Köpa Villa

Välkommen!

Här hittar du all information du behöver för att köpa en villa.

  • Att tänka på
  • Allmänna tips
  • Leva i villa
  • Vilka kostnader?
  • Hur det är att bo i villa
  • Renovera villa

Ta en titt under plastmattorna

Bakom fula ytskikt kan det gömma sig riktiga skatter...

Ett nybörjarfel som många villaspekulanter gör är att titta för mycket på ytskikten. Det är lätt att förblindas av pastelliga 50-talskök och grälla 70-talstapeter. Att se hur grundsubstansen i ett hus ser ut under lager av färg och fiberplattor kan vara svårt.

Vid varje husköp rekommenderas självklart att du tar hjälp av en kunnig besiktningsman för att undvika dolda fel, men om ett objekt inte ens kommer i fråga för att du inte kan se bortom ful inredning kommer du att missa många guldkorn på marknaden.

Att måla om, byta golv, ersätta takplattor eller renovera andra ytskikt är relativt enkelt och inte särskilt dyrt. Särskilt inte om man jämför med ett hus som kanske ser vackert ut, men som har problem med grunden eller bjälklag.

Det är alltså viktigt att träna ögat i att föreställa sig ett rum med en helt annan inredning. Det gör att även hus som kanske ser fula ut idag får en chans och du har fria händer att själv påverka det slutgilitiga utseendet.

Gömda skatter under lager av plast

För att öva dig i denna konst finns det ett par enkla knep du kan ta till. Ett tips är att ta foton eller använda de bilder som finns i husannonsen och ersätta väggfärgen. Det behövs inte särskilt avancerade kunskaper i bildhanteringsprogram för att göra detta. Vips så kan du se hur ett rum skulle se ut med vita väggar eller en snygg tapet.

Tips nummer två är att hålla ögonen öppna och våga syna byggnaden lite noggrannare när du är på visning. Om det ligger en ful plast- eller heltäckningsmatta i ett rum kan du lyfta lite i ett hörn för att se efter vad som ligger under. Har du tur finns det ett vackert trägolv därunder.

Samma sak med väggar. I kattvindar och förrådsutrymmen går det ofta att se hur väggarna ser ut bakom ytskikten. Kanske döljer det sig vackert timmer bakom tapetlagren.

Slipa fram golvets skönhet

Skulle du ha tur att hitta en byggnad med trägolv kan det vara bra att veta att det är enkelt och billigt att slipa golv. Även om golven är slitna går det alltså rätt så lätt att få dem att se fina ut igen. Massiva trägolv håller i hundratals år om man sköter dem väl så de är en ovärderlig tillgång om de finns i ditt hus.

Stirra dig alltså inte blind på ytskikten när du söker efter en villa utan försök öva dig i att se potentialen, även om bitar av huset är lite slitna. Det viktigaste är att grundsubstansen är bra.

9 Sep 2017