Köpa Villa

Välkommen!

Här hittar du all information du behöver för att köpa en villa.

  • Att tänka på
  • Allmänna tips
  • Leva i villa
  • Vilka kostnader?
  • Hur det är att bo i villa
  • Renovera villa

Anlita målare i Stockholm – kostnader

Att måla om är en ganska trivsam och förhållandevis enkel form av renovering, som många föredrar att göra själv. Större måleriprojekt tar dock en hel del tid och kraft i anspråk, ofta störren än man h ar föreställt sig. Att exempelvis måla om en fasad på ett kan låta som ett romantiskt projekt att ta sig an under semestern, men är man bara en eller två personer har man en hel del riktigt tungt arbete framför sig.

Inte jämförbart

Det går heller inte att jämföra en egenmålad fasad eller interiör med ett fackmannamässigt måleriarbete. Den största skillnaden mellan lekmannen och proffset är hur mycket tid som läggs ner på förarbetet. En professionell målare lägger ca 80% av arbetstiden på att göra ett noggrant underarbete med tvättning, avlägsnande av gammal färg, skrapning och grundning. Själva måleriarbetet går i jämförelse relativt fort. Lekmannen tar sig an jobbet på ett annat sätt, gör det tråkiga underarbetet så fort han kan för att kunna komma till den roliga delen, målningen, när man faktiskt ser resultat. Ett illa utfört underarbete är dock något som straffars sig redan efter ett par år när färgen börjar släppa eller får sprickor. Man har också underminerat husets fuktskydd genom ett slarvigt underarbete.

Kvalitet och garanti

Enligt vår mening är det alltid värt pengarna att anlita en målare, åtminstone för större jobb. Det du betalar får du tillbaka i kvalitet, garanti och värdeökning på huset. Ett vanligt timpris för en målare i Stockholm ligger runt 5-600 kronor inklusive moms. Från detta kan man dessutom dra av ROT-avdraget, något som målaren gör redan på fakturan. Materialkostnaden är ungefär densamma om du målar själv eller anlitar en målare. Faktum är att materialkostnaderna i många fall blir lägre om du anlitar en målare, eftersom en målare ofta har möjlighet att köpa färg direkt från grossist till ett lägre pris. Dessutom har målaren redan alla nödvändiga verktyg och penslar, av förstklassig kvalitet dessutom. Till priset kommer också målarens resekostnader, som oftast ligger utanför arbetskostnaden och alltså inte subventioneras med ROT-avdraget. Man kan räkna med en kostnad för restid och drivmedel på ca 3-400 kronor per arbetstillfälle.

Prisexempel villa

För att måla om fasaden på en mindre villa kan en hantverkare behöva 35 arbetstimmar utslaget över fyra dagar. Kostnaden för materialet blir 5000:-. Vi får då följande kostnader, med moms inräknat:

Arbetskostnad 500:- x 35    =                    17500:-

Materialkostnad                  =                    5000:-

Resekostnader 350 x 4        =                    1400:-

 

ROT-avdrag 0,3 x 17500    =                    -5250:-

 

Totalkostnad                         =                    18650:-

Genom att beställa offerter från flera målare och ställa dem mot varandra kan man göra en del för att få ner priset, men exemplet ovan är ett mycket pris för en målare i Stockholm. Har målaren några specialkunskaper som krävs för ett bra jobb kan priserna bli högre, det går också alltid att förhandla kring en offert. I slutändan ska du välja en hantverkare som verkar förtroendeingivande, har fått bra omdömen och har funnits i branschen ett antal år. Se till att koma överens om priset innan arbetet börjar och få med alla detaljer i kontraktet. Det är bra både för dig och för målaren.

Du hittar mer information på http://www.målarenstockholm.se.

12 Dec 2017