Köpa Villa

Välkommen!

Här hittar du all information du behöver för att köpa en villa.

  • Att tänka på
  • Allmänna tips
  • Leva i villa
  • Vilka kostnader?
  • Hur det är att bo i villa
  • Renovera villa

Att investera i markiser

Att investera i markiser är inte bara att sätt att få bort solen i ögonen när du är inomhus. Markiser har stor betydelse för husets fasad samtidigt som de hjälper till att skapa ett behagligare inomhusklimat och skyddar krukväxter, möbler samt textilier från UV-strålar. En sådan betydande investering bör inte göras förhastat. Istället är det bra att från början hitta bra markiser som passar husets förutsättningar.

Modern arkitektur lämpar sig väl för stora markiser

Moderna hus är ofta byggda med stora glaspartier, vilket kräver solskydd på ett eller annat sätt. Dessa hus syns idag ofta i större städer (Stockholm, Göteborg t.ex.) där byggfarten är hög i allmänhet. Även om det aldrig direkt blir riktigt tropiskt i Stockholm, Göteborg eller Sverige över huvud taget, krävs solskydd av något slag för dessa stora fönsterpartier.

Och visst suktar vi svenskar efter sol nästan hela året. När solen ligger på som värst på glas kan inomhusklimatet dock drabbas. Det är inte bara det att det blir mindre behagligt att vistas inomhus, utan det handlar också om att skydda mot UV-strålar. Möbler, krukväxter och textilier är alla saker som tar skada av alldeles för intensiv sol. Med ett par bra markiser kan dessa skyddas effektivt.

Hur motståndskraftig är själva markisen?

Markisen är det som ska skydda mot solens strålar. Av mycket sol tar dock även markiserna stryk, så det gäller att välja ett par med bra motståndskraft mot UV-strålar. Förr användes i huvudsak bomull för markisdukarna, men det är ganska sällsynt idag. Anledningen är att bomull lätt tar åt sig fukt och, inte minst, är mycket känsligt mot UV-strålar. Markiser i bomull blir solblekta på relativt kort tid och det blir svårt att hålla sina markiser i ett fint skick över tid.

Idag är det i huvudsak konstgjorda dukar som dominerar marknaden. Akrylfiber har blivit allt mer populärt på senare tid, eftersom det har en kemisk sammansättning som gör det väldigt tåligt mot UV-strålar. Som tidigare nämnt är klimatet inte direkt tropiskt i Sverige, oavsett om man är i Ystad, Stockholm eller Kiruna, men skydd mot solens strålar är viktigt om markisen ska kunna hållas fin över tid.

Ska de vara motoriserade?

Idag är det vanligt att man betalar lite extra för att få sina markiser motoriserade. Man kanske inte har en motor på samtliga markiser på huset, men åtminstone över den stora markisen som täcker terrassen. Man kan då med hjälp av en fjärrkontroll enkelt trycka ut och in markiserna.

Det finns även motoriserade markiser med sensorer som känner av vädret. Är det riktigt varmt och soligt fälls markisen ut. Är det istället mulet, eller om det börjar blåsa mycket, fälls markisen in. Markiser med sensorer är inte det vanligaste att se, men bor du i en större stad (Stockholm, Göteborg eller Malmö till exempel), bör du garanterat kunna hitta en affär som säljer detta. Läs mer här om vilken typ av markis du ska välja.

23 Sep 2017