Köpa Villa

Välkommen!

Här hittar du all information du behöver för att köpa en villa.

  • Att tänka på
  • Allmänna tips
  • Leva i villa
  • Vilka kostnader?
  • Hur det är att bo i villa
  • Renovera villa

Enklare rörkoll för den som ska köpa hus

För en riktig rörinspektion bör man anlita en VVS-firma, men det finns en hel del man kan kolla själv när man tittar på en ny bostad. Att köpa en ny bostad är spännande – men det kan också vara förenat med vissa risker. Särskilt nervöst kan det kännas om det är första gången man ska köpa ett hus. För att se till att man inte stöter på några obehagliga överraskningar, är det bra att redan på visningen hålla utkik efter tecken på problem med huset. Ett betydande område är avlopp och ledningar. 

Vanliga symptom att hålla utkik efter

Visst, du kanske inte klättrar ned och tittar i rören under en visning, men det finns vissa saker man kan slänga ett snabbt öga på. Till exempel: 

  • Fläckar.

Finns mörka, brun- eller rödaktiga fläckar i badrummet? Titta särskilt noga på tak och golv. Ser du dessa fläckar kan det vara ett tecken på att det finns en läcka i rörsystemet. Om så har skett kan det innebära att dyra reparationer behöver göras. Är du osäker kan du anlita en firma för en rörinspektion, men om du inte äger huset ännu bör du givetvis ta upp detta med mäklaren eller säljaren.

  • Fungerar allt som det ska?

Något som snabbt kan kollas är kranar och duschmunstycken. Droppar de även när de ska vara helt avstängda? Hur är trycket? Att de droppar innebär nödvändigtvis inga större problem, men det är inget man bör skjuta upp på att reparera. Flera droppande kranar och duschmunstycken kan kosta flera tusenlappar om året i omkostnader.

  • Kolla rören.

En egenhändig snabb rörinspektion kan ge dig viktig information om bostadens skick. Om du har möjlighet att titta på detta, bör du kika efter korrosion. Numera är rören byggda i material som inte drabbas av detta i särskilt hög utsträckning, men i lite äldre fastigheter är det här ett ständigt problem. 

Låt göra en professionell rörinspektion

Det här bör inte tummas med. En riktig rörinspektion gör att du kan känna dig säker på att inga obehagliga överraskningar kommer att uppstå medan du bor i huset. Särskilt viktigt att göra detta är om du ser tecken på att någonting inte riktigt stämmer – så som fläckar i taket eller rostiga rör (som nämnt ovan). 

En rörinspektion är betydligt enklare idag (och således billigare) än det var för bara några år sedan. Idag finns behändiga kameror samt utrustning som gör det relativt simpelt att inspektera rören. 

Vad gäller med dolda fel?

Regelverket kring dolda fel lägger ett ganska stort ansvar på köparen. Det gäller att felet ska ha funnits (i rören i det här fallet) vid köptillfället och inte ska ha kunnat upptäckas – inte ens vid en mycket noggrann besiktning. 

För den som köper ett hus gäller den så kallade undersökningsplikten, som måste uppfyllas för att ett fel ska räknas som dolt. Det är vanligt att man anlitar en expert som gör rörinspektioner och inspekterar bostaden i övrigt, men det är viktigt att känna till att undersökningsplikten inte är uppfylld bara för att man gör detta. Det krävs också att man själv engagerar sig och undersöker allt man kan. 

18 May 2018