Köpa Villa

Välkommen!

Här hittar du all information du behöver för att köpa en villa.

  • Att tänka på
  • Allmänna tips
  • Leva i villa
  • Vilka kostnader?
  • Hur det är att bo i villa
  • Renovera villa

Blogg

I vår blogg här på Köpa Villa skriver vi om allt som hör villalivet till: renoveringar, privatekonomi, trädgårdsarbete, familjeliv och mycket mer. 

RSS

Bra med braskaminer i Göteborg

11 aug 2022

Det finns flera bra saker med att ha braskaminer i Göteborg. De ger en hög mysfaktor, de ger värme och de ger till och med lite lugn och ro i kropp och själ.

Det är nog inte mycket som slår det här med att ha en öppen eld i sitt hus. Människor har genom alla tider fascinerats av eld som fenomen. Dessutom har de varit beroende av värmen från den för att kunna överleva i kallare klimat. Den har helt enkelt gjort det mer drägligt att leva.

En braskamin har därför sin speciella plats i både husets och människans hjärta. Det är en central sak. Värme och skydd betyder överlevnad. Det gör det möjligt att bo lite var som helst, vilket är viktigt när du befinner dig i Sverige där man kan uppleva alla sorters väderlek under ett år.

Braskaminer i Göteborg tar bort det råkalla

Att det är bra att ha en braskamin i Göteborg säger sig självt då staden är känd för sitt stundtals råkalla klimat. Vinden kommer ju in från väster och då kan det bli både fuktigt och kallt på samma gång. Det är därför inte bara i bostäder det passar bra med att installera en braskamin.

Om du driver ett fik med så kallad “go” och härlig göteborgsk anda och med stor myskänsla, gör du dig själv kanske en tjänst om du installerar en braskamin. Om det inte är tillåtet med en vanlig kan du ju ta dig en titt på en elektrisk kamin. Men en riktig med sprakande eld är oöverträffad.

Snickare i Nyköping som både kan designa och bygga

10 aug 2022

Drömmer ni om ett nytt trädäck? Eller kanske en altan med skyddande tak? I Nyköping finns det snickare som även kan hjälpa till med design och ritningar.

En altan gör det enklare att njuta av utomhusmiljön. Ofta för att det blir enklare att möblera och skapa sig ett uterum då underlaget är plant. Väljer man dessutom att sätta tak på sin altan kan man njuta av den även då det regnar eller när solen står som högst på himlen och man vill ha skugga.

Ibland krävs det bygglov vid altanbygge. Det är framförallt om altanen placeras nära tomtgränsen eller om den är mer än 1,8 meter hög. Anlitar man en snickare som även kan rita och designa kan man få hjälp med bygglovsansökan. Men snickaren kan också rita och anpassa altanen så att bygglov inte behövs.

Flera fördelar med att anlita en snickare

Fördelen med att låta en snickare bygga altanen är att den både blir snyggare, stabilare och håller längre. Detta då en snickare vet vikten av ett grundligt markarbete och väljer virke av bra kvalitet. För den i Nyköping som inte vill ha så mycket underhållsarbetet kan det vara smart att välja tryckimpregnerat trä.

Men är man i stället ute efter en mer levande och vacker träkänsla måste man välja virke som inte är impregnerat. Fast då måste man vara noga med underhållet och regelbundet olja in altanen. Annars kommer plankorna att spricka och fukt och väta leta sig in, vilket gör att altanen inte håller särskilt länge.

Få hjälp med ekonomisk förvaltning

10 aug 2022

Du kan njuta av ägandet i en fastighet, besluta om olika ändringar och inköp, men du kan anlita konsult för att budgetera och planera i ekonomisk förvaltning.

Begreppet ekonomisk förvaltning av en fastighet innebär så mycket. Att äga hus innebär ett stort ansvar. Det ska underhållas och renoveras, men samtidigt ska pengarna räcka till så mycket. Det finns också många lagar och bestämmelser som måste följas. Som husägare är det svårt att hänga med i alla förändringar och paragrafer.

Det är därför förståndigt att ta hjälp av någon som kan ekonomi och är rutinerad när det gäller fastighetsunderhåll. Du fattar besluten, men du måste ha underlag för dem, och det får du av en expertrådgivare. Du kan behöva hjälp med att ta in offerter från hantverkare, hålla i renoveringsprojekt, budgetera och planera.

Ekonomisk förvaltning kan vara bokföring och hyresavier

De mer praktiska sysslorna i en bostadsrättsförening eller ett fastighetsbolag innebär att hålla reda på inkomster och utgifter, banksaldon, aktuella räntor, avdrag och bidrag. Har du hyresgäster ska de aviseras om hyreshöjningar, och alla inbetalningar ska bokföras. Kanske skriver du själv alla kontrakt enligt en given mall, men även detta kan du få hjälp med,

Ekonomin kan bli bättre genom att höja hyrorna, men det kan också vara en bra idé att förhandla om lånen med banken. En lägre ränta och utökade lån ger mer pengar i kassan. Även att pressa ner priserna hos leverantörer är ett bra sätt. Du kanske vill ha hjälp med att omförhandla avtal på el, vatten och it-service?

Plattsättare Stockholm - säkrare renoveringar

27 jul 2022

Har du funderingar på att renovera badrummet i Stockholm? Rådet är att du tar hjälp med detta. Tyvärr ser man att just badrum tillsammans med köket blivit ett av de mest populära rummet att fräscha till - och att detta också syns i form av ökade fukt- och vattenskador. Här kan problem förebyggas genom att man anlitar en professionell plattsättare i Stockholm som sköter allt i enlighet med de regler som finns och som erbjuder ett fackmannamässigt jobb.

Att drabbas av en fuktskada innebär dels att man måste riva ut stora delar av det man renoverat. Dels så handlar det även om en lång kamp för att få ersättning av försäkringsbolaget. Oavsett vilket försäkringsbolag du har så kommer en utredning att startas och här kommer de att vilja veta vem som gjort din badrumsrenovering - och ha en dokumentation på vad som utförts. Har man renoverat på egen hand och utan en professionell plattsättare i Stockholm så kan detta innebära problem. Det finns åtskilliga exempel på där privatpersoner nekats ersättning som en följd av de inte följer vedertagna regler för arbete i våta utrymmen.

Vad gäller plattsättare i Stockholm så är det ingen slump att andra hantverkare undviker att ge sig i kast med att sätta kakel och klinkers. Det handlar om ett rent precisionsarbete där kunskap om verktyg, om material och en konstnärlig ådra måste vävas ihop till en större helhet. Detta säger en del om varför du som privatperson ska ta hjälp med plattsättning i Stockholm.

Du tjänar på att anlita en plattsättare i Stockholm

Idag så finns dessutom ekonomiska skäl till varför du du ska anlita en plattsättare i Stockholm. Dels så handlar det om att, som sagt, undvika framtida problem med fuktskador. Dels så handlar det även om att priserna kommit att bli mer gynnsamma som en följd av en ökad konkurrens. Som ett tredje skäl så finns även Rot-avdraget tillgängligt och genom detta kan du dra av 30 % av den totala kostnaden för arbetet.

En annan fördel handlar om material. Inte sällan så har plattsättare i Stockholm och företag i branschen gynnsamma avtal med olika leverantörer. Det gör att exempelvis kakel kan köpas in till kraftigt rabatterade priser och där du som privatperson även i denna fråga kan komma billigare undan.

Snyggare lösningar med professionell hjälp

Det mesta handlar dock om det faktum att du får ett badrum som helt ligger i linje med dina visioner. En skicklig plattsättare kan förvandla drömmar till verklighet. Vill du ha mosaik så är detta inget problem, vill du ha större plattor eller kakel i en annorlunda form så fixar din plattsättare detta utan bekymmer.

Samma sak gäller för den rena inspirationen. Ett tips för dig som kört fast lite är att diskutera alternativ tillsammans med din plattsättare i Stockholm. Inte sällan äger denne en förmåga att tänka utanför boxen och kan, baserat på erfarenhet, presentera lösningar som blir både billigare och snyggare än vad du tänkt dig.

Installera värmepumpar i Stockholm

26 jul 2022

Du som vill sänka dina kostnader för uppvärmning av din bostad, bör kontakta en leverantör av värmepumpar i Stockholm. Luftvärmepump är en bra energilösning.

Du har konstaterat att räkningen för fjärrvärme eller direktel har ökat kvartal för kvartal. Allt tyder på att trenden kommer att fortsätta. Du är dessutom miljömedveten och vill hjälpa till att rädda klimatet genom att satsa på grön energi. Visst kan energi från fjärrvärmeverk och direktel i sig vara miljövänlig, men det innebär onödigt slöseri med dina pengar och samhällets resurser av energi.

En luftvärmepump plockar upp energi som finns i uteluft. Det fungerar även om luften håller relativt låg temperatur. En värmepump drivs med el, men om du köper en kWh kan pumpen ge tillbaka tre kWh eller mera. Med andra ord minskar den rörliga energikostnaden med cirka sjuttio procent. Efter några år är investeringen i värmepumpen återbetald.

Värmepumpar i Stockholm för uppvärmning

Med en luftvärmepump kan du värma inneluften direkt eller via ett vattenburet system. Du kan till och med parallellt ha golvvärme och radiatorer, men då krävs det att du har shuntar som ser till att framledningstemperaturen blir anpassad. Fördelen med värmepump och golvvärme är att värmen fördelar sig jämnt över hela golvytan. Luftvärmepumpen ger då både komfort och lägre uppvärmningskostnad.

Kontakta ett företag med energiexpertis, om du vill installera värmepumpar i Stockholm. Du får hjälp med att göra en investeringskalkyl. Ni reder ut om pumpen klarar hela ditt energibehov under årets alla dagar. För riktigt kalla dagar kan du komplettera systemet med elpatron. Om du har ett vattenburet system kan du välja en luft-vattenvärmepump. Annars väljer du en luft-luftvärmepump.

Bergvärme gör familjen glad i Göteborg

18 jul 2022

Att installera bergvärme i Göteborg sparar pengar och gör hela familjen glad. Lätt värt att behöva lägga om en bit av gräsmattan i trädgården efter borrningen.

Elda pengar eller borra i berget? Det låter som en enkel fråga med ett enkelt svar. Och det är det också. Så här dags i världens historia finns det nämligen inte längre någon anledning att värma upp ditt hus med fossila bränslen. Eller att behöva trassla med att beställa pellets stup i kvarten. Framför allt inte när det är så enkelt och lätt att borra ned några meter i berget, och installera bergvärme.

Ja, du kommer få lägga om gräsmattan. Men det är också en av de få baksidorna med att installera bergvärme. Och den kostnaden kommer du ha sparat in på mycket kort tid, med tanke på vad det skulle ha kostat att fortsätta elda med olja. Särskilt med dagens oljepriser.

Bergvärme en ren vinst i goa glada Göteborg

Du som bestämt dig för att installera bergvärme i Göteborg har faktiskt ett ganska roligt projekt i antågande. Att få chansen att studera arbete med stora tuffa maskiner på nära håll kommer göra hela familjen glad. Inte minst de yngre medlemmarna.

Den som har ansvar för familjens budget kommer bli glad när hen räknar på alla pengar bergvärmen kommer spara in. Och den familjemedlem som uppskattar en fräsch källare utan någon gammal sotig oljepanna som står och luktar i ett hörn, kommer bli glad när den nya fina bergvärmepumpen är på plats.

Gör det enkla valet och anlita flyttstädning i Stockholm

18 jul 2022

Är det dags för dig att flytta? Känner du dig överväldigad av allt som måste göras? Då kanske det är dags att anlita ett företag för flyttstädning i Stockholm.

Alla som någon gång har flyttat vet hur jobbigt det är. Det är så mycket att hålla reda på och genomföra. Det är få som uppskattar det och många hade nog sluppit om de inte behövt flytta. Orsaken kan vara jobb, studier eller att du helt enkelt vuxit ur ditt nuvarande hem. Oberoende av anledning är det en process som är lika slitsam för alla.

Därför har det utvecklats en hel rad tjänster som ska göra flytten lättare för dig. Du behöver inte gör allt själv eller komma ihåg allt. Istället kan du anlita aktörer som bär en del av din börda genom att genomföra arbeten åt dig.

Få hjälp med flyttstädning

En av de viktigaste och kanske tråkigaste delarna av att flytta är att städa. Det räcker inte med lite städning eller den städning som du gör till vardags. Istället är det en detaljstädning som är både tidskrävande och jobbig.

Det finns dock ett smidigt alternativ, nämligen att anlita en firma i Stockholm att genomföra flyttstädningen. De arbetar varje dag med detta och vet precis vad som behöver göras. De har allt som behövs för att du ska få ett skinande rent hem innan det är dags att lämna det. Du behöver därför inte sköta det själv, utan låt proffsen lösa allt åt dig. Boka flyttstädning via detta företag för bästa resultat: stockholmflyttstädning.nu

Arkitekt i Östersund ritade drömhuset

17 jul 2022

Med rätt arkitekt i Östersund går det att få ett nybyggt hus av naturliga material och med lågt klimatavtryck. Genom smarta val minskas också energibehovet.

Jens hade en dröm om ett hus i skogen utanför Östersund. Han var en människa som trivdes i naturen, med jakt, fiske eller att enbart vara i den. Han funderade mycket på hur människan påverkar naturen och missbrukar dess resurser. Därför blev han glad när han hittade en arkitekt som delade hans tankar.

Tillsammans hade de långa diskussioner kring hållbar design. Han ville ha ett hus byggt av naturliga material och med lågt klimatavtryck. Att vara återhållsam med resurserna i världen kändes som en nödvändighet. Men husets konstruktion skulle också göra det sunt att leva i. Han önskade sig dessutom ett hus som skulle åldras vackert.

Bra materialval av arkitekt i Östersund

Arkitekten var helt inne på samma tankar och kom med väl genomtänkta förslag på hur Jens visioner skulle kunna genomföras. Att bygga huset i trä kändes som ett naturligt val. Det var också viktigt att träet fick rätt ytbehandling. Inga farliga kemikalier och ändå en fasad som inte krävde mycket underhåll var önskemål som hans arkitekt hade bra lösningar på.

För energibehovet kändes det naturligt med solceller. Även faktorer som antal, storlek och väderstreck på fönster var sådant man behövde tänka på för att vara energismart. Efter många diskussioner presenterade arkitekten konstruktionsritningar som Jens kände sig mycket nöjd med. De hjälpte också till med bygglovsansökan. Sen kunde äntligen byggnationen av Jens drömhus starta.

Miljövänlig rivning i Stockholm

15 jul 2022

Rivning i Stockholm skall göras med omtanke och känsla för miljön. Låt ett företag med väl dokumenterad erfarenhet och expertkunnande genomföra rivningen.

Att låta riva i en fastighet, kan låta negativt eller destruktivt. Men det behöver det inte alls vara. I äldre hus måste du kanske göra stambyte och då behöver du riva för att komma åt rostiga avloppsrör. Om du skall bygga om i fastigheten, krävs ibland att du bilar i ett golv. Efter ombyggnaden får fastigheten ett lyft. Att riva och bila, var en nödvändig åtgärd.

Rivning är inte sällan ett miljöarbete. Sanering av farligt avfall som asbest, måste göras av experter som har nödvändig skyddsutrustning för arbetet. Ett företag som jobbar med den typen av sanering har speciella tillstånd. Detaljer från en rivning sorteras och går till återanvändning. Gamla tegelstenar kan exempelvis få en renässans i nybyggda hus i Stockholm.

Rivning med känsla

Innan arbetet med rivning av ett hus påbörjas, måste byggnaden kontrolleras. Vilka material finns i huset och förekommer farliga byggmaterial? Mängden rivningsmaterial måste självklart uppskattas. Ansökan om rivningslov måste skickas in till en myndighet. I ansökan ska man bland annat ange hur avfallet skall hanteras.

En rivning börjar med speciellt fokus på miljöfarligt avfall. En del av rivningsarbetet görs för hand, eftersom vissa detaljer skall bevaras och då krävs försiktighet. För tuffare och svårare sanering finns rivningsrobotar. Att ha koll på arbetsmiljön vid rivning, har hög prioritet. Hänsyn tas till rasrisk, damning och buller. När det mesta i ett hus rivits ut, återstår endast stommen och slutrivning sker då med grävmaskin

Målare i Uppsala med fokus på perfekt resultat

13 jul 2022

Ni finner skickliga målare i Uppsala med fokus på att man som kund ska bli nöjd med resultatet, oavsett om ni önskar ett utvändigt måleri eller tapetsering

Nu har det äntligen blivit dags att förnya några av rummen i huset. Lite färg kommer att vara ett par av förändringarna som sker. Du har såklart hållit i en pensel många gånger tidigare men inför detta projekt står det klart att ni vill ha in ett riktigt proffs som har som yrke att måla väggar och tak.

Ni har även önskemål om lite tapetsering i ett av rummen, så det bästa alternativet är följaktligen att anlita en målerifirma. Som tur är så har ni tillgång till duktiga och erfarna målare i Uppsala som hjälpt åtskilliga människor i både villor, bostadsrättsföreningar och på företag att sätta färg på tillvaron genom åren.

En flexibel och lyhörd målare

Du hittar ett hängivet team av erfarna målare som gärna jobbar lokalt i Uppsala och som lägger stor vikt att du som kund ska bli helt nöjd med resultatet. Firman är även ansluten till måleriföretagen. Det är ofta en indikation att man har med en seriös aktör att göra.

Hör er gärna för, oavsett om ni vill ha utvändigt eller invändigt måleri utfört. En flexibel och pålitlig firma brukar utföra invändigt dekorationsmåleri lika gärna som utvändiga arbeten. Trygghet är att veta att när det är dags att förnya lite där hemma så finns en dedikerad målerifirma lokalt som kan hjälpa till. Kom i kontakt med en målerifirma här: www.hmiu.se

Chevron golv blir elegant i villan

12 jul 2022

Ett Chevron golv är ett trä- eller parkettgolv som passar bra i en äldre villa som ska renoveras. Man kan välja mellan ek eller valnöt och olika ytbehandlingar.

Simon och hans fru hade köpt en gammal villa med stor potential, som det hade stått i annonsen. Vad det betydde i praktiken var att villan var i stort behov av renovering. De gillade dock både utmaningar och att arbeta med händerna, så det hade inte varit ett svårt beslut att köpa villan.

Nu stod de dock inför en massa beslut som behövde tas. Först hade de gjort vid kök och badrum, eftersom det var utrymmen som de gärna ville skulle kännas fräscha och funktionella. På tur stod nu vardagsrummet att fixas till. De hade valt vackra tapeter i klassisk stil. Att golvet skulle vara av trä var också något som de var helt överens om.

Valet blev ett Chevron golv

Det fanns dock massor av trägolv i olika varianter att välja mellan. För det första, skulle de ha ett massivt golv eller ett lamelluppbyggt golv? Vilket träslag? Vilken struktur? Vilken ytbehandling? Valmöjligheterna var till synes oändliga.

De bestämde sig för att åka till ett showroom. Där kunde man använda alla sinnen för att jämföra olika typer av golv. Ganska snart föll de för en variant som kallades Chevron golv. Det kunde fås i ek eller valnöt. Valet blev ek, som de tyckte passade bäst till husets karaktär. Nu kunde de knappt bärga sig innan golvet hade kommit på plats. Läs mer om Chevron golv här: chevronparquet.com

← Äldre inlägg