Köpa Villa

Välkommen!

Här hittar du all information du behöver för att köpa en villa.

  • Att tänka på
  • Allmänna tips
  • Leva i villa
  • Vilka kostnader?
  • Hur det är att bo i villa
  • Renovera villa

Så sköter du om dina golv och heltäckningsmattor

För att dina nylagda golv eller heltäckningsmattor ska fortsätta att se fräscha och rena ut länge är det viktigt att du sköter om dem på rätt sätt. Veckovis dammsugning är så klart obligatoriskt, men det är bra om du också är noga med att göra en grundligare rengöring några gånger per år. Vill du ha en professionellt genomförd djupstädning av dina golv och heltäckningsmattor finns många städföretag i Stockholm tillgängliga, men tar du ett rum i taget behöver du inte känna att det är dig övermäktigt. Här kommer lite tips för grundligare rengöring av dina golv och heltäckningsmattor.

Heltäckningsmattor

Ju tätare en heltäckningsmatta är desto lättare är den att rengöra, likaså blir den svårare att hålla rent ju längre lugg den har. Moderna heltäckningsmattor är ofta relativt täta med kort lugg. Förutom dammsugning varje vecka måste du även ta bort fläckar så fort de uppkommer. Intorkade fläckar är mycket svåra att få bort från en heltäckningsmatta. Var noga med att försöka suga upp fläcken med hjälp av lite hushållspapper. Därefter sköljer du och baddar, det är viktigt att du inte gnider på fläcken, då riskerar du att ytterligare gnida in den i mattan. Går fläcken inte bort finns specialtillverkade fläckborttagningsmedel för mattor som du kan använda

För grundrengöring av en heltäckningsmatta kan man hyra en maskin för mattvätt, en så kallad extraktionsmaskin. En annan produkt som passar bra för heltäckningsmattor och även andra typer av golv är en kombinerad ångtvätt och dammsugare, som alltså rengör med ånga samtidigt som den suger upp damm. Är mattan hårt smutsad kan det även vara lämpligt att hyra in en städfirma någon gång per år för en riktigt professionell rengöring av dina heltäckningsmattor.

heltäckningsmatta

Trägolv och parkettgolv

Om du vill att ditt trägolv ska åldras vackert bör du ta hand om det väl. Dammsugning minst en gång i veckan, dras det in mycket grus i lägenheten som kan repa golvet bör du göra allt du kan för att det ska stanna i hallen. Svabba golvet åtminstone en gång i månaden. Blanda varmt vatten och lite såpa och dra av över golvet. Låt verka ett tag och svabba sedan av med ljummet vatten. Gör du detta ofta behöver du inte ta i så hårt när du svabbar, vilket är skonsammare för golvet.

Laminatgolv

Laminatgolv är mer känsliga för vatten än trägolv, så var noga med att moppen bara är lätt fuktad. Även ångtvätt som vi nämnt ovan kan vara ett bra alternativ vid tvätt av laminatgolv. Annars är en platt mopp med ett avtagbart tygstycke som du vrider ur det bästa alternativet. Precis som med heltäckningsmattor gäller det att snabbt ta hand om uppkomna fläckar, då de kan lämna permanenta missfärgningar på ett laminatgolv.

Gör rent regelbundet

För alla golv gäller samma grundregel: Låt det inte gå för lång tid mellan städtillfällena. Se till att hålla damm och grus borta från golven och rengör grundligt minst en gång i månade. På så sätt kommer dina nya golv att hålla sig fräscha i många år framöver.

Här kan du läsa mer om heltäckningsmattor: http://www.heltäckningsmattorstockholm.se.

17 Oct 2017