Köpa Villa

Välkommen!

Här hittar du all information du behöver för att köpa en villa.

  • Att tänka på
  • Allmänna tips
  • Leva i villa
  • Vilka kostnader?
  • Hur det är att bo i villa
  • Renovera villa

Leva i villa – några kostnader som kommer på köpet

I många fall så kan det bli billigare att bo i en villa än vad fallet är i en bostadsrätt. Detta sett till boendekostnad och där vi således inte räknar med lån och med räntan på sådana. Har du en bra energikälla – exempelvis bergvärme – och har ett bra system för el och uppvärmning så kan du komma att tjäna mycket pengar på ditt boende i villa. Fastighetsavgift och eventuell tomträttsavgäld – det är fasta kostnader som ska adderas till ovanstående kostnader som vatten, el och uppvärming. Du betalar inte, som fallet är vid en bostadsrätt, en hyra som varje månad ska in. Det här gör att du faktiskt alltså kan leva ganska billigt i din villa – och att du själv i allra högsta grad kan påverka din kostnad genom att göra smarta investeringar – vi nämnde bergvärme – som sänker din boendekostnad på sikt.

Dock: det billiga levernet förutsätter naturligtvis att ingenting händer. För, tyvärr så är det så att saker och ting har en begränsad livslängd och att det är du som är den som står för notan om någonting händer. Här finns det inga genvägar: du måste spara och du måste se till att bygga en buffert för att klara av oförutsedda utgifter.

Ett gott råd i detta är att ta hjälp och planera bättre. Att exempelvis kontakta en takläggare för en genomgång av taket, få en bedömning av skicket och hur länge det kommer att hålla och därefter börja planera och budgetera för ett sådant projekt – det är ett exempel på hur man ska agera. Att jämföra med att en dag upptäcka ett läckage från taket, tvingas till ett akut byte och ”hitta pengar” för att täcka kostnaden. Planering ger alltid bättre förutsättningar för ett billigt, framtida boende.

Dessutom: som villaägare så kommer det även andra kostnader som du inte behövt bry dig om tidigare. Sophämtning, snöröjning, sotning, vattenförbrukning är bra exempel på sådana. Och: du kommer naturligtvis även att behöva köpa på dig saker – verktyg, redskap och maskiner – som underhållet av din villa kräver.