Köpa Villa

Välkommen!

Här hittar du all information du behöver för att köpa en villa.

  • Att tänka på
  • Allmänna tips
  • Leva i villa
  • Vilka kostnader?
  • Hur det är att bo i villa
  • Renovera villa

Fuktproblem i husets olika delar

Fuktproblem är tyvärr inte alltför ovanligt i svenska hem. När det inträffar gäller det att åtgärda det så snart som möjligt. Vanligt bland många är att hyra avfuktare för att minska risken för de konsekvenser som en fuktig miljö inomhus kan föra med sig. Den största faran är kanske att mögel trivs väldigt bra där det är fuktigt. Mögel kan i längden leda till skador på husets konstruktion och hälsoeffekter för dem som vistas i utrymmet där möglet har växt fram.

I tvättstugan

Är man en stor familj behöver man tvätta ofta. Vanligt är att tvättmaskinen har en avloppslang som helt enkelt rinner ut i handfat eller badkar. Varje gång vattnet spolas ut krävs dock att det vädras. Detta eftersom luften mättas med fuktighet, som sedan kyls av mot kallare ytor och därefter bildar kondens. Om man inte har ett fönster bör man åtminstone se till att fläkten fungerar.

Utan ett öppet fönster eller en fläkt kommer fukten sannolikt att magasineras. Med tiden kommer den fuktiga miljön att bli ett trevligt hem för mögel. Det bästa är att helt enkelt inte möjliggöra det här från början. Om du märker tecken på fuktig luft är det en god idé att köpa eller hyra avfuktare redan i ett tidigt skede.

Köket

I likhet med tvättstuga och badrum är köket ett område i huset där det normalt sett finns mycket fukt. Vid matlagning är det därför viktigt att tänka på att alltid ha ugnsfläkten på. Glömmer man av det någon gång då och då innebär det inte några större problem, men om man ofta lagar mat utan fläkt kan det leda till fuktproblem så småningom. Utan fläkt kan ofta både fönster, skåp, väggar och gardiner vara fuktiga efter matlagning.

Om du har diskmaskin är det bra att ta för vana att titta till så att den inte läcker med jämna mellanrum. Läckage i diskmaskiner är svåra att upptäcka och om man inte tittar på det regelbundet finns en risk att det hinner gå väldigt långt innan fuktskadorna märks. När fuktskadorna har gått så pass långt kan det bi riktigt dyrt att återställa det som skadats. Ett sätt att förebygga skadorna på är att hyra avfuktare.

Badrummet

Badrummet är en annan del av huset som ställer höga kräv på ventilation. Om man inte har ett fönster att vädra med, krävs det åtminstone en ordentligt fläkt för att minimera riskerna för fuktskador. Här märks ungefär samma problem som kan ske i tvättstugor. Idag har dock många tvättmaskinen i badrummet vilket kan göra att risken för fuktskador ökar ytterligare. Märker man att luften börjar bli väldigt fuktig kan det vara läge att fundera på att hyra avfuktare.

19 Jul 2017