Köpa Villa

Välkommen!

Här hittar du all information du behöver för att köpa en villa.

  • Att tänka på
  • Allmänna tips
  • Leva i villa
  • Vilka kostnader?
  • Hur det är att bo i villa
  • Renovera villa

Köpa villa med installerade solpaneler en bra affär

Letar du efter en ny bostad, eller letar du mest på skoj efter fina villor på hemnet.se? Här vill vi betona några viktiga faktorer att ta med i beaktande när det kommer till att välja villa för framtiden.

Renoverat kök och badrum

Bland det viktigaste man brukar tänka på när man väljer och vrakar bland nya hus, är hur nyss den tidigare ägaren har renoverat villan. Bland det viktigaste är datum för renoveringen av kök och badrum. Är det många år sedan som man renoverade dem, och det har gått cirka 20 år sedan någon senast renoverade kök och badrum, kan man befara att VVS-rör bör bytas ut, kaklet, klinkern och badrumsinredningen behöver rias ut och ersättas med nytt. Samma är det med kök och våtrumsytorna som har blivit slitna. Då får man räkna med det när man köper huset. I och för sig brukar sådana villor gå för en billigare peng än nyrenoverade hus. Har man en speciellt stil som man gärna vill ha i inredning, är det ingen dum idé att köpa ett hus som behöver renoveras för ett billigare pris och sedan göra om huset invändigt.

Radon- asbest- och fuktbesiktigat hus

Här är det verkligen viktigt, speciellt om det är hus som är byggt före 1980-talet, att någon har asbest- och radonbesiktigat huset, då både asbest och radon ingick i många byggmaterial som man använde den tid som huset byggdes under. Även moderna hus kan även ha drabbats av fukt, och det är inte alltid som fukt syns eller känns på lukten. Därför kan man mycket väl fråga om det, innan man bestämmer sig; har någon fukt-, radon- eller asbestbesiktigat huset? OM itne bör man göra det själv, genom att anlita ett företag som arbetar med liknande och be dem utföra en sådan besiktning. Då vet man säkert hur det står till med huset och att man innan man flyttar in måste göra en sanering av huset. Då kan man förhandla ner priset också.

Milövänlig el

En sista viktig sak, som vi gärna betonar här, är att titta på om huset har installerat möjligheten för någon miljövänlig energi. Finns det till exempel solpaneler på taket? Har den tidigare ägaren låtit göra det, är det en stor fördel att välja ett sådant hus. Då har den tidigare ägaren redan betalat för solpanelerna och den som flyttar in efter det, får tillgång till gratis el. Och den el som solpanelerna tillhandahåller kan man sedan sälja vidare till det allmänna elnätet. Det är en stor fördel och antagligen ett bra köp.

16 Aug 2018