Köpa Villa

Välkommen!

Här hittar du all information du behöver för att köpa en villa.

  • Att tänka på
  • Allmänna tips
  • Leva i villa
  • Vilka kostnader?
  • Hur det är att bo i villa
  • Renovera villa

Gör rätt stilval när du ska renovera

Ska du göra en riktig helrenovering? Då har du mycket att tänka på och många beslut att ta. En stor del av besluten kommer att centrera kring vilken stil huset ska ha. Här finns givetvis inget rätt och fel, men tipsen från de som har gjort en komplett renovering är ofta ganska lika varandra.

Om du till exempel renoverar en lägenhet i en stad, säg Södertälje exempel, kanske du vill ha en minimalistisk och stilren design. Ett hus eller en lägenhet i ett mer lantligt område kanske passar med just det – en lantlig känsla. I den här texten samlar vi idéer, inspiration och tips kring stilval vid renoveringen.

1.     Stå på dig

Om det är ett nybygge bör du stå på dig när det gäller inredningen. Det är din renovering och det är din magkänsla och ditt tycke som räknas. Samtidigt bör man ha i åtanke att en alltför speciell stil kan göra det svårare att få huset sålt när det väl är dags – eller åtminstone kan huset säljas till ett lägre pris än det finns potential till. Säljer man en bostad i Stockholm med kranskommuner (Lidingö, Södertälje t.ex.) är priserna ofta höga oavsett, men de flesta vill ju sträva efter att få sin bostad värderad så högt som möjligt.  

Gör man till exempel en badrumsrenovering är det bra att välja en tidlös stil eftersom det är något som köpare gärna vill göra så personligt som möjligt. Ibland är det bättre att välja renovering med hjärnan och inredning och detaljer med hjärtat.

2.     Var ligger lägenheten?

Som nämnt i inledningen kan det vara en god idé att ha omgivningen i åtanke när man ska göra en helrenovering. Vi tog upp exemplet om att en lägenhet centralt i en stad, till exempel Södertälje, kan dra nytta av en stilren och minimalistisk stil. Det här är dock i allra högsta grad subjektivt och det finns de som tycker att lantlig stil kontrasterar fint med en urban omgivning. Oavsett om lägenheten ligger i Södertälje, Malmö eller ute på landet är just omgivningen något som alltid är bra att ta i beaktning.

3.     Välj ett golv som går att slipa

Det här tipset gäller endast om du vill ha trägolv. Har man ett trägolv som går att slipa behöver man inte oroa sig för slitage särskilt mycket. De skador och repor som uppstår går i sådana fall helt enkelt att slipa bort. Så är dock inte fallet om du lägger en tunn parkett som inte är gjord för att slipas. Att i vardagen slippa bekymra sig över minsta lilla repa på trägolvet är nog något som alla föredrar.

4.     Lägg ner tid på badrummet

En badrumsrenovering är något som kan höja värdet på din lägenhet. Det finns alltså inga garantier, men om den görs rätt är det något som kan ge dig pengarna tillbaka på det du lägger ut. Gör du din badrumsrenovering med omsorg och väljer en tidlös stil finns alltså en viss chans att du faktiskt tjänar pengar på att genomföra den. Det här gäller inte bara med badrumsrenoveringar, utan egentligen hela huset. En badrumsrenovering gör dock mycket för hur köparna upplever bostaden på visningen. Om de börjar fundera i banorna på att göra om badrummet, kan du räkna med att de inte är villiga att betala lika mycket som de hade gjort annars. 

2 Oct 2017