Köpa Villa

Välkommen!

Här hittar du all information du behöver för att köpa en villa.

  • Att tänka på
  • Allmänna tips
  • Leva i villa
  • Vilka kostnader?
  • Hur det är att bo i villa
  • Renovera villa

Slipa om ditt gamla golv

Trägolv är mycket populärt på grund av sitt naturliga och vackra utseende. Det är också mycket skönt att gå på och har en lång hållbarhet om man underhåller det med jämna mellanrum. Med åren kan det se flammigt ut och få repor och skador. Beroende på hur slitet det är i övrigt kan man antingen byta ut det eller renovera det genom att slipa om det. 

Undersök golvets skick

Det första man behöver göra är att ta reda på om man behöver byta golv eller slipa om det. Om det bara är ytligt slitage rekommenderas det att göra en dammfri golvslipning med påföljande ytbehandling. Resultatet blir som ett nytt golv till ett betydligt billigare pris. Man behöver först och främst veta om träet under är tjock nog och tillräckligt hårt för en slipning. Det är säkrast att fråga en golvläggare om vilken metod som passar bäst för ditt golv. Det är oftast inget problem att slipa ett parkettgolv precis som ett i massivt trä.

Slipa om golvet

När man bestämt sig för att slipa om golvet är det bäst att ta hjälp av en erfaren golvslipare. De har specialverktyg och kunskapen att förvandla ditt golv till ett nytt. Det är också viktigt att ha kunskap om olika material och dess egenskaper. Det avgör exakt hur golvet ska slipas och vilken ytbehandling som passar bäst efteråt för att det ska maximal hållbarhet och lyster. 

Dammfri golvslipning

Det frigörs enorma mängder slipdamm när man har slipar ett trägolv. Slipdammet tar sig in precis överallt och det räcker inte att täcka över all inredning. Numera finns det effektiva slipmaskiner för professionell golvslipare med ett slutet system för en dammfri och effektiv golvslipning av trägolvet.

När dessa används behöver man inte ens täcka över eller flytta inredningen! Och det behövs ingen omfattande städning efteråt. Man använder en slipmaskin med en effektiv inbyggd dammsugare och bildar ett slutet system. 

Luften renas i tre steg och fångar upp allt slipdamm direkt. Det gör att man kan behandla golvet direkt efter slipning. 

Efterbehandlingar

Efter färdig golvslipning finns det många metoder för ytbehandling beroende på vilekt golv man har. Ett slipat golv går att lacka, måla, betsa eller olja lacka golvet för att ta några exempel. Det finns också massor med färgnyanser att välja på. Det som avgör behandling är oftast hur mycket slitage golvet utsätts för. I ett hem med småbarn och husdjur behöver man en slitstark ytbehandling. 

21 Aug 2019