Köpa Villa

Välkommen!

Här hittar du all information du behöver för att köpa en villa.

  • Att tänka på
  • Allmänna tips
  • Leva i villa
  • Vilka kostnader?
  • Hur det är att bo i villa
  • Renovera villa

Att tänka på vid villaköp

För dig som går i tankar på att köpa villa så vill vi tipsa om lite bra saker att tänka på inför köpet!

Prata med mäklaren

Om ni har spanat in ett hus som ni är intresserade av ska ni alltid ta ett ordentligt snack med mäklaren så ni har koll på driftkostnader, information om hur huset har renoverats, vad som har blivit fixat och inte senaste åren, vad kan komma att behöva åtgärdas inom snar framtid? Fråga hellre för mycket än för lite, för helt plötsligt står ni med ett hus som behöver ett helt stambyte.

Prata med kommunen

Det är viktigt att prata med kommunen så ni vet vad det finns för planer och tankar för just ert område närmaste åren. Finns det på tal att förskolor och skolor ska öppna eller kanske stängas? Ska det byggas många nya hus eller lägenheter som kan störa er? Ska det ske någon större ombyggnation på gator eller liknande som kan påverka er? Det är alltid bättre att vara förberedd på större arbeten som kan komma att störa er eller påverka er i framtiden. Som ordspråket lyder “better safe than sorry” så vet ni iallafall vad som kommer att ske och därefter kan ni ta ställning till om ni kan stå ut med eventuella större arbeten eller om ni ska leta er vidare till något annat hus.

Kolla igenom huset själv

Om ni funderar på att köpa huset, ta alltid en ordentlig rundtur och kolla de saker som en besiktningsman skulle rekommendera er att kolla. Om ni tycker att det ser bra ut kan ni sedan anlita en besiktningsman, men om ni redan vid första ögonkastet ser något som kan vara bristfälligt så kanske det inte ens är värt att ta dit en besiktningsman - för ni vill köpa ett hus utan fel och brister. Så gör alltid en grundlig koll själva först och om ni tycker det ser bra ut, då kan ni ta dit en besiktningsman som gör en grundlig koll med protokoll.

Besiktning med besiktningsman

Även om ni har gjort en grundlig koll på huset ni tänkt köpa så är det viktigt att en besiktningsman kommer och kollar på huset och att det förs protokoll. Detta är underlag för framtiden om det skulle visa sig att huset innehåller dolda fel. Dolda fel är aldrig en rolig historia. En besiktningsman kan undersöka allt från rören till sådant som vi privatpersoner inte tänker på att kolla när vi synar ett hus. Det är alltså en nödvändighet för att slippa problem i framtiden med huset.

15 Jul 2017