Köpa Villa

Välkommen!

Här hittar du all information du behöver för att köpa en villa.

  • Att tänka på
  • Allmänna tips
  • Leva i villa
  • Vilka kostnader?
  • Hur det är att bo i villa
  • Renovera villa

Trägrindar – ett vackert smycke för trädgården som skyddar

Ibland behöver man avgränsa sig för att förhindra att andra trampar in på den egna marken. Med vackra trägrindar kan man lösa problemet och freda sin mark.

Det finns en berömd tavla som heter Grindslanten. Motivet är några barn på en landsväg vid en grind. Förr i tiden var det vanligt att man markerade olika genomfarter genom byarna med trägrindar. Många barn lärde sig snabbt att det var ett lätt sätt att tjäna en liten slant.

Trägrindar är således inget nytt fenomen. Deras romantiska skimmer sitter djupt rotat ner i vårt DNA. Trä är ett levande material som ger ett positivt intryck till dem som passerar en grind gjord i trä. Många gårdar som vill ha en hållbar grind till djuren satsar på att skaffa en stabil trägrind.

Trägrindar kan behöva bygglov

Innan man sätter upp en grind är det bra att ta reda på om det krävs bygglov. I vissa fall kan ett sådant behövas. Det gäller att ta reda på vad som gäller i just det område man tänkt sätta upp grinden. Enklast är att ringa och rådfråga kommunens byggnadskontor vad som gäller. Ibland är det avstånd till andra byggnader som spelar in. Andra gånger är det höjden eller materialet som inte passar in i kommunens standardiserade planer.

Fler saker som man behöver tänka på innan man beställer en trägrind är exempelvis barnsäkerhet. Då är det Boverkets byggregler (BBR) som styr rätt mått och standard.

Måttanpassade trägrindar

Fördelen med att beställa trägrindar är att man kan få exakt det mått som man önskar. Har man en gård så vet man att mått sällan är exakta och det går inte att ha en standardiserad grind. En utfart kan ha ett mått mellan grindstolparna medan en annan utfart har ett annat mått.

I många hagar så är det ofta lättare att sätta upp ett par rader med strömförande tråd. Detta för att hindra passage av djur ut från hagen. Det gör också att man riskerar en stöt när man själv ska öppna alla trådar. Med en grind kan man öppna till hagen utan att vare sig trassla in sig i trådar eller få en stöt. Då trägrindar är stabila och rejäla så kommer djuren ändå inte att forcera dem utan istället stanna i hagen.

20 Oct 2023