Köpa Villa

Välkommen!

Här hittar du all information du behöver för att köpa en villa.

  • Att tänka på
  • Allmänna tips
  • Leva i villa
  • Vilka kostnader?
  • Hur det är att bo i villa
  • Renovera villa

Samarbeta med en rörmokare i Stockholm när du köper nytt

Att köpa ett nytt hus eller en ny lägenhet i Stockholm kan vara en väldigt spännande upplevelse. Man ser självklart fram emot att få inreda sitt nya hem och utforma det efter sin egen smak. Det ska väljas möbler, färg till väggarna, kanske nya golv och nytt kök.

En bit som många inte tänker på i första hand när det tittar på hus är att undersöka hur det ser ut med VVS-systemet och värmeanläggningen. Visst brukar de flesta göra en besiktning av bostaden man är intresserad av när man verkligen funderar på att köpa. Men för att undvika att hamna i en situation där man får välja bort en potentiell bostad för att det blir för kostsamt med nya rördragningar kan det vara värt att tänka på detta redan när man går på visning.

Undersök objektets avloppssystem

Läs igenom objektsbeskrivningen för att se vilken typ av värmesystem som finns i huset och om det finns några uppgifter kring när det har uppdaterats senast, eller när det först installerades. Vattenburna värmesystem håller i många årtionden, men det är bäst att låta någon kunnig rörmokare i Stockholm ta en titt på dem om de börjar nå över 40-50 års ålder. Samma sak gäller för vatten och avlopp. Precis som i större hyreshus behöver en villa också regelbundna stambyten. De behöver förstås inte göras lika ofta, men det är viktigt att känna till hur gammalt systemet är samt vilka material som det är konstruerat av. Det är stor skillnad på hur länge plaströr och hur länge gjutjärnsrör håller.

Rådgör med en rörmokare

Om ni har hittat en fastighet som verkar intressant kan det vara värt att rådgöra med en rörmokare i Stockholm kring vilka behov av uppdateringar som kan finnas. Den som utför besiktningen av huset kan givetvis svara på vissa frågor, men en erfaren rörmokare kan se saker som en byggingenjör eller besiktningstekniker kanske missar. Det kan vara värt att betala för att en rörmokare kommer med under besiktningen. Det kan spara er tiotusentals kronor och ger er en bättre uppfattning kring vad som kan behöva göras.

Räkna med de förväntade utgifterna i er budget. Det är lätt hänt att man bjuder för högt på en bostad som sedan visar sig ha stora renoveringsbehov. Bostäder är, som ni redan vet, inte helt gratis i Stockholmsområdet. Så marginalerna brukar vara rätt små. Om du dessutom måste börja med att byta rör är utgångspunkten inte den bästa.

Samarbeta med en lokal rörfirma

Redan när ni är på jakt efter ett hus kan det vara bra att hitta en rörfirma, så att ni alltid har en rörmokare i närheten i Stockholm som ni kan ringa till vid behov. Jämför offerter från några olika firmor och hör efter vad de har erfarenhet av att göra samt att de finns tillgängliga med kort varsel vid behov. Läckande rör eller stopp i toaletten vill man ha löst så snart som möjligt, så se till att de också har jourtider.

5 Sep 2017