Köpa Villa

Välkommen!

Här hittar du all information du behöver för att köpa en villa.

  • Att tänka på
  • Allmänna tips
  • Leva i villa
  • Vilka kostnader?
  • Hur det är att bo i villa
  • Renovera villa

Läge att bygga balkong på din villa

Om du frågar en ägare till en bostadsrätt vilket område denne uppskattar mest med sin bostad så kommer svaret förmodligen att bli balkongen. Balkongen på en lägenhet blir ett extra rum, det ger en chans att njuta av solen, det skänker en bättre inomhusmiljö tack vare ventilationen och den ger hela bostaden intrycket av att vara större.

För en villaägare däremot; där är balkongen lite väl förbisedd och bortglömd - något som naturligtvis förklaras av att man kan njuta frukterna av solen nere på marknivå och på sin egen tomt.

Vi anser dock att balkongen fyller samma funktion på en villa som den gör vid en lägenhet - inte minst så kan man se till det rent estetiska. Har du ett hus med en balkong så ser det mycket större ut; det ser mer pampigt ut och det adderar den där känslan av lyx som många aktivt eftersöker.

Ett hus utan balkong kan se lite tråkigt och naket ut; det saknas, helt enkelt, någonting på fasaden. Någonting som idag dock är lättare än någonsin att addera: nu kan du nämligen bygga balkong utan bygglov.

Bygga balkong utan bygglov

Sedan juli 2017 så är det tillåtet att bygga en balkong på sin villa utan ett bygglov. Tanken är att detta så småningom ska utvecklas och även omfattat altaner och det är vår Bostadsminister Peter Eriksson som motionerat om dessa förslag.

Bara att bygga balkong med andra ord? Nej, det återstår fortfarande några om och men i frågan. Du får inte bygga en balkong utan bygglov om ditt hus - eller marken det står på - anses som särskilt värdefullt. Du får heller inte bygga balkong om den skulle skjuta ut närmare än 4.5 meter från din grannes tomtgräns - där krävs i så fall ett skriftligt intyg från grannarna i fråga. Du får heller inte bygga en balkong om det skulle strida mot kommunens detaljplan för området.

Det senare är intressant då kommuner i Sverige kan reglera och bestämma i sina detaljplaner om var man kan bygga balkong utan bygglov. Krångligt? Minst sagt. Det som vi kan rekommendera är därför att du själv tar kontakt med din kommun innan du sätter igång.

I många fall så är det heller inget problem att få ett bygglov för att bygga balkong; följer du byggnadsregler och lämnar in ritningar så brukar det utdelas bygglov. Och; tar du hjälp av exempelvis en entreprenör så brukar de bli än smidigare.

Det anser vi för övrigt att du bör göra oavsett; att bygga en balkong sätter enorma krav på säkerhet och kunskap. Därför bör du ta hjälp.

10 Jan 2018