Köpa Villa

Välkommen!

Här hittar du all information du behöver för att köpa en villa.

  • Att tänka på
  • Allmänna tips
  • Leva i villa
  • Vilka kostnader?
  • Hur det är att bo i villa
  • Renovera villa

Värmepumpar gör skillnad

Vi lever i en minst sagt orolig tid; handlar det inte om krig och människor på flykt så är det val i USA, England och Italien som riskerar att kullkasta det vi tar för givet. Dessa hot åsido dock; det finns ett annat som rör oss alla och som av allt att döma är ett underskattat sådant. Miljöhotet. Då isarna i Arktis visat sig smälta betydligt fortare än vad forskare räknat med så är det dags att ta det här på allvar: vi har – kort och gott – inte råd att göra annat.

Fortsätter vi att förbruka jordens resurser på samma sätt så kommer vi inte att ha någon jord att lämna över till kommande generationer; så ser den bistra sanningen faktiskt ut. Här börjar allt också med att varje individ måste börja tänka på sitt eget beteende och vidta de förbättringar och förändringar som faktiskt går att göra.

Det är lätt att peka finger på u-länder som spyr ur sig avgaser, men hur agerar vi svenskar i vår dagliga vardag? Vi kan definitivt göra bättre, mer medvetna saker och vi har – de flesta av oss – dessutom ekonomin för att förändra. Ta bara en sådan enkel sak som uppvärming och energi av ditt hus. Har du överhuvudtaget tänkt på detta mer än då räkningen kommer och du svär lite över den? Förmodligen inte och det är också dit vi vill komma. Just där kan du nämligen både göra en insats för miljön och – detta är förmodligen det du kommer att reagera på – din egen ekonomi.

Hur? Jo, genom att investera i energi som kommer från naturen och genom värmepumpar värma upp ditt hus med denna. Värmepumpar kan hämta energi från exempelvis bergvärme, från solen, från sjövärme, från luftvärme och det spelar heller ingen roll vart i Sverige du bor; värmepumpar fungera lika bra i Kiruna som i Malmö. Det som dock är värt att poängtera gällande värmepumpar är att området och naturen där ditt hus ligger påverkar valet av värmepump. Du måste alltså först och främst se vilka förutsättningar som gäller och därefter välja värmepumpar utifrån den givna informationen.

Värmepumpar är en investering

Som ett exempel gällande det ekonomiska och som en liten morot för dig så kan vi säga att värmepumpar kan sänka dina årliga energikostnader med upp till 80%. Det enda kruxet? Ja, det är att du måste göra ditt byte av energikälla som en investering. Det vill säga; äger du ett hus i Malmö där du har förutsättningar för bergvärme så kommer du först att få lägga ut en summa mellan 100.000-170.000 kronor (för värmepump, för installationen av denna och framförallt för borrningen).

Andra typer av värmepumpar i Malmö kommer inte med en lika hög initial kostnad som just bergvärme; med principen är densamma: du kommer att få vänta några år innan investeringen lönar sig och du kan räkna hem pengarna. Här kan man – mellan tummen och pekfingret – säga att tio år är en rimlig väntetid då det kommer till bergvärme.

Men; det är definitivt värt det. Grön energi, lägre kostnader och en avsevärd höjning av marknadsvärdet på ditt hus i Malmö är några av de fördelar som kommer på köpet. Se över vilka alternativ inom värmepumpar som passar era behov och som möter era geologiska förutsättningar; framtida generationer kommer att tacka er.

16 Dec 2016