Köpa Villa

Välkommen!

Här hittar du all information du behöver för att köpa en villa.

  • Att tänka på
  • Allmänna tips
  • Leva i villa
  • Vilka kostnader?
  • Hur det är att bo i villa
  • Renovera villa

Fuskbyggarna belyser ett problem

Det finns ett program som väl belyser de problem som finns i byggbranschen. Ett program som går under namnet Fuskbyggarna och där programledarna dels åker runt till förtvivlade familjer och dels också försöker ställa de ansvariga till svars för de undermåliga jobb de genomfört. Programmet i fråga visar på två saker. Dels hur många fuskjobb som faktiskt sker och hur många olika byggföretag åtar sig arbeten som de inte klarar av eller ens får utföra. 

Dels så visar det även på hur svårt det är att få rätt mot en byggfirma. Du som kund kan tvingas in i långdragen process där den byggfirma du anlitat gör sig oanträffbar, vägrar ersätta dig och vägrar att slutföra/korrigera arbetet de gjort. Man kan verkligen känna den hopplöshet som familjer känner genom tv-rutan; man har investerat pengar, man har velat få en dröm uppfylld, man har anlitat en professionell byggfirma och så får man ett riktig fuskjobb på halsen. 

Betala aldrig en byggfirma i förskott 

En gemensam nämnare som går att upptäcka - och sedermera undvika - gäller betalningen som sker. En oseriös byggfirma i exempelvis Stockholm kan åta sig ett jobb med att byta ut ett kök, man kommer överens om ett pris och man sätter igång med arbetet - bara för att efter någon dag begära pengar då man måste köpa mer material. 

En förfrågan som därefter upprepas hela tiden; byggfirman behöver hela tiden pengar - familjen betalar; men ingenting händer gällande det nya köket. Inga stommar kommer upp, ingen el dras, inget vatten kopplas in - allt står stilla, trots att man betalat pengar. Plötsligt så dyker inte ens byggföretaget upp och så står familjen där i ett renodlat byggkaos. 

Lärdomen? Betala aldrig i förskott och betala aldrig under det pågående arbetet. Du som kund ska betala då arbetet är slutfört och då det är besiktigat. Vi tror att många fuskjobb skulle kunna undvikas genom detta enkla - och ytterst logiska - förhållningssätt. Du skulle exempelvis aldrig gå in på Ica under måndagen och betala för en oxfilé som du tänkt bjuda på under lördagen, eller hur? Du köper din oxfilé under lördagen och betalar denna i kassan. Samma princip ska användas då du anlitar en byggfirma. Först jobb - därefter betalning. 

Tänk även på att alltid kolla referenser och att alltid skriva in garanti i avtalet. Låt alltid en oberoende besiktningsman titta på arbetet. En annan viktig detalj i att hitta rätt byggfirma - i synnerhet i Stockholm där det finns så pass många - är att inte låta dig lockas av ett lågt pris. Ett pris som ligger bra mycket lägre än konkurrenterna signalerar snarare ett lockpris än ett tecken på pålitliga byggföretagare.

26 Dec 2017