Köpa Villa

Välkommen!

Här hittar du all information du behöver för att köpa en villa.

  • Att tänka på
  • Allmänna tips
  • Leva i villa
  • Vilka kostnader?
  • Hur det är att bo i villa
  • Renovera villa

Att köpa mark på landet för att bygga på

Det tycks bli allt vanligare att man köper en tomt och tar hjälp av en hustillverkare för att få sitt drömhus – i ett drömläge. Särskilt vanligt är det kanske bland stadsbor som romantiserar det lantliga livet och söker sig en bostad en bit utanför större städer som exempelvis Stockholm eller Uppsala. Med det sagt är det inte på något sätt ovanligt att markägare förlänger sin mark för en nybyggnation. Att köpa mark är dock inget som görs på en minut. Ska man bygga finns det många faktorer man behöver ta hänsyn till. Täcker budgeten kostnader för till exempel fiber, vatten, avlopp och elanslutning? Eller behöver du hitta en tomt där det här redan finns? Många hustillverkare tar på sig ett stort ansvar för kunden och hjälper även till att hitta mark – men det är långt ifrån alla som gör det.

Fördelar med att köpa mark på landet

En klar fördel med att köpa mark utanför storstäderna är att man potentiellt kan få väldigt mycket för pengarna. Bor man i en närförort till exempelvis Uppsala, blir man säkerligen förvånad över vad man kan få om man bara tar sig en timme med bil norrut. Kostnaderna per hektar, eller kvadratmeter om man så vill, kan sjunka drastiskt beroende på var man befinner sig rent geografiskt i landet. Hittar man bara rätt tomt och hustillverkare är chanserna goda att man kan få sitt drömhus till ett mycket bra pris. En annan stor fördel är givetvis att du har lite större valfrihet. Kanske vill du ha en sjötomt med ett envåningshus? Förmodligen finns det ganska få dylika objekt ute på marknaden idag, och man kan få vänta lägen på att rätt bostad ska dyka upp. Att hitta en sjötomt som inte är byggd på är desto enklare, om man bara inte är alltför kräsen med läget.

Nackdelar med att köpa mark på landet

Visst är det kul att själv få utforma sin drömbostad på en drömtomt man hittat – men det är också väldigt utmanande. Ett vanligt problem som kan vara svårt att lösa, är att hitta duktiga hantverkare (för du kan inte göra allt själv) som är villiga att resa långt. Problemet uppstår just eftersom många gärna köper mark som är ganska avskilt. Naturligtvis är gradskillnaderna av betydelse. Köper du en tomt en timme från Uppsala är det säkerligen inga problem. Om du inte hittar några i orten där huset ska byggas, kanske VVS- montörer och elektriker kan resa dit från Uppsala givet att du betalar resekostnader givetvis. Som nämnt lite högre upp kan vissa hustillverkare ibland bistå med detta (om de har samarbeten, kontakter eller liknande) men det är inget man bör räkna med.

27 Jul 2018