Köpa Villa

Välkommen!

Här hittar du all information du behöver för att köpa en villa.

  • Att tänka på
  • Allmänna tips
  • Leva i villa
  • Vilka kostnader?
  • Hur det är att bo i villa
  • Renovera villa

Uppblåsbart spabad – billigt och smidigt?

Behöver ett spabad kosta 20–50 000 kr? Inte alls. De enklaste modellerna är uppblåsbara spabad som inte kostar mer än ett par tusen kronor. De kanske inte ser lika lyxiga ut – men ger ändå skön avslappning. Dessutom kan de monteras nästan var som helst.

Uppblåsbara produkter i hemmet förknippades länge med barnleksaker – men utbudet av allt från uppblåsbara möbler till pooler har ökat och blir allt vanligare. Detta inte minst tack vare dess flexibilitet och prisvärdhet.

I intervallet 5000 kr och uppåt hittas riktigt lyxiga varianter. För dessa summor går det att köpa uppblåsbart spabad som är anpassat för minst fyra personer och som har flera inställningar. Själva badet blåser upp sig automatiskt när man kopplar in sladden till vägguttaget. När det är färdigfyllt med luft kommer nästa steg att fylla i vatten, vilket sker enklast med vattenslangen.

Det gör inget att vattnet som fylls i poolen är kallt för modellerna i denna prisklass har ofta en värmare. Därmed kan de användas långt in på hösten. Läs däremot alltid manualen så du inte häller i vatten och sätter på värmaren om det är kallare än vad modellen är anpassad för. Det finns exempel de som kan användas trots att det är ner till minus tio grader utomhus.

Placering

Det måste inte vara exakt plant där poolen ställs men helst utan större gropar eller stenar. Det går därmed ofta bra att ställa den på  en gräsmatta. Det man kan tänka på är hur tömning av vattnet sedan kommer att ske. Fungerar det att bara släppa ut luften och släppa ut vattnet på marken där poolen stått? Det är inte säkert om poolen står för nära husgrunden eller en rabatt.

På dyrare modeller kan botten vara isolerad för att därigenom behålla värmen tydligare på vattnet. På detta sätt känns inte heller små ojämnheter i marken på samma sätt.

Justering via fjärrkontroll

Väljs ett spabad för att par tusen ingår ofta en fjärrkontroll som man kan sköta poolens olika funktioner med. Det kan exempelvis vara temperaturen på vattnet och om man vill ha bubblor eller inte.

Rening

Ett uppblåsbart spabad rengörs på samma sätt som en rampool eller klassiskt spabad. Det ingår alltid filter och pump som bör användas regelbundet. Utöver det kan exempelvis klortabletter tillföras till vattnet. En smidig lösning är att ha en vattenmätare som därmed mäter både PH-värde och vattnets syrehalt. På detta sätt ser man tydligt om något medel behöver tillföras för att hålla vattnet rent.

En klassisk badtunna kan givetvis vara ett alternativ till detta. Sådana hittar du hos https://www.badbaljan.com/.

26 Sep 2018