Köpa Villa

Välkommen!

Här hittar du all information du behöver för att köpa en villa.

  • Att tänka på
  • Allmänna tips
  • Leva i villa
  • Vilka kostnader?
  • Hur det är att bo i villa
  • Renovera villa

Viktiga saker att tänka på när man väljer nya fönster

Letar ni efter nya fönster till villan eller fastigheten? Då måste ni tänka på både u-värde, utseende, underhåll och hållbarhet. Här kommer några bra tips.

Valet av fönster har stor betydelse för huset och fastighetens utseende. Helst ska de passa husets arkitektur och tidsepok. Har man ett äldre hus som tidigare fått sina fönster utbytta och vill återställa fasaden kan ofta stadsbyggnadskontoret hjälpa till med att hitta rätt fönstermodell. Viktigt då man ska sätta in nya röster är också att tänka på u-värdet och att välja energisnåla fönster. Då får man ett bättre inomhusklimat, samtidigt som man sänker sina energikostnader. Helst ska fönstret ha så lågt u-värde som möjligt, i alla fall om man bor i de mer nordliga delarna av landet där vintrarna kan vara riktigt långa och kalla.

Underhållsfria fönster av trä

Fönster finns i olika material som trä, PVC och aluminium. Träfönster är vackrast men de kräver också en hel del underhåll. Vill man slippa att renovera fönster finns det träfönster som är klädda med aluminium på utsidan, vilket gör dem underhållsfria. Men underhållsfria är också fönster av PVC, eller plast som det faktiskt är. De behöver bara torkas av med ett milt rengöringsmedel när karmarna har blivit smutsiga. När det kommer till hållbarhet och livslängd lönar det sig att satsa på fönster av bra kvalitet. Träfönster av bra virke kan i stort sett hålla hur länge som helst bara man är noga med att sköta underhållet som man ska.

29 Apr 2022