Köpa Villa

Välkommen!

Här hittar du all information du behöver för att köpa en villa.

  • Att tänka på
  • Allmänna tips
  • Leva i villa
  • Vilka kostnader?
  • Hur det är att bo i villa
  • Renovera villa

Ekonomiskt stöd för dig som ska skaffa solpaneler

Ska du skaffa solpaneler? Att göra det är ett ganska stort projekt och inget som görs över en natt. Innan man börjar finns det flertalet saker man kan tänka på för att processen ska gå så smidigt till som möjligt. Inte bara vad gäller själva arbetet, utan också vad gäller ekonomin. Idag finns flera bidrag att söka för den som vill använda solpaneler till huset. 

Villkor för stöd av länsstyrelsen

Du kan söka stöd för installationen av alla elnätsanslutna solceller från länsstyrelsen. Märk väl att reglerna kan skilja sig något från län till län. I Stockholm gäller till exempel summan 1,2 miljoner som högsta möjliga stöd per solcellssystem, en summa som kanske inte gäller överallt. Se till att du förvissar dig ordentligt om reglerna, innan du räknar med att få stödet. Oavsett om du bor i Stockholm, Örebro eller Skåne. Det finns ett antal villkor som du behöver uppfylla, eller åtminstone känna till. Hämtat från länsstyrelsen i Stockholm är till exempel: 

  • Som företag får du inte påbörja arbetet innan du ansöker om stödet. Andra behöver skicka in sin ansökan inom ett halvår efter det att installationen påbörjades.
  • Arbetet med dina solpaneler ska vara slutfört innan 2020 för att stöd ska ges.
  • Bidraget kan inte kombineras med andra stöd från staten eller kommunen. ROT-avdraget är ett exempel på detta. När det gäller ROT finns dock möjligheter att betala in avdraget, för att på så vis uppfylla kraven för att få stödet. 

Hur ansöker man?

Det finns två sätt att ansöka om ekonomiskt stöd av länsstyrelsen. Du kan göra det digitalt genom att gå in på Boverkets hemsida och använda deras e-tjänster, vilket kräver Bank-ID. Ett annat alternativ är att skriva ut en ansökningsblankett och skicka den till länsstyrelsen i exempelvis Stockholm, eller helt enkelt det län du ska föra upp dina solpaneler i. 

Boverkets e-tjänster

Att ansöka om stödet på digitalt vis går förmodligen snabbare för dig. Dessutom kan du följa ärendet på webben. Du kan till exempel läsa om besluten, skicka kompletterande uppgifter och ändra kontaktuppgifter om så skulle behövas. Genom att administrera kontaktuppgifterna kan du få aviseringar per mail eller SMS. 

Ladda ner blanketten

Du kan ladda ner blanketten från Energimyndighetens hemsida. Precis som om du gör det digitalt, skriver du in uppgifter om projektet. Du talar bland annat om ifall det är ett småhus eller ett flerbostadshus. Du talar också om hur lägenheten används (permanentbostad, fritidshus?). Att ladda ner blanketten och posta in den kan vara ett alternativ för dig som inte känner dig bekväm med att uträtta dylika ärenden på digital väg. 

22 Jan 2018