Köpa Villa

Välkommen!

Här hittar du all information du behöver för att köpa en villa.

  • Att tänka på
  • Allmänna tips
  • Leva i villa
  • Vilka kostnader?
  • Hur det är att bo i villa
  • Renovera villa

Badrumsrenovering – har du tid och energi?

En badrumsrenovering kan vara ett mycket omfattande projekt. Kanske har man ett stort badrum där det ska slås ut väggar, bytas plats på fönster, målas om, läggas nytt golv och fogas nytt kakel. Att ta på sig ett dylikt projekt på egen hand kan vara svårt, om man inte har mycket erfarenhet av det sedan tidigare. Ofta är det bra att vara minst två, så att man kan fördela arbetet och hjälpa varandra under renoveringens gång. En förutsättning för att ens börja projektet är att se till att man har tiden att utföra det – och energin.

Hur mycket tid kan du lägga?

En omfattande badrumsrenovering kräver att åtskilliga timmar läggs ner. Du bör vara beredd på att spendera stora delar av kommande helger i badrummet. Om du inte arbetar regelbundet, kommer du märka att arbetet tar väldigt lång tid – något som kanske inte heller är önskvärt. Har du dessutom bara ett badrum i bostaden är det särskilt angeläget att badrumsrenoveringen blir överstökad. Har du dessutom heltidsjobb, familj och barn kan det bli ganska lite tid över för att slutföra renoveringen. Titta på hur många timmar du kan lägga i veckan och gör en uppskattning på hur lång tid hela projektet kan ta.

Vad ska du göra själv?

Att göra mycket själv gör att renoveringen blir billigare, men också att den tar mer tid i anspråk. Om du har budget för att leja ut delar av arbetet på andra, är det att föredra om du vill få jobbet klart snabbt. Vissa saker behöver du dock inte ens fundera på att göra själv, så som el- och rörarbeten till exempel. Dessa ska utföras av fackmän. När det gäller arbeten med el kan det vara förenat med livsfara att försöka sig på det själv. När det gäller både rör- och elarbeten kommer försäkringsbolaget inte vara särskilt sugna på att betala ut någon ersättning till dig, om arbetet inte är fackmannamässigt utfört.

Så hittar du firmor

Ett bra sätt att korta ner den tid och energi som krävs är, som ovan nämnt, att leja ut så mycket av arbetet som möjligt. Att hitta firmor som kan utföra arbetet kan dock kännas som ett litet projekt i sig. Ett enkelt sätt att göra det på är att använda sig av offertsidor. Gör så här (vi använder Stockholm som exempel):

  1. Sök på nätet efter ”badrumsrenovering Stockholm offerter”
  2. Granska resultaten och klicka dig in på en sida som matchar kunder med firmor.
  3. Skriv en uppdragsbeskrivning, att du behöver hjälp med badrumsrenovering i Stockholm. Specificera detaljer.
  4. Följ övriga instruktioner på sajten och invänta svar. I Stockholm lär du få en hel del svar på relativt kort tid. På mindre orter kan det vara lite glesare med offerterna. Vill du få en badrumsrenovering utfört i Stockholm? Läs mer här.
15 Feb 2018