Köpa Villa

Välkommen!

Här hittar du all information du behöver för att köpa en villa.

  • Att tänka på
  • Allmänna tips
  • Leva i villa
  • Vilka kostnader?
  • Hur det är att bo i villa
  • Renovera villa

Vilka rot-regler gäller för målning?

Rot-avdraget har använts av många svenskar sedan det infördes 2004. I första hand var det menat som en åtgärd som skulle öka omsättningen för landets byggföretag – och det har det gjort. Man kan nog ganska säkert säga att det är många bygg- och måleriföretag vars kundkrets har ökat en hel del efter att avdraget infördes (och senare utvidgades).

Särskilt glada är kanske bygg- och måleriföretagen i Stockholm. Det är nämligen i Stockholm som avdraget brukas som allra flitigast. Främst är det kommuner som ligger nära Stockholm, så som Lidingö och Danderyd. Som kommun ligger däremot Stockholm och innerstaden i lä i jämförelse med dessa kommuner.

Samtidigt har givetvis inte boende i Stockholms innerstad lika stor nytta av rot-tjänster som de i kranskommunerna, då en mycket stor del bor i lägenheter. Snarare är det fastighetsägare som skulle behöva använda sig av rot-avdraget för att sköta om sina hus (genom en takmålning till exempel), men företagare och bostadsföreningar har ju ingen rätt till avdraget. Fler regler om ROT och målning kan du läsa om nedan.

Regler

Som vanligt gäller det att köparen ska ha varit obegränsat skattskyldig under året, vara minst 18 år gammal samt haft utgifter just för rotarbete. Dessutom måste köparen inte bara äga fastigheten, utan även använda den som bostad. Det här innebär att huset måste vara utrustat med vad som anses vara grundläggande installationer och bekvämligheter för en bostad.

När det kommer till målning kan ROT användas för i princip alla typen av måleriarbeten på huset, oavsett om det är sovrummet som ska målas om invändigt, eller taket som ska snyggas till med en takmålning. Tänk dock på att inköp av färg, tapeter eller utrustning inte omfattas av avdraget, utan endast själva arbetskostnaden.

Lite skillnader finns dock om du bor i bostadsrätt eller hus. Som boende i bostadsrätt kan du endast göra avdrag för invändiga arbeten. Du kan till exempel inte göra avdrag för en takmålning på fastigheten.

Målaren sköter pappersarbetet

Oavsett om det är en takmålning eller en fasadmålning du köper av en målare, ska du inte ha med några papper att göra. Tidigare var det just så, att det var kunden som fyllde i papper och skickade en skriftlig begäran om skatteåterbäring till Skatteverket. Så är dock inte fallet idag. Istället används vad som kallas för fakturamodellen, som i praktiken innebär att det rotavdraget tas bort redan när du betalar fakturan. Det här syns sedan i din deklaration.

Exempel på måleriarbeten som omfattas av rotavdraget

  • Takmålning
  • Invändig och utvändig målning
  • Fasadmålning

Tänk dock på, som ovan nämnt, att du endast får göra avdrag för invändiga arbeten om du bor i en bostadsrätt. Som husägare är det dock fritt fram att dra av även för utvändiga arbeten.

Om du behöver hjälp med takmålning kan du klicka dig in här: www.takmålningstockholm.se

17 Jul 2017