Köpa Villa

Välkommen!

Här hittar du all information du behöver för att köpa en villa.

  • Att tänka på
  • Allmänna tips
  • Leva i villa
  • Vilka kostnader?
  • Hur det är att bo i villa
  • Renovera villa

Professionell hjälp vid en badrumsrenovering är att föredra

Det finns områden inom renovering som privatpersoner med glädje kan kasta sig över och på egen hand ombesörja. Likväl så finns det projekt där man ska kalla in professionell hjälp och där man som privatperson ska se till hålla sig undan. Det som man kan säga för att fälla avgörande i en sådan fråga om vad man kan göra och inte är att man ser till följderna. Menas med detta; man måste innan projektet tar sin början försöka se vad ett eventuellt misslyckande kan leda till, vilka effekter och vilka kostnader som ett dåligt jobb kan föra med sig. Kan man vara ärligt mot sig själv så skulle också väldigt många av de skador man ser idag skulle kunna undvikas. Det är nämligen så att man i dagsläget kan se hur väldigt många projekt som privatpersoner gjort på egen hand har gått fel.

Det vill säga, det är först nu som man kan se hur ett dåligt jobb utfört för några år sedan drabbar familjen som bor i huset och här spelar det heller ingen roll om vem det är som numera bor i huset. En tydlig och oroväckande trend som främst syns i Stockholm och som har en naturlig förklaring. Ser man till hur bostadsmarknaden i Stockholm ser ut så kan man nämligen där – efter exempelvis en badrumsrenovering – höja värdet markant på sin bostad och sälja den med högre vinst än vad man köpt den för.

Kan man då som privatperson spara in ytterligare några kronor på att göra denna badrumsrenovering på egen hand och utan hjälp från en utbildad och professionell firma – ja, då vinner ofta snålheten över visheten. Med väldigt  stora konsekvenser, för om man ser till effekterna av en dåligt utförd badrumsrenovering så kan kostnaden för exempelvis en vattenskada bli oerhört stora och dessutom komma att drabba tredje part. En vattenskada kan även drabba exempelvis en granne boende under i en fastighet i Stockholm och det är liknande scenarion som man tyvärr nu ser prov på.

Vem betalar vattenskadan i Stockholm?

Det vill säga – en familj köper en bostad i Stockholm där den förre ägaren genomfört en badrumsrenovering, de flyttar in och upptäcker efter något år att det bildats stora fuktfläckar på golvet. Vems är felet? Är det familjen som köpt huset eller är det personen som utfört denna badrumsrenovering som ska stå för kostnaden?

Det är den här biten som i regel är svår att lösa. Kan man räkna detta som ett dolt fel som därmed innebär att säljaren har ansvaret eller är det så att det är familjen som köpt bostaden som borde ha hört sig för om vilken som genomfört denna badrumsrenovering. Det man kan säga i sådana fall är att det är svårt att bevisa dolda fel i bostäder och att man oavsett utslag får räkna med att det handlar om en långdragen process som tar mycket tid och kostar mycket pengar. Problem som skulle ha undvikits om den forne ägaren vid sin badrumsrenovering anlitat professionell hjälp.

Kort och gott – man måste se ett projekt från start till mål och noga överväga konsekvenserna vid ett fel. Har jag kompetensen som krävs och klarar jag alla moment? Är svaret nej – då ska ett proffs kallas in.

5 Oct 2017