Välkommen!
Här hittar du all information du behöver för att köpa en villa.
- Att tänka på
- Allmänna tips
- Leva i villa
- Vilka kostnader?
- Hur det är att bo i villa
- Renovera villa
Se till att ha brandisolerad villa!
Har du varit med om någon brand någon gång? I så fall skulle du veta att vattnet och skummet som brandmännen arbetar med och som släcker bränderna förstör möbler och hem nästan lika mycket som bränderna i sig själva. Det är som att välja mellan pest och kolera. Ska sakerna brinna upp eller ruttna i vatten och skum? Det är ju inte riktigt samma sak – bränder riskerar alltid att sprida sig och är en allvarlig fara för människor och djur, medan vatten på ens ägodelar knappast utsätter någon för fara, varken människor eller djur. I vilket fall, är bränder alltid något som vi alla måste göra så mycket vi bara kan för att förhindra.
Vad kan man göra själv?
Som tur är finns det ju en hel del som man kan göra själv för att se till att det inte börjar brinna hemma. Att vara medveten om risken är alltid det första steget. Det är först då som man kan börja göra något åt saken. Se på ditt hem, med kritiska ögon; finns det någonstans i ditt hem risk för att en brand kan utvecklas? Finns det något ställe i ditt hem som är särskilt känsligt för en brand; en gammal vind, fullastad med gammalt papper, till exempel. Man kan gott och väl se på själva det material som den egna villan är byggd av. Finns det något där som gör att det är stor risk för en brand?
1. Brandisolera bostäder
Man kan foga och isolera med brandhärdande material i sin egen villa. Då pratar vi varken om byggmaterial som radon eller asbest. Det förstod man inte hur farliga dessa material var, innan 1970-talet, när folk insjuknade på grund av dessa farliga material. Idag vet vi hur farliga de är för människors hälsa. Vi kan brandisolera med helt andra och inte lika farliga ämnen utan helt ofarliga ämnen, men som står emot bränder.
2. Ha alltid en brandsläckare nära
Alla bör ha en brandsläckare nära, ifall att något skulle hända som fattar eld. Till exempel i köket, om något kommer åt på spisen, och blir för varmt kan det börja brinna. Då gäller det att man har en brandsläckare nära som kan förhindra bränder innan de blir för stora och man inte kan släcka dem på egen hand.
3. Ha brandfilt till hands
Förutom en brandsläckare borde man alltid ha en brandfilt lika nära och till hands. Skulle det då hända något, ska man inte behöva börja leta upp mattor i sin bostad som man kan kväva branden med, bara för att inse att man inte har några mattor hemma, och kväva elden med.
4. Släcka alla ljus
Det mest naturliga och självklara, men alltid så svåra, är det mest uppenbara; släck alla ljsu när du går ut ur ett rum. Varje år, i december, brinner det alltid något hus, därför att man i villan och vallan har glömt stearinljus som brinner ner och fattar eld i köket, eller vardagsrummet. Särskilt adventsljus, som man dessutom pyntar med de allra värsta och mest brandfarliga material man bara kan tänka sig; mossa, trädekorationer i form av små svampar och kottar. Finns det något mer brandfarligt?
Andra inlägg
- Så gör ni för att flytta tungt
- Flyttfirma för dig med höga krav
- Val inför yrkeslivet
- Elektriker i Nacka - Expert på att lösa dina elproblem
- Trägrindar – ett vackert smycke för trädgården som skyddar
- En varmare vinter med värmepumpar i Göteborg
- Rörmokare på Kungsholmen – lätt att hitta rätt
- Stopp i avlopp – orsak och lösning
- Fönsterrenovering för energieffektiva hem
- Säkra och effektiva lösningar för dina rörproblem