Köpa Villa

Välkommen!

Här hittar du all information du behöver för att köpa en villa.

  • Att tänka på
  • Allmänna tips
  • Leva i villa
  • Vilka kostnader?
  • Hur det är att bo i villa
  • Renovera villa

Råd för säker eldning i huset

Det är nyhetskanalen Yle som slår larm om att antalet bränder som tagit sin början i en skorsten eller i en eldstad. Brandinspektörerna hos Egentliga Finlands räddningsverk har tagit fram en lista med råd för säker eldning. En lista som Yle har publicerat i sin artikel.

Ett allmänt råd är också att se till att skorstenen är i bra skick, och om det kan vara läge att genomföra en skorstensrenovering.

Öppna spjället

Det är viktigt att inte glömma att öppna spjället innan man ska ge sig på att tända en eldstad. Många eldstäder har, utöver ett spjäll, även ett tändspjäll som skall sättas i upptändningsläge.

Om det börjar ryka in

När sommaren har passerat, eller efter ett längre uppehåll av eldandet i allmänhet, kan skorstenen vara både fuktig och kall. I sådant fall drar inte rökkanalen och det kan till följd av det börja ryka in.

Är man osäker på skorstenens skick, bör man kontakta proffs och rådgöra om det kan behövas en skorstensrenovering eller annan åtgärd för att säkerställa att skorstenen inte innebär någon brandfara.

Om man dock står där framför eldstaden och märker att inte är något drag, skall rökkanalen först värmas upp. Det här bör göras på ett säkert sätt: Ett exempel är att bränna några små bitar papper i sotluckan.

Om man inte vill bränna något kan man också blåsa varm luft in i skorstenen. Det här kan göras med en hårtork till exempel. När det här är gjort kan man helt enkelt stänga luckan och tända de vedträn som man redan har lagt in.

Bränn ej för mycket

Det är viktigt att inte bränna alldeles för mycket ved. Om man vet med sig att man kanske har eldat i det vildaste laget kan det vara en god idé att kontakta ett proffs för att rådgöra om en skorstensrenovering behövs genomföras. En skorstensrenovering kan ibland vara nödvändig, särskilt om det var länge sedan den senast sågs över.

En skorstensrenovering kan också vara aktuellt i en hög grad ifall underhållet av skorstenen har varit undermåligt – eller om man kanske har bränt alldeles för mycket ved.

Det rekommenderas att alltid ta del av tillverkarnas anvisningar. Har man tappat bort anvisningarna kan man söka efter fabrikatet och modellen på nätet. Har man tur kan man då hitta anvisningar där.

13 Dec 2016