Köpa Villa

Välkommen!

Här hittar du all information du behöver för att köpa en villa.

  • Att tänka på
  • Allmänna tips
  • Leva i villa
  • Vilka kostnader?
  • Hur det är att bo i villa
  • Renovera villa

Hur ofta behöver man byta en markis?

Solskydd är bra att ha när solen bränner på. Något som verkligen är skönt att ha är solskydd till sina fönster. Det finns massor olika typer av sådana att välja bland till sin fastighet.

Många har idag markiser på sina hus och fastigheter. Det är både snyggt och praktiskt när solen lyser starkt. Genom att dra ner en markis för fönstrena så kan vi fortfarande se ut men slipper den strålande solen rakt i ögonen vid middagsbordet. En markis skyddar inte bara mot sol i ögonen utan även mot den värme som solens strålar avger. På så vis får vi inte in lika mycket värme när markisen är nedfälld. Det finns markiser i alla möjliga olika färger och varianter, däremellan kan också priset skilja en del beroende på vilken storlek och material man väljer.

Underhåll markisen, så håller den längre

Om man lägger cirka två timmar varje år på att underhålla och vårda sina markiser, då kan man vara säker på att de håller i många år framöver. Men ibland behöver även den bäst vårdade markisen bytas ut. Hur pass ofta behöver man då egentligen byta till en ny markis? Det varierar självklart beroende på hur bra man är på att ta hand om den. Man brukar generellt säga att en markis ska hålla i omkring tolv till tjugo år. Genom några få enkla skötseltips så har man markiser som håller länge. Det tar inte lång tid och behöver som sagt bara utföras två gånger per år för att den ska hållas i bra skick.

Skötselråd för markis

Sol, vind och vatten är sådant som sliter på en markis. Vet man om att det förväntas komma snöfall till exempel, så bör man rulla in markisen innan eftersom de inte håller för hög belastning. Detsamma gäller om det ska blåsa mycket eller regna kraftigt. Om någon del av markisen skulle gå sönder, se då till att anlita en fackman som kan laga den. Ge er inte på att utföra lagningen själva. Det man enkelt kan göra själv är eventuell smörjning om den skulle börja gnissla och gå trögt. Någon gång per år eller två kan man ta fram vattenslangen och spola av markiserna. Använd inte tvättmedel eller andra starka medel vid rengöring av markisen, det är bättre att ha handdiskmedel och en svamp till hands. Tvätta den ren och rulla ihop den igen, den torkar även om den är ihoprullad. Om du funderar på att byta eller införskaffa markisker så tipsar vi denna sajt: https://www.markiserupplandsväsby.se

12 May 2020