Köpa Villa

Välkommen!

Här hittar du all information du behöver för att köpa en villa.

  • Att tänka på
  • Allmänna tips
  • Leva i villa
  • Vilka kostnader?
  • Hur det är att bo i villa
  • Renovera villa

Nyproduktion eller äldre villa?

Du som är på jakt efter att köpa en villa har många frågor som du måste ställa dig. En av dessa är om det är bäst att köpa en nyproducerad eller en äldre villa. Här går vi igenom några argument för och emot respektive variant.

Din privatekonomi och läget påverkar

Vill man generalisera lite så lönar det sig ofta att köpa en äldre villa i ett mindre populärt område och tvärtom så lönar det sig att bygga nytt om du vill bo i ett tätbefolkat och populärt område.

På landet där färre bor kan kostnaden för en stor tomt med en äldre villa vara lägre än vad tomtpriserna i populära områden är. Att köpa en tomt utan hus och bygga nytt blir därför dyrare i ett sådant område. Det är troligtvis mer ekonomiskt att renovera en äldre villa och du kan på så sätt få mer för pengarna om du hittar ett hus som är i hyfsat skick.

I tätbefolkade storstadsområden brukar det däremot vara dyrt att köpa färdiga villor. Här kan det istället löna sig att ge sig på det här med husbygge och köpa en tomt utan byggnader.

Om man är lite slug så går det ofta att hitta tomter som ligger en aning längre bort från stan till ett lägre pris än i populära nybyggnadsområden. Då kan totalkostnaden bli klart lägre för ett nybygge, förutsatt att du väljer en prisvärd husmodell. Det kan vara värt att flytta en liten bit utanför stan för att få tillgång till en högre livskvalitet och de kronor extra som det kostar att pendla 10-15 minuter längre per dag kommer att kompenseras av den lägre boendekostnaden.

Är du hantverkskunnig?

Om du väljer att köpa ett äldre hus kommer det troligtvis att finnas en del som behöver göras. För att Arga Snickaren ska slippa komma på besök är det viktigt att du inte tar dig vatten över huvudet. Gör bara sådant som du är säker på att du klarar av på egen hand. Jobb såsom badrumsrenovering, elektriska installationer och VVS är det alltid bättre att överlåta till ett proffs. Ta med detta i beräkningen när du väljer om du ska köpa ett visst hus så att slutkostnaden inte blir större än om du skulle bygga ett nytt hus.

Finns det mycket som behöver göras på ett hus som är till salu måste du verkligen räkna efter för att vara säker på att det lönar sig gentemot att bygga nytt.

Personlig smak och dina värden avgör

I slutändan är det trots allt din personliga smak och dina personliga värden som avgör vad du väljer. För många känns det viktigt att rädda ett äldre hus från förfall och då är man villig att lägga både tid och pengar på ett hus som man känner har kulturhistoriskt värde eller helt enkelt en “själ” som är värd att rädda.

31 Aug 2017