sjövatten eller luft. Faktum är att hälften av alla villor i landet använder värmepump. Och det är inte så konstigt. Det är nämligen fördelaktigt ur flera olika synvinklar. Det är både klimatsmart, kostnadseffektivt och enkelt att installera. Olika typer av värmepumpar som finns är bergvärme- och jordvärmepump, luft-vattenvärmepump, luft-luftvärmepump och frånluftsvärmepump. När man väl har bestämt sig för att skaffa en värmepump behöver man alltså ta ställning till vilken typ av värmekälla man vill använda sig av.

Om frånluftsvärmepumpen

Frånluftsvärmepumpen är den enklaste och billigaste sortens värmepump. Den går ut på att återvinna värmen som lämnar huset via ventilationen och återföra den till husets värmesystem. För att man ska kunna använda en frånluftsvärmepump måste huset ha rätt sorts ventilationssystem, där frånluften samlas i ventilationskanaler. Den är mindre effektiv än bergvärme och jordvärme när energiförbrukningen är hög, men är å andra sidan väldigt billig att installera. Detta är alltså ett alternativ som inte passar alla, bland annat eftersom det inte är möjligt att installera den här pumpen i alla typer av fastigheter.

Om luft-vattenvärmepumpen

Luft-vattenvärmepumpen är liksom luft-luftvärmepumpen en uteluftvärmepump. Den använder energin från uteluften och överför den till radiatorerna, det vattenburna värmesystemet i huset. Den här typen av värmepump är lämpligast för villor som ligger på platser i landet där det inte blir alltför kallt, eftersom effekten blir sämre vid väldigt låga temperaturer. Eftersom det är vid dessa tillfällen man behöver värme som mest, är luft-vattenvärmepumpen ett mindre bra alternativ för dem som bor högt upp i vårt avlånga land. Något som för många kan upplevas som en nackdel med uteluftvärmepumparna är att de är relativt högljudda.

Om bergvärme- och jordvärmepumpen

Den här pumpen använder energi som finns lagrad i berget eller marken. Investeringskostnaden är förhållandevis hög, men å andra sidan är livslängden lång och ligger på cirka tjugo år. Bergvärme är miljövänligt, eftersom man använder sig av rena energikällor. Det är dessutom bra mycket mer ekonomiskt än att värma upp huset med hjälp av el eller olja. Till skillnad från uteluftvärmepumpar är bergvärmepumpen tystlåten, och även om den kostar en slant att installera så får man minnas att den trots allt ökar värdet på bostaden vid en eventuell försäljning.

Vad gör någon som arbetar med fastighetsskötsel i Stockholm?

13 jun 2020

Att fastighetsskötsel i Stockholm behövs är lätt att förstå, men vad innebär det egentligen att sköta om en fastighet? Vilken utbildning krävs och vilka är kunderna? Ta reda på svaren!

En fastighetsskötare tar hand om allt i en fastighet från att måla ett litet parti som flagnat, till att skruva i en ny packning i ett läckande rör, smörja en dörr som knarrar, vattnar blommorna i planteringen eller kontrollerar att alla brandvarnare fungerar. Det gör att arbetsdagen är mycket varierad och att man mer eller mindre ständigt är i rörelse. Någon kan ha glömt sin nyckel och behöver komma in eller ventilationssystemet varnar och måste kontrolleras. Men arbetsuppgifterna kan vara väldigt olika beroende på vem kunden är. En del har ett betydligt mer specialiserat område som de hanterar, ända till att tjänsten i stort sett kan innebära att personen främst är en kontaktperson mellan kunden och de inkallade hantverkarna och alla slags reparatörer och montörer.

Hur utbildar man sig till fastighetsskötare?

Som fastighetsskötare ska man kunna vara lite allt-i-allo men samtidigt ha kunskapen om de olika systemen som vatten, värme, ventilation, kyla och brandsäkerhet. Förutom trädgårdsskötsel, städning, snickeri och målning. Därför är det många som går någon utbildning som är specialiserad för just fastighetsskötare. Att själv kunna plocka på sig kunskaper om så vitt skilda fält genom enstaka kurser, är alldeles för besvärligt och tidskrävande. Utbildningen till fastighetsskötare är en ettårig utbildning som anordnas på ett flertal olika orter i Sverige. En enkel sökning på internet ska kunna visa en utbildning nära där man bor.

Vilka anlitar någon som sköter om fastigheten?

Om man anlitar någon som kan fastighetsskötsel i Stockholm så är man troligen ansvarig för en större fastighet som ett kontor, hotell, flerfamiljsbostäder eller någon slags industrifastighet. Det är mycket arbete med att sköta underhållet på en stor fastighet, så det är skönt att ha någon som inte bara har ansvaret utan också kan lägga hela sin tid på att ha kontroll och även kunskap om att kunna utföra de flesta reparationerna själv. Många ägare till flerbostadshus ser också fastighetsskötaren som en trygg person för de boende att vända sig till. Att ha någon som rör sig i fastigheten hela dagarna och därmed kan vara avskräckande för inbrottstjuvar och som även kan upptäcka läckage, brand eller övriga skador innan de blir större och allvarligare, känns bra. En del fastighetsägare ser dessa egenskaper som lika viktiga som de praktiska kunskaperna som en fastighetsskötare kan tillföra.

Söker du bostad i Hallonbergen, eller vill sälja?

4 jun 2020

Är det en fördel att anlita en mäklare som har stor erfarenhet av försäljningar i Hallonbergen? Svaret kan bara bli ja! Naturligtvis är det ett plus med en mäklare som har stor lokalkännedom.

Söker du bostad i Hallonbergen? Området är en attraktiv del av Sundbybergs kommun; en lugn stadsdel med kultur och mycket grönska. Gillar man att promenera så finns det många fina promenadstråk. I centrum finns all service man kan behöva i form av affärer, idrottshall och tunnelbana. Kommunikationerna är mycket bra, både med buss och tunnelbana. Kommunens kulturcentrum hittar du också här med ett brett kulturutbud. Visst är det en bra idé att din mäklare kan området utan och innan? Denne kan ge dig värdefulla tips om kommande försäljningar men har också koll på priserna i området, vad som är rimligt och prisvärt. Det är oumbärlig kunskap som du kan ha stor nytta av vid budgivningar.

Vill du sälja och behöver hjälp av proffs?

Har du en bostad i området och vill sälja eller byta till en annan så är det också ett stort plus att vid försäljning anlita mäklare som känner till området och kan ge spekulanter värdefull kringinformation. Det kanske först verkar enkelt att själv fotografera, annonsera och hålla i visningar, för att inte tala om allt pappersarbete. Så snart du börjar på egen hand kommer du dock inse värdet av att överlämna försäljningen i trygga händer. Erfarna proffs sköter hela processen åt dig och ser till att din bostad visas från sin bästa sida, sköter det administrativa och ror affären i hamn. Du kan då lugnt luta dig tillbaka och ägna dig åt det du brinner för istället för dessa måsten. En bostadsaffär brukar vara den största affären man gör i livet, och då vill man känna sig trygg hela vägen.

Köpa, sälja eller byta bostad i Hallonbergen

Oavsett om du köper, byter eller säljer en bostad i området så kommer du känna tryggheten i att anlita erfarna och välutbildade mäklare. Du kan räkna med personlig service och flexibilitet. Bor du på annan ort och hamnar i en situation där du behöver sälja eller köpa en bostad i Hallonbergen? Då finns det verkligen anledning att kontakta mäklare som har områdets om sin specialitet. Främst någon som har närheten och lokalkännedomen. Det finns också många fördelar när det gäller alla kontakter man kan behöva kring en bostadsaffär: allt från bankkontakter och försäkringsfrågor till förmedling av flyttstäd.

Hur ofta behöver man byta en markis?

12 maj 2020

Solskydd är bra att ha när solen bränner på. Något som verkligen är skönt att ha är solskydd till sina fönster. Det finns massor olika typer av sådana att välja bland till sin fastighet.

Många har idag markiser på sina hus och fastigheter. Det är både snyggt och praktiskt när solen lyser starkt. Genom att dra ner en markis för fönstrena så kan vi fortfarande se ut men slipper den strålande solen rakt i ögonen vid middagsbordet. En markis skyddar inte bara mot sol i ögonen utan även mot den värme som solens strålar avger. På så vis får vi inte in lika mycket värme när markisen är nedfälld. Det finns markiser i alla möjliga olika färger och varianter, däremellan kan också priset skilja en del beroende på vilken storlek och material man väljer.

Underhåll markisen, så håller den längre

Om man lägger cirka två timmar varje år på att underhålla och vårda sina markiser, då kan man vara säker på att de håller i många år framöver. Men ibland behöver även den bäst vårdade markisen bytas ut. Hur pass ofta behöver man då egentligen byta till en ny markis? Det varierar självklart beroende på hur bra man är på att ta hand om den. Man brukar generellt säga att en markis ska hålla i omkring tolv till tjugo år. Genom några få enkla skötseltips så har man markiser som håller länge. Det tar inte lång tid och behöver som sagt bara utföras två gånger per år för att den ska hållas i bra skick.

Skötselråd för markis

Sol, vind och vatten är sådant som sliter på en markis. Vet man om att det förväntas komma snöfall till exempel, så bör man rulla in markisen innan eftersom de inte håller för hög belastning. Detsamma gäller om det ska blåsa mycket eller regna kraftigt. Om någon del av markisen skulle gå sönder, se då till att anlita en fackman som kan laga den. Ge er inte på att utföra lagningen själva. Det man enkelt kan göra själv är eventuell smörjning om den skulle börja gnissla och gå trögt. Någon gång per år eller två kan man ta fram vattenslangen och spola av markiserna. Använd inte tvättmedel eller andra starka medel vid rengöring av markisen, det är bättre att ha handdiskmedel och en svamp till hands. Tvätta den ren och rulla ihop den igen, den torkar även om den är ihoprullad. Om du funderar på att byta eller införskaffa markisker så tipsar vi denna sajt: https://www.markiserupplandsväsby.se

OVK-besiktning – ett måste för varje fastighet

17 apr 2020

OVK-besiktning måste utföras i varje fastighet i Sverige. Begreppet är en förkortning av Obligatorisk Ventilations Kontroll och kan göras endast av en certifierad besiktningsman.

För att en fastighet ska fungera som den ska krävs det mycket och ständigt underhåll. Olika former av besiktningar ingår i det här underhållet. Ett exempel är hissbesiktning samt kontroll av tvättstuga och övriga gemensamma eller delade utrymmen där maskiner finns. Samma gäller även ventilationssystemet. OVK-besiktning är nämligen en förkortning av Obligatorisk Ventilations Kontroll som inte bara är en nödvändighet utan är en lagstadgad typ av kontroll. Lagen om funktionskontroll av ventilationssystem är en av lagarna som tillämpas i det här fallet. Besiktningen är egentligen en funktionskontroll av ventilationssystemet. Hittas det några skador eller fel under den så måste fastighetsägaren åtgärda dem under angiven tid. Det är endast certifierade besiktningsmän som har rätt till att utföra OVK-besiktningar i Sverige. Efter utförd kontroll skriver besiktningsmannen under ett protokoll som intygar om att systemet är i gott skick.

Att besiktiga byggnader i Sverige

När bör fastigheter besiktigas i Sverige? Lagen säger att alla byggnader måste genomgå en funktionskontroll. Det enda undantaget är de så kallade småhus byggda för en eller två familjer då deras ventilationssystem måste ha en frånluftsventilation med en värmeåtervinning (sådana hus besiktigas endast vid installation av ventilationssystemet). Med andra ord ingår inte alla småhus i den kategorin utan endast dessa med frånluftsventilation. För resten av fastigheterna gäller det i princip att utföra en OVK-besiktning var tredje år. Skolor, förskolor, fritidslokaler och vårdlokaler ingår i den gruppen tillsammans med flerbostadshus, kontor och industrilokaler. Offentliga och privata byggnader med en fläktventilation utan någon värmeåtervinning gäller det att ha en besiktning var sjätte år.

Varför är det viktigt med OVK-besiktning?

Varför är det så viktigt med ett fungerande ventilationssystem och varför ska man besiktiga det? Svaret är relativt enkelt. Utan ett fungerande system försämras inomhusklimatet. De som vistas i fastigheten kan få huvudvärk, sänkt arbetsförmåga och överlag en försämrad hälsa på grund av dålig luft. Sverige är känt för sitt hårda klimat. Just vädret bidrar till att vi vistas inomhus längre perioder. Just därför är det extra viktigt för oss nordbor att ha frisk och bra luft inomhus. Ventilationssystemet ansvarar för just den biten. Observera att det är fastighetsägarens ansvar att se till att OVK-besiktningarna genomförs i enlighet med svensk lag. I det här fallet spelar ingen roll vem som nyttjar fastigheten. VI rekommenderar besöka denna hemsida: https://www.ovkbesiktningdalarna.se/

Gör en hållbar och långsiktig investering

7 apr 2020

Tänk på ordet värme. Kanske leder associationerna till en skärgårdsklippa en varm sommardag eller känslan av att vara omsvept av en filt och mysa framför en öppen spis en kall vinterdag.

Att ha en varm bostad på vintern är en självklarhet. Men, vad innebär det egentligen när någon säger att de ska installera bergvärme? På ett sätt är det precis som det låter – nämligen värme från berget, eller rättare sagt, berggrunden. Bergvärme i Sverige utnyttjar geoenergi, vilket enkelt uttryckt kan sägas vara den solenergi som lagras i grundvattnet. Grundvattnet håller en relativt jämn temperatur året om djupt ner i marken och det utnyttjas genom ett värmepumpssystem som cirkulerar värmebärande vätska ner i marken och omvandlar den till värme i bostaden. Borrhålet brukar vara mellan 100 till 250 meter djupt.

Bergvärme ska inte förväxlas med termisk energi. Endast i ett fåtal länder i världen, som på till exempel Island, är jordskorpan så pass tunn att man kan använda den inre värmen från själva jorden.

Bergvärmeanläggningen fungerar för det mesta problemfritt i många år och den har ingen egentlig miljöpåverkan. Dock krävs lite el för att driva anläggningen, men om den elen kommer från förnybara källor kan bergvärmen vara helt miljövänlig. Bergvärme kan såklart också enkelt kombineras med andra energikällor, som till exempel en solenergianläggning.

Ett ekonomiskt val

Att installera bergvärme är en stor första utgift men ofta är bergvärmen så effektiv, redan från den första dagen, att den kostnaden har återbetalat sig inom 5-10 år. Om man jämför kostnaderna för uppvärmning med hjälp av direktverkande el och oljeuppvärmning så kan det bli mellan 50-70 % billigare med bergvärme. En annan aspekt att ta med i beräkningen är att en installation av bergvärme ofta ökar fastighetens värde. Även vid ett stort projekt som installation av bergvärme i en hel bostadsrättsförening lönar det sig nästan alltid i längden.

Saker att tänka på när man vill installera bergvärme

För det första måste det vara möjligt att kunna borra sig ner i berggrunden på de djup som krävs. Ibland är det inte möjligt, beroende på hur tomten kring fastigheten ser ut, och då får man leta vidare efter andra lösningar.

En installation av bergvärme kräver tillstånd från kommunen. Detta brukar gå smidigt och utan problem men är det många andra som borrat för bergvärme i grannfastigheterna kan det bli ett problem. Det måste nämligen vara minst 20 meter mellan borrhål. Vi rekommenderar att läsa mer på denna webbsida: https://www.bergvärmefastigheter.se

Hitta rätt hjälp vid bostadsförsäljning

9 mar 2020

Att sälja ditt hus är ofta ett stort beslut och det är viktigt att det blir rätt. Att hitta någon som hjälper kan kännas som en djungel, speciellt om du vill sälja snabbt och till ett bra pris.

Att sälja ditt hus kan vara något som är svårt att göra själv. Det finns mycket att tänka på och göra, vilket kan vara svårt, om inte nästan omöjligt att göra, utan de rätta resurserna. En mäklare kan hjälpa dig att sälja ditt hus enkelt och utan att du får huvudvärk när du försöker göra pappersarbetet själv. En mäklare har redan kunskapen om priserna på husen runt om ditt område, och hjälper dig att få ut ditt hus till försäljning. Det första steget är att värdera ditt hus, sedan att ta bilder för att lägga ut på försäljning. Det är värt att anställa en städfirma för att hjälpa till med visningsstädningen. Alla små detaljer är viktiga när det kommer till att sälja ditt hus. Om du planerar att sälja ditt hus, har du säkert också planer på att köpa ett. Slå därför två flugor i en smäll och få hjälp av en mäklare att både sälja och köpa ett nytt hus.

nycklar

Var krävs för att bli en mäklare i Sverige?

Inte vem som helst kan bli en fastighetsmäklare utan det krävs en högskoleutbildning som är på minst 120 hp. Inriktningen på utbildningen ska vara inom civilrätt, fastighetsförmedling, fastighetsrätt, ekonomi, byggnadsteknik, fastighetsvärdering, skatterätt och ekonomi. Förutom studierna måste personen också göra en praktik för att kunna bli en fastighetsmäklare. Denna är under 10 veckor och måste ske hos en registrerad fastighetsmäklare.

Hitta rätt mäklare för dig

Idag finns det en hård konkurrens när det kommer till fastighetsmäklare och det finns många att välja mellan. Oroa dig inte - du kan fortfarande hitta rätt för dig. Kolla alltid tidigare recensioner från gamla kunder säger om mäklaren. Tänk också på hur mycket mäklaren kommer att ta i arvode. Eftersom det är så hård konkurrens är detta något som du kan förhandla ner. Mer erfarna mäklare tar ofta ett högre mäklararvode än nyare mäklare. Det är inte alltid den billigaste som är den bästa heller, utan det som är viktigt att ditt hus blir sålt till ett bra pris. Boka alltid ett möte med mäklaren innan du bestämmer dig. Det är trots allt en person du ska trivas med eftersom ni kommer att spendera tid tillsammans. Läs mer på denna webbplatsen: https://www.solnamäklare.se

Ibland kan det bli lite desperat

5 mar 2020

Lägenheter och hus är stora investeringar. När man ska sälja sitt gamla boende för att köpa ett nytt, vill man givetvis få så mycket betalt som möjligt.

Som exempel kan man ta den unga familj i Stockholmstrakten som funderar på att lägga ut sin bostadsrätt till försäljning. Drömmen är ett fristående hus någonstans i närheten, så att man lätt kan pendla till jobbet. Deras bostadsrätt är inte speciellt gammal, men de tyckte ändå att köksbelysningen med sina vita kupor var lite omodern. Det ska se fräscht och elegant ut på bilderna i mäklarens katalog, så därför bestämde de sig för att byta köksbelysning. Sagt och gjort. De åkte och köpte nya, blanka spotlights och monterade dem i köket. Detta för att det skulle se attraktivt ut på bilderna och för att höja värdet, det vill säga priset, på lägenheten. Men, som de sa, lamporna åker ner när de väl säljer lägenheten, för de ingår inte i försäljningen. Man blir häpen. Säljare kan ta till lite desperata åtgärder ibland, för att skapa uppmärksamhet.

Glada par

Fokus på försäljning

Nu är det inte bara utanpåverket som är viktigt när man säljer en bostad. Visserligen finns det folk som stirrar sig blinda på snygga spotlights och blanka stålrörsdetaljer, nya köksluckor och ommålade väggar, men det är ändå bara de ytliga detaljerna man ser vid en visning. För att väcka ännu större intresse kan det vara en bra idé att kontakta en riktigt duktig mäklare, som kan göra köparen uppmärksam på andra fördelar också. Han har givetvis fokus på försäljning till så högt pris som möjligt, men han har också koll på fastighetsdetaljer som kan vara intressanta för en köpare.

Fördelar man inte ser direkt

Genom att titta på ritningar kan man lätt se sådana saker som en suverän planlösning. Men bra aspekter när man säljer ett boende kan också vara det faktum att stammarna nyligen är bytta och att avloppsrören är i toppskick. Det kan också vara att värmepannan är så gott som ny, att spisen är av lyxmodell eller att taket är renoverat eller bytt. Kanske går bussen precis utanför dörren, och det är också en fördel. Närheten till skolor och affärer är också ett säljargument. Alla tittar inte på taklamporna, för det är många som köper en bostad för lägets skull, och de kan byta ut en helt ny köksinredning bara för att få allt att stämma med deras egna önskemål. Vi rekommenderar att läsa mer på: https://www.sundbybergmäklare.se

En mäklare i Rissne underlättar din bostadsaffär

21 feb 2020

Planerar du att köpa eller sälja bostad i Rissne? Kontakta då en mäklare i Rissne som kan området och kan ge dig de bästa förutsättningar för en lyckad affär. Här har du tips inför din affär.

Oavsett om du ska köpa eller sälja bostad så är det en bra idé att ta hjälp av en mäklare. Du får en professionell insyn i hur en bostadsaffär går till. Och vad du själv kan göra för att göra din bostad mer attraktiv vid en visning som kan generera i mer vinst. Det kan vara små tips som mäklaren kommer med som du själv inte tänkt på. Kanske att du ska ta hjälp av homestyling för att piffa upp din bostad så den ser mer inbjudande ut. Eller det kan vara en god idé att måla om köket för att fräscha upp den ytan för ett attraktivt kök är viktigt att ha vid en visning. Ett annat tips som är bra att ha i åtanke är att sprida en behaglig doft i bostaden genom doftpinnar eller ett bullbak. En behaglig doft ger en ombonad atmosfär och gör dina spekulanter mer öppna för ett köp.

Ett par skrattar

Området Rissne

Vi vill alla bo där det passar oss som bäst och Rissne är ett område som skulle passa de flesta människor. I Rissne finns allt du behöver. Du kan handla i den lokala matbutiken eller varför inte ta en sväng till andra trakter med den bra kommunikation som finns. Du har tillgång till den blå linjen vid tunnelbanan och den är på gång att byggas ut ändå till Barkarby. Rissne är ett område som är på uppgång och växer sig större genom mer planerade bostäder. Det är även planerat för en returpark med fokus på återbruk och det är en god investering för framtiden. I takt med att området växer sig större och med mer investeringar så kommer Rissne att bli mer attraktivt och ett ännu finare område i framtiden.

Rådgivning för att känna sig trygg

När du planerar ett köp av bostad är det lätt att bli osäker på vilken bostad som är den bästa för dig och din familj. Och det kan kännas som att det snurrar runt i huvudet av alla tankar. Med hjälp av en mäklare i Rissne kan du få bra rådgivning som gör att du känner dig tryggare. Boka in ett möte med din mäklare så kommer det underlätta i processen av ditt bostadsköp.

Hitta en professionell mäklare som kan hjälpa dig

13 feb 2020

Att sälja ditt hus är ett stort beslut. Det finns mycket att tänka på, och det är inget du kan göra själv. Det är som tur är inte svårt att hitta en professionell mäklare i Täby som kan hjälpa dig.

Att sälja ditt hus kan vara ett av de största besluten som du kan ta som privatperson. Det finns mycket du måste tänka på för att se till att det är rätt beslut för dig. Det första du behöver göra är att hitta en mäklare som du trivs med, och känner att du kan lita på. Idag finns det många mäklare i Täby som du kan välja mellan. En mäklare kan hjälpa dig att få en bra offert på ditt hus eller lägenhet. En mäklare är specialist på det området som du bor i, och vet därför hur mycket ditt hus kan säljas för. Träffa alltid din mäklare innan du bestämmer vem som du vill ska sälja ditt hus. Det är ett val som du vill trivas med - speciellt eftersom ni kommer att spendera tid tillsammans.

Hur går en försäljning av ett hus till?

Det första du måste göra är att bestämma dig för att du ska sälja, och vart du vill flytta. En mäklare kan hjälpa dig med både försäljningen av ditt hus, och att köpa ett nytt hus. I början av processen behöver ditt hus värderas. Efter detta är det dags att ta bilder på ditt hus och sedan lägga ut dessa. När det kommer till att ta foton till försäljning gäller regeln “less is more.” Det är också värt att investera i en visningsstädning, så att huset verkligen ser fantastiskt ut när bilderna blir tagna. Det är ingen hemlighet att ett hus som ser bättre ut är enklare att sälja.

Tänk på mäklararvodet

Det finns många mäklare som vill att du ska välja just dem för att sälja ditt hus. Detta är något som du kan använda till din fördel då du kan förhandla ner mäklararvodet. Vad detta ligger på är olika från firma till firma. Mer erfarna firmor tar självklart ett högre mäklararvode än en mäklare som precis har fått sin licens. Du betalar för erfarenheten, och ibland är det värt att betala lite extra för att ditt hus ska sälja snabbare och till ett bra pris. Det kan också skilja sig mellan kommun och kommun hur mycket mäklararvodet ligger på.

Har du kontroll på din OVK-besiktning i Stockholm?

12 feb 2020

Alla svenska fastigheter skall enligt lag genomgå en OVK-besiktning i Stockholm. För att kunna göra rätt behöver man därför rätt kunskap. Här kommer information!

En fastighets ventilationssystem är helt väsentligt för att själva fastigheten och de personer som vistas i den ska må bra. Tyvärr är just ventilation inte något som man omedelbart ser är trasigt eller fungerar undermåligt. Samtidigt får det stora konsekvenser om ventilationen inte fungerar, eller fungerar dåligt. Det handlar om att inte få optimal ekonomi vad gäller energiåtgång. Det handlar om hälsa för människor och djur. Ett dåligt fungerande system medför dåligt cirkulerande luft med fel temperatur. Ett ventilationssystem som hackar sig fram medför också ett flertal hälsorisker, såsom allergier, huvudvärk och trötthet. Här finns bakgrunden till att staten infört en lag om obligatorisk ventilationskontroll, alltså OVK-besiktning i Stockholm.

Olika ventilationssystem kräver olika behörigheter

Olika fastigheter har också olika typer av ventilationssystem. Det kan handla om självdrag eller mekanisk frånluft eller frånluft med värmeåtervinning. Vid en OVK-besiktning i Stockholm måste besiktningsmannen ha rätt behörighet för rätt typ av ventilation. Kommunens byggnadsnämnd är tillsynsmyndighet men fastighetsägaren är den som ska se till att en OVK-besiktning i Stockholm utförs. Beroende på vilken typ av verksamhet som utförs i lokalerna är det olika intervaller mellan OVK-besiktningarna. Handlar det om förskolor, skolor och vårdlokaler är intervallet tre år, flerbostadshus eller kontor likaså. Flerbostadshus med FX, FT eller FTX-ventilation ska ha 6 år mellan besiktningarna och en - eller tvåbostadshus besiktigas endast vid byggnationen eller vid en nyinstallation. Gamla protokoll bör finnas i din kommun.

Hur går en OVK-besiktning till?

När du hittat och bokat tid med ett företag som utför OVK-besiktningar kommer besiktningsmannen att kontrollera ett antal saker. Ventilationen skall inte innehålla föroreningar. Instruktioner och skötselanvisningar ska finnas lätt tillgängliga. Ventilationssystemet ska fungera på rätt sätt. Inspektionen innebär också att man kontrollerar om systemet överensstämmer med de bestämmelser som fanns då systemet installerades. Man kommer också att föreslå åtgärder som kan förbättra funktion och effektivitet hos ventilationen. När en OVK-besiktning i Stockholm är klar kommer ett intyg att utfärdas. Detta ska sättas upp på en väl synlig plats i fastigheten. Ett protokoll kommer också att upprättas. Ett exemplar går till fastighetsägaren och ett till kommunen. Upptäcks fel och brister är du som fastighetsägare skyldig att åtgärda dessa. Som alltid är det viktigt att du som fastighetsägare noga ser till att välja en bra och auktoriserad firma för eran OVK-besiktning.

Rätt brunnsborrning innan bergvärme

4 feb 2020

Är du en av de privatpersoner som ser att räkningen för energi och uppvärmning av din villa börjar närma sig smärtgränsen? Sant är att många betalar för mycket pengar och att det finns alternativ som kan ge ett avsevärt mycket billigare hushåll. Att exempelvis byta till bergvärme är ett av de absolut bästa vägarna till en lägre kostnad för uppvärmning av huset.

Rätt installation, rätt dimension på borrhål till rätt typ av hus kan innebära att en villaägare kan sänka sina årliga kostnader för uppvärmning och energi med närmare 80% - detta varje år.

Sett ur den synvinkeln så är bergvärme naturligtvis svårslaget, men det finns även andra fördelar. Inte minst sett till miljön. Bergvärme tar tillvara på lagrad solenergi från berggrunden och det innebär att man skapar ett kretslopp där huset värms upp på ett naturligt och grönt sätt. Det är en fråga som även den ligger rätt i tiden, detta med klimathotet i åtanke och där vi alla kan göra positiva avtryck i syfte att minska på påverkan på ett negativa klimatförändringar.

Bergvärme är definitivt ett sätt att bidra till en bättre värld. Hur ser då dina förutsättningar ut för att värma upp villan med bergvärme? Det är en fråga som kan ställas ur två olika infallsvinklar: den ekonomiska och den geologiska. De hör också ihop.

Två män tittar på ritningar inför brunnsborrning

Hur ser dina förutsättningar ut?

Först och främst så ska man veta att bergvärme inte är för alla. De geologiska förutsättningarna måste finnas där och det måste vara lönsamt att genomföra en brunnsborrning för att kunna förse huset med denna energi. Det kan mycket väl vara så att det inte fungerar och att andra, alternativa lösningar - jordvärme, vattenvärme exempelvis - är bättre.

Man ska även ha andra saker i åtanke. Gäller det bergvärme så måste man även ha närhet till grannarna i åtanke. Om du har en granne med bergvärme så kan du nämligen inte genomföra en brunnsborrning närmare än 25 meter från dennes borrhål; det skulle påverka effekten radikalt och ni båda skulle få betydligt sämre effekt än vad ni betalat för. Det krävs således en undersökning av området innan en brunnsborrning kan ske.

Brunnsborrning av rätt företag

Det är också det som, till stor del, leder oss till den ekonomiska sidan av bergvärme. Det är dyrt att installera och det är den initiala brunnsborrningen som kostar pengar. Ju djupare man tvingas borra, desto kostsammare blir det - och desto mindre valuta för pengarna får man.

En rimlig kostnad för bergvärme - inklusive brunnsborrning, köp av värmepump, installation och med Rot-avdraget inbakat i priset - är mellan 80-100.000 kronor. Börjar siffran stiga högre än så bör man kanske överväga andra lösningar. Det blir då svårt att se att det ska löna sig i längden.

Den stora kostnaden handlar om brunnsborrning och det är också den som påverkar effekten. Här kan vi inte nog trycka på vikten av rätt företag. Det finns företag som erbjuder brunnsborrning av sämre kvalitet och det finns de som tar saken på det allvar som frågan förtjänar. Du som lekman kan - av förklarliga skäl - ha svårt att veta hur djupt man måste borra och till vilket pris det ska ske.

Vi råder dig därför att A) ta in så många offerter som möjligt och B) se över så många referenser som möjligt och C) se till att kontrollera företaget innan du skriver under avtalet. Det senare kan innebära att du kollar att de har F-skatt - och därmed kan ge dig möjlighet att använda rot-avdraget - och att du ser över certifikat och branschtillhörighet. Är man exempelvis knutna till Geotec så är detta en stor fördel som definitivt kan ge dig ett säkrare jobb, till ett bättre pris och där du i slutändan får ut maximal effekt av din investering i bergvärme. Hittar du dessutom ett företag som inkluderar brunnsborrning och installation av bergvärmepump i sin tjänst så är det en stor fördel. Det skapar trygghet och ger en mer kostnadseffektiv lösning.

Läs mer om brunnsborrning på https://www.brunnsborrningstockholm.com/

När du behöver bygga om villan i Stockholm

30 nov 2019

Är det dags att bygga om villan? Ibland förändras behoven med det som sker i familjen. När man får barn, kanske man inte behöver rum till barnen till en början, då de mest sover med sina föräldrar, men börjar de skolan, behöver de egna rum så att de kan få lugn och ro. Snabbt nog har de blivit stora och flyttar hemifrån.

Då kanske man inte behöver ha rum åt dem, utan kanske behöva anvädna rummen till annat. När de sedan kommer på besök med sin egen familj kanske man behöver rum som kan inhysa hela familjen i ett och samma rum. På så sätt kan behoven förändras med det som händer och sker i familjen.

När du behöver bygga om rummen i villan

När det sedan är dags att bygga om rummen i villan, är det bra om man får tag i ett duktigt byggföretag som också kanske har bra kontakter till ett byggvaruhus så att man som kund kan få tag i byggmaterial till ett bättre pris. Kanske man önskar tapeter och målarfärg till ett fördelaktigt pris, eller fint kakel till rabatterat pris i badrummet. Många stora byggföretag har möjlighet att erbjuda bättre priser till sina kunder och har det som en konkurrensfördel. Många sådana byggföretag har också tillgång till en arkitekt som alltid kan skissa de ombyggnationer och tilbyggnationer som man önskar göra i en villa. Även om man KAN renovera utan en arkitekt så innebär det så gott som alltid en kvalitetsgaranti, om en arkitekt kan titta på hur ombyggnaden och tillbyggnaden ska gneomföras.

Anlita ett byggföretag med BF9K

Om du hittar ett byggföretag som arbetar enligt byggbranschens egen kvalitetssystem som heter BF9K så vet du att de ser till så att arbetet sker med kvalitet. Det innebär att hantverkarna har de certifieringar som krävs för att utföra de olika hantverk som krävs i ett bygge som en renovering, ombyggnad eller tullbyggnad kräver. Sedan är det viktigt att byggföretaget arbetar på ett miljövänligt sätt och enbart använder sig av miljövänliga byggmaterial. Det är även viktigt att de är noggranna och gör alla detaljer så noggrant som det bara går. Man vill ju inte se saker och ting som är konstiga när man väl anlitar ett byggföretag. Då är det viktigt med att den som kaklar, har kaklat hörnen på ett riktigt sätt, med skurna kakelplattor och har tapetserat runt värmeledningar, har avlägsnat kåpor till strömbrytare och eluttag till exempel.

← Äldre inlägg