Köpa Villa

Välkommen!

Här hittar du all information du behöver för att köpa en villa.

 • Att tänka på
 • Allmänna tips
 • Leva i villa
 • Vilka kostnader?
 • Hur det är att bo i villa
 • Renovera villa

Bo i villa – för- och nackdelar

För många familjer så är en villa den ultimata drömmen, något som är lätt att förstå sett till vilka klara fördelar som finns med just den här boendeformen. Att kunna se sina barn växa upp i ett hus – med en egen trädgård – och med allt annat som ofta kommer på köpet; mindre trafik, mindre avgaser, större frihet, mer lugn och ro och så vidare. Det är helt enkelt tilltalande.

Men; finns det inga nackdelar med att bo i villa? Självklart. Även om vi anser att fördelarna är betydligt fler till antalet så kan vi inte ignorera att nackdelar finns med boendeformen. Frågar du exempelvis en villaägare – som bott under en lång tid i bostaden – om hur denne trivs så skulle svaret förmodligen (under en viss period) att se ut ungefär så här: Jag skulle gör allt för att bo i en lägenhet igen!

Den enkla anledningen till detta något dramatiska svar är att man som villaägare under perioder kan drabbas av ganska höga omkostnader och att det aldrig riktigt tar slut. Med det senare så menas att man själv ansvarar för underhållet och att man därmed också är den som ser till att huset är beboeligt och funktionellt – även med tanke på framtiden.

nybyggs villa

 

Om vi skulle ställa upp fördelar och nackdelar med att bo i villa i varsin kolumn så skulle det se ut som följer:

Fördelar med att bo i villa.

 • Bor man i villa så har man obegränsade möjligheter till att förändra. Det är egentligen bara plånboken och fantasin som sätter stopp kring hur man vill ändra inomhus. Utsidan och tillbyggnader där kräver ofta bygglov (och på köpet ofta en besiktningsman) och det är viktigt att poängtera i sammanhanget. Men; friheten att bestämma själv är en uppenbar fördel.
 • Större yta och egen tomt. Naturligtvis; det är också den största anledningen till att många väljer att bo i villa.
 • Mindre hänsyn till grannarna. En fest eller en tillställning i en lägenhet kan innebära slutet på den goda grannsämjan. Motsvarande partaj i en villa är ingenting som stör någon (beroende på hur högljudd det är naturligtvis). I ett villakvarter så kan man helt enkelt ta ut svängarna lite mer och man behöver inte gå omkring med filttofflor för att slippa att grannarna ringer störningsjouren. Naturligtvis: vanligt hyfs och folkvett råder; det inkluderar även utseendet på din villa och din trädgård. Håll allt rent, snyggt och i bra ordning så ökar trivseln.
 • Tvättider, parkering och allmänna utrymmen. I en villa så behöver du inte oroa dig för något av dessa områden. Du slipper åka omkringe n sen kväll i jakt på en lucka mellan två bilar, du slipper boka en tvättid under en tidig lördagsmorgon (och oroa dig för städningen efteråt!) och du behöver inte – om du inte vill – hålla ordning i exempelvis förråd och andra utrymmen.

 

Nackdelar med att bo i villa:

 • Du är själv egen dräng. Det innebär att du ansvarar för underhållet och att det till syvende och sist är du som planerar alla projekt. Rent krasst så kan man säga att alla akuta kostnader – de flesta åtminstone – kommer av ett bristande underhåll. Här krävs det kunskap och vissa färdigheter inom både teknik och byggfrågor. Om inte – ja, då krävs det en plånbok för att betala för professionell hjälp.
 • Dyrare: ser man till skillnaden i pris mellan en villa och en bostadsrätt så är den ofta stor. Du kommer att få högre lån och du kommer att få en dyrare kostnad i och med detta. tillsammans med underhåll och ett sparande – det krävs! – så kommer ni förmodligen att ha lite mindre pengar att röra er med i slutet av varje månad.