Köpa Villa

Välkommen!

Här hittar du all information du behöver för att köpa en villa.

  • Att tänka på
  • Allmänna tips
  • Leva i villa
  • Vilka kostnader?
  • Hur det är att bo i villa
  • Renovera villa

Elda inte för kråkorna

Hur håller man sig varm under vintern? En bra början är att se till att väggar och golv är täta, men också att du klär dig i flera lager. Här några tips från länder som är kända för dragiga hus.

Förr i tiden var det viktigt att ha gott om ved hemma. Hur skulle man annars hålla värmen och överleva vintern? Att hålla lågan brinnande i kaminer eller vedspis var en viktig uppgift som delades av alla i familjen. Det kunde bli trångt i det varma köket när resten av huset var utkylt. Där fanns maten, men också de blöta kläderna som hängde på tork och husdjuren förstås. Med tiden kom kakelugnarna som både spred värmen i huset och behöll den längre än de gamla spisarna. Nu för tiden eldar vi mest för att skapa trivsel och mys, eller kanske för värme vid något strömavbrott under vintern. Så har det blivit då husen nuförtiden byggs med mycket bättre isolering än förr.

Internationella knep för att hålla värmen

Att värma upp en flaska med varmt vatten är en brittisk tradition som fortfarande är levande. Gosigt att sova ihop med tydligen. Elektriska filtar är en annan metod och förstås att ha tjocka gardiner och mattor. Att mycket av värmen försvinner ut genom glasade ytor och fönster är givet men också att sprickor i väggar och golv är riktiga värmetjuvar. I Spanien gillar många de runda borden med inbyggd värmare under, braseros. Borden har dukar av tjockt tyg som alla som sitter runt bordet lägger på benen. Finns i traditionella hem men också att köpa fortfarande. En smart och behaglig lösning på många sätt, men syns naturligtvis på elräkningen.

Scouter och campare vet

Den som gillar att vandra, paddla, tälta och vara ute i skog och mark, har ofta kunskaper om hur man överlever utan moderna faciliteter. Flera lager med kläder givetvis. Ull, alpacka eller moderna sportkläder närmast kroppen och sedan lager på lager. Man är inte blyg för att bära mössa även inomhus, för det försvinner mycket värme ut den vägen. Poängen är att hålla blodet varmt så även handleder och fotleder ska hållas väl täckta. Sjalar, plädar, fårullstofflor och flanellpyjamasar är andra exempel på sådant som hjälper till att behålla värmen. Det spelar också roll vad vi äter och dricker. Så plocka fram trangia-köket där du kan göra soppa och koka vatten till té och kaffe. Eller varför inte klassikern varm choklad? Vi rekommenderar att läsa mer på denna sida: https://www.isoleringtrelleborg.se/

2 Jul 2020