Köpa Villa

Välkommen!

Här hittar du all information du behöver för att köpa en villa.

  • Att tänka på
  • Allmänna tips
  • Leva i villa
  • Vilka kostnader?
  • Hur det är att bo i villa
  • Renovera villa

Så gör du en tillbyggnad

Att man köpt en villa, innebär inte alltid att den är som man önskar sig ett hus. Man kanske vill bygga ut villan för att få större användning för den. Det är inte alla som bara vill ha varsitt sovrum, ibland vill man ha ett eget kontor hemma som är mer avskilt än de andra rummen. Eller så behöver barnen ett extra lekrum.

Inte lätt att vara sin egen byggare

Att smälla upp väggar är inte så lätt. Då kan det vara bäst att ta in hantverkare som gör jobbet åt en. Är det en större utbyggnad som man önskar göra, kan det vara bra att rådfråga en arkitekt som kommer med bra råd och synpunkter. De om någon vet om något rum behöver extra balkar som håller upp huset, eller hur en vind kan bli fler rum, eller varför inte källaren? En arkitekt kan hjälpa en så att den ursprungliga ritningen av huset inte går förlorat. 

Så gör du en tillbyggnad:

Det första man behöver göra är att ansöka om bygglov. När det är gjort bör man ta in offerter från olika byggföretag, så att inte slutkostnaden kommer som en total överraskning. Inte så kul. När du väl har jämfört priserna, bör du fråga efter referenser. Det finns bra byggföretag, och så finns det de som hellre fuskar än gör arbetet noggrant. Sedan bör du lägga upp en budget för bygget. Ofta brukar man räkna med mellan 5.000 till 10.000 kronor per kvadratmeter, materialet medräknat. Med hjälp av ROT-avdraget kan du få upp till 30 procent av arbetskostnaden avdragen. De flesta byggföretagen gör det avdraget och du slipper hantera ansökningsblanketter och liknande. Kom också ihåg att ansöka om bygglov. Det måste till alla tillbyggnader när man förändrar huset.

Anlita ett bra byggföretag

Sedan är det bara att vänta på hantverkarna och hoppas på att det blir så bra som de säger att det ska bli. Bor du i Stockholmstrakten finns det några väl renommerade byggföretag att välja mellan. Det finns de som kan ta ett totalt ansvar för bygget, som har egna elektriker, VVS-montörer och till och med murare. Då slipper du oroa dig för att rätt hantverkare är på rätt plats i rätt tid. Det finns en del man som lekman inte får göra själv; som att dra nya elledningar. Det är också stor idé att låta en VVS-montör bygga våtutrymmet så att vattnet leds bort på rätt sätt. Och att den personen kan se över ventileringen i tillbyggnaden. Det är viktiga saker i ett nytt hus. Eller så anlitar du ett byggföretag som tar hela ansvaretpå sig och själv ser till att alla hantverkare kommer när de behövs, och som ser till att huset blir som nu önskar det.

26 Feb 2018