Välkommen!
Här hittar du all information du behöver för att köpa en villa.
- Att tänka på
- Allmänna tips
- Leva i villa
- Vilka kostnader?
- Hur det är att bo i villa
- Renovera villa
Spara ditt gamla tegel när du renoverar taket
Ett villatak ska ses över varje år, för att se att det inte fått några skador. Med jämna mellanrum behövs även en noggrannare inspektion där man kontrollerar även undertaket. Undertaket, det vill säga läkt och takpapp, är det som behöver bytas oftast på ett tak, medan tegelpannor och plåt vanligen håller betydligt längre. Vad gäller taktegel kan det ligga i upp emot hundra år utan att behöva bytas ut, så har du ett gammalt vackert tegeltak så ska du inte byta ut det i onödan när du renoverar undertaket, utan spara det. Chanserna är stora att det kan hålla några decennier till om det bara får sig en uppfräschning.
En takläggare kan hjälpa dig bedöma pannornas skick
Kontakta en takläggare i Stockholm, gärna i området där du bor, och be honom hjälpa dig med att göra en bedömning av takteglets skick. Kanske kan hela taket sparas, kanske behöver enstaka pannor bytas ut. Detta brukar gå utmärkt, i Stockholm är det lätt att få tag i begagnade tegelpannor och chansen är till och med stor att takläggaren själv har rätt sorts pannor på lager. En stor hjälp är att så gott som allt taktegel som använts i Stockholm genom tiderna är märkt med stämpel på baksidan, där namnet på tegelbruket står. Det gör det lätt att matcha teglet precis och hitta en panna som smälter in perfekt på det nya taket.
Om yttertaket måste bytas
Stockholm är fullt av gamla vackra hus, och taket är en stor del av deras charm. Att byta ut tegelpannorna mot nytillverkade pannor kan förändra ditt hus utseende fullständigt, men ibland är det trots allt den enda vägen att gå. Även pannor av bästa kvalitet har en begränsad livslängd och står huset extra utsatt för snö, regn, sol och vind kan det gå fortare än man anar.
Vill du absolut inte köpa nytt taktegel kan du se om du kan komma över ett helt begagnat tak. Det är inte helt ovanligt att vissa husägare faktiskt byter ut ett väl fungerande tak just för att han vill ha ett nytt tak, kanske just för att förändra husets utseende. I sådana fall brukar takläggaren ta hand om pannorna och erbjuda dem till husägare som vill bevara sitt hus originalutseende. Pannorna tvättas, torkas och förvaras torrt och säkert till dess att en ny husägare vill köpa dem. Då läggs de på ett nytt tak i samband med en takrenovering och hjälper till att bevara våra äldre stadsdelars charm.
Takläggare som kan Stockholm
Chansen är stor att du som husägare aldrig behöver byta ut ditt tegeltak. Takpapp och läkt behöver i genomsnitt bytas ungefär vart 15:e år, medan pannor och plåt har en genomsnittlig livslängd på ungefär 40 år, men de kan som sagt hålla betydligt längre. Anlita en takläggare i Stockholm, med god kännedom om traktens takhistoria,för att få hjälp att göra en bedömning av skicket på ditt taktegel.
Mer att läsa om tak och takläggning: https://www.stockholmtakläggare.se.
Andra inlägg
- Så gör ni för att flytta tungt
- Flyttfirma för dig med höga krav
- Val inför yrkeslivet
- Elektriker i Nacka - Expert på att lösa dina elproblem
- Trägrindar – ett vackert smycke för trädgården som skyddar
- En varmare vinter med värmepumpar i Göteborg
- Rörmokare på Kungsholmen – lätt att hitta rätt
- Stopp i avlopp – orsak och lösning
- Fönsterrenovering för energieffektiva hem
- Säkra och effektiva lösningar för dina rörproblem