Köpa Villa

Välkommen!

Här hittar du all information du behöver för att köpa en villa.

  • Att tänka på
  • Allmänna tips
  • Leva i villa
  • Vilka kostnader?
  • Hur det är att bo i villa
  • Renovera villa

Plåt är alldeles för underskattat

Säger man plåttak, tänker de flesta i Sverige på smattrande tak på uthus eller på sommarstugan. När det regnar hörs det väl på plåttaket. Det ger ett mysigt ljud som påminner alla som hör det att man själv sitter skyddad under taket medan regnet eller snön, haglet eller vad det nu är som slår mot taket. I vårt östra grannland, Finland har man i mer än 200 år använt sig av plåt för takkonstruktionen, vilket inte alls är dumt. Plåt, som idag blandas med stål, ger en otrolig lång hållbarhet. Det håller tätt på ett effektivt sätt, det är även kostnadseffektivt och ger ett mycket bra skydd, vilket ju är själva takets främsta uppgift. 

Takläggare i Norrköping

Om du behöver ett nytt tak och råkar bo i Norrköping finns just nu en takläggare som arbetar just med dessa finländska tak för stadens villor. Att arbeta med tak i plåt är inte så vanligt i Sverige. Det är något annorlunda att lägga tak i plåt då plåten kommer i långa falsar och man bör veta hur plåtfalsarna ska läggas. Vill man kan man även få plåten i måttbeställda falsar för att se gjutet ut på ditt tak. Förut spikade man fast plåten i undertaket, vilket man inte gör numer alls. Spikarna gav fukten och nederbörden chansen att fästa i undertaket vilket förstörde taket helt och hållet. Numera spikar man inte fast plåten utan lägger dem vattentätt omlott och hakar fast dem i undertaket och spikar i falsarna som hamnar under yttertaket för att hålla borta chansen för fukten och nederbörden att ta sig in i undertaket. 

Plåten alltmer attraktiv i Sverige

Plåttaket har blivit alltmer populärt i Sverige, kanske mycket för att det finns plåttak som imiterar tegelpannor. Plåttaken är lättare att måla än tak som är gjort av tegelpannor. Om du väljer dessa plåttak får du 50 års garanti på hållbarheten. Dem kan du ,åla om hur ofta du vill. Och som du kanske förstår håller plåten i minst 50 år, men kan hålla i längre tid. De raka plåttaken har inte varit så populär i Sverige, på grund av sitt lite tråkiga utseende. Däremot har plåttaken med imitation av tegelpannor blivit mer populärt och används alltmer även i Sverige. Detta för hållbarhetens skull och att den lägre kostnaden, samt att de håller nästan lika länge som taket som tillverkas av tegelpannor. Vill du läsa mer om plåttak och takläggare i Norrköping, följ då denna länk: http://www.takläggarenorrköping.se.

4 Dec 2018