Köpa Villa

Välkommen!

Här hittar du all information du behöver för att köpa en villa.

  • Att tänka på
  • Allmänna tips
  • Leva i villa
  • Vilka kostnader?
  • Hur det är att bo i villa
  • Renovera villa

Att bo och arbeta i Göteborg

Hur är det egentligen att bo och arbeta i Göteborg? Faktum är att det är Sveriges näst största stad och att det finns ett stort utbud av arbetsgivare, köpcentrum, vård och annan samhällsservice här. Den som flyttar hit flyttar inte bara till en levande storstad, utan en stad där den med erfarenhet och kompetens har goda möjligheter till ett arbete. Oavsett om du vill jobba som målare, med IT eller i butik här finns det goda chanser till jobb för den som ligger i.

Branscher att söka jobb inom

I och med att Göteborg är en så pass stor stad går det att söka en enormt stor del av de jobb som finns i Sverige här. I likhet med städer som Stockholm byggs det en hel del här, så efterfrågan på folk med kompetens inom byggbranschen, till exempel målare och VVS-montörer, är ganska hög.  

Byggbranschen

Den som vill jobba inom byggbranschen och ännu inte har någon erfarenhet har flera vägar att gå. Vill man till exempel bli målare kan man antingen söka en anställning hos ett privat företag som lärling, eller gå i vuxenskola. Även om man utbildar sig till målare kommer viss lärlingstid att behöva genomgås, men den är betydligt kortare än om man börjar direkt hos ett företag. Det finns gott om måleriföretag i Göteborg, viktigast är att hitta ett professionellt företag som tar väl hand om sina anställda.

Förutom målare söks det även till exempel elektriker och VVS-montörer i hög omfattning. För att bli elektriker eller VVS-montör gäller ungefär samma process som för målare. Utbildning, lärlingstid, yrkesbevis och därefter arbete.

Vården

Det krävs folk inom vården över nästan hela landet och Göteborg är inget undantag. Personlig assistent, undersköterska och sjuksköterska är exempel på yrkestitlar som i hög grad eftersöks just nu.

Den som vill bli sjuksköterska behöver gå en tre år lång utbildning på högskola för att få börja arbeta inom yrket. Personlig assistent kan man bli utan varken erfarenhet eller utbildning. Ofta sätts istället en stor vikt vid det sociala, att man ”klickar” med den man ska vårda. Överlag är vårdbranschen en bransch där det sociala värdesätts högt. Det är ett arbete med människor där känsla för omvårdnad krävs.

Områden att bo i

Populärast i Göteborg är, som ofta är fallet i Västeuropa, de centrala delarna av staden. Dock måste läget givetvis vägas mot de ökade kostnaderna. Bor man centralt i Göteborg får man räkna med att betala betydligt mer än om man bosätter sig i en förort. Jämför man med till exempel Stockholm blir det aldrig riktigt lika dyrt här, men skillnaderna finns. Förorterna, där det ofta är billigare, behöver inte alls ligga särskilt långt från innerstaden. Det går säkerligen att hitta prisvärda boenden här där det inte tar längre än 25 minuter in till centrum i Göteborg.

3 Oct 2017