Köpa Villa

Välkommen!

Här hittar du all information du behöver för att köpa en villa.

 • Att tänka på
 • Allmänna tips
 • Leva i villa
 • Vilka kostnader?
 • Hur det är att bo i villa
 • Renovera villa

Blogg

I vår blogg här på Köpa Villa skriver vi om allt som hör villalivet till: renoveringar, privatekonomi, trädgårdsarbete, familjeliv och mycket mer. 

Brandskydd i bostaden

16 feb 2018

Genom historien har otaliga bränder skett, och sker fortfarande, i flerbostadshus. Idag finns stränga regelverk kring brandskydd, särskilt i fastigheter där flera lägenheter finns. Givetvis är brandsäkerheten viktig i en fristående villa också, men skadorna löper ofta en större risk för mer skada i fastigheter där flera olika familjer och bostäder finns.

Till exempel bör alla bostäder ha en brandvarnare. Det rekommenderas också att bostadsinnehavare även införskaffar pulversläckare och en brandfilt. Det ställs givetvis även krav på brandsäkerheten i företagslokaler. I det avseendet är det vanligt att en brandjalusi införskaffas som en förebyggande åtgärd.

Varje lägenhet en egen brandcell

I större lokaler kan en brandjalusi användas för att skapa en ny brandcell. I ett flerbostadshus ska dock varje lägenhet fungera som en egen brandcell. Syftet med att skaffa en brandjalusi, eller att bilda en brandcell över huvud taget, är att göra så att elden sprider sig långsammare. I flerbostadshus brukar man säga att en brand i en lägenhet inte ska kunna spridas till grannen inom en timme. Det här ökar markant chanserna för brandkåren att ha kontroll över elden.

Brandvarnare

Sedan slutet av 90-talet finns det krav på att varje lägenhet ska ha en egen brandvarnare. De ska sitta där taket är som högst och inte sättas upp på väggen eller placeras på en hylla. Det rekommenderas att det ska finnas minst en varnare i varje våning och även i eller strax intill sovrum.

Det rekommenderas också att testa brandvarnaren en gång i månaden. Det här kan göras enkelt genom att trycka på testknappen. Flertalet undersökningar visar att många brandvarnare inte fungerar på grund av att batterierna inte har bytts på länge.

Öva utrymning

Oavsett om det finns en brandjalusi och att alla andra nödvändiga säkerhetsåtgärder har vidtagits, kan olyckan ändå vara framme. Om det sker är det viktigt att vara förberedd och veta hur man ska agera. Det bästa sättet att förbereda sig på är kanske att öva utrymning.

Öva utrymning bör göras med hela familjen (eller företaget). Samtliga som vistas i lokalen bör känna till var utrymningsvägarna finns och var ni ska samlas någonstans. Det bästa är helt enkelt att öva tillsammans för att alla ska ha håll på detta. Att bara ha en karta uppsatt som visar utrymningsvägarna är bra, och i många fall ett krav, men i en nödsituation kan paniken göra att det är svårt att orientera sig. Att ha tagit sig igenom utrymningsvägarna en gång kan hjälpa mycket om en brand väl är framme.

Badrumsrenovering – har du tid och energi?

15 feb 2018

En badrumsrenovering kan vara ett mycket omfattande projekt. Kanske har man ett stort badrum där det ska slås ut väggar, bytas plats på fönster, målas om, läggas nytt golv och fogas nytt kakel. Att ta på sig ett dylikt projekt på egen hand kan vara svårt, om man inte har mycket erfarenhet av det sedan tidigare. Ofta är det bra att vara minst två, så att man kan fördela arbetet och hjälpa varandra under renoveringens gång. En förutsättning för att ens börja projektet är att se till att man har tiden att utföra det – och energin.

Hur mycket tid kan du lägga?

En omfattande badrumsrenovering kräver att åtskilliga timmar läggs ner. Du bör vara beredd på att spendera stora delar av kommande helger i badrummet. Om du inte arbetar regelbundet, kommer du märka att arbetet tar väldigt lång tid – något som kanske inte heller är önskvärt. Har du dessutom bara ett badrum i bostaden är det särskilt angeläget att badrumsrenoveringen blir överstökad. Har du dessutom heltidsjobb, familj och barn kan det bli ganska lite tid över för att slutföra renoveringen. Titta på hur många timmar du kan lägga i veckan och gör en uppskattning på hur lång tid hela projektet kan ta.

Vad ska du göra själv?

Att göra mycket själv gör att renoveringen blir billigare, men också att den tar mer tid i anspråk. Om du har budget för att leja ut delar av arbetet på andra, är det att föredra om du vill få jobbet klart snabbt. Vissa saker behöver du dock inte ens fundera på att göra själv, så som el- och rörarbeten till exempel. Dessa ska utföras av fackmän. När det gäller arbeten med el kan det vara förenat med livsfara att försöka sig på det själv. När det gäller både rör- och elarbeten kommer försäkringsbolaget inte vara särskilt sugna på att betala ut någon ersättning till dig, om arbetet inte är fackmannamässigt utfört.

Så hittar du firmor

Ett bra sätt att korta ner den tid och energi som krävs är, som ovan nämnt, att leja ut så mycket av arbetet som möjligt. Att hitta firmor som kan utföra arbetet kan dock kännas som ett litet projekt i sig. Ett enkelt sätt att göra det på är att använda sig av offertsidor. Gör så här (vi använder Stockholm som exempel):

 1. Sök på nätet efter ”badrumsrenovering Stockholm offerter”
 2. Granska resultaten och klicka dig in på en sida som matchar kunder med firmor.
 3. Skriv en uppdragsbeskrivning, att du behöver hjälp med badrumsrenovering i Stockholm. Specificera detaljer.
 4. Följ övriga instruktioner på sajten och invänta svar. I Stockholm lär du få en hel del svar på relativt kort tid. På mindre orter kan det vara lite glesare med offerterna. Vill du få en badrumsrenovering utfört i Stockholm? Läs mer här.

Vad gömmer sig under jorden?

4 feb 2018

Det är inte ovanligt att markägare säljer av delar av sin mark för att större entreprenörer ska kunna bygga bostäder på dessa områden. Eller att man själv använder marken i fråga för att bygga någonting där. Här kan man begå ett misstag som faktiskt kan gör att folk blir sjuka. Det är nämligen inte säkert att den mark man säljer- bygger på är riskfri att uppföra byggnader på. Här ser vi inte till geotekniska aspekter – att det är en stabil grund och så vidare; här ser vi till att marken i fråga kan vara förgiftad och således kan innebära en fara för de personer som i framtiden ska bo där. 

En marksanering kan krävas

I många fall kan man ana att mark är kontaminerad av något farligt ämne – tungmetaller eller gifter - och om den ligger i närheten av ett industriområde så är det en given indikator. Likaså om man vet att någon typ av fabrik tidigare funnits på- eller i närheten av området. 

Men, i många fall så handlar det om att inga ledtrådar har givits överhuvudtaget. Marken är kontaminerad som en följd av avgaser, av att ett företag långt tillbaka i tiden kanske grävt ner- eller deponerat gifter i området eller om andra orsaker. Oavsett vilken anledning som ligger bakom förgiftningen så finns det två stycken åtgärder som måste vidtas: 

 • Provtagning. Här undersöks marken och man ser dels om den är förorenad, dels av vilka/vilket ämne och dels i vilken omfattning. En provtagning tas av företaget man anlitar för en marksanering – vår nästa punkt – och analyseras noggrant. Viktigt är att denna analys sker i ett - för ändamålet - godkänt laboratorium samt att företaget man anlitar jobbar enligt branschens standard och enligt de hårda krav som ställs inom denna.
 • Marksanering. Skulle det visa sig att marken de facto är förorenad så kommer nästa steg att vara en marksanering. Hur denna ser ut beror på hur omfattande förorening det handlar om samt vilka ämnen som finns i marken. I vissa fall räcker det med en deponering – i andra fall, vanligt vid petroleum – så kan en biologisk marksanering äga rum. Vid denna så tillsätter man svamp- eller bakteriekultur som reducerar de giftiga ämnena radikalt. man kan även använda termiska metoder där man med hjälp av hög värde säkerställer marken kvalitet och “bränner” bort de giftiga ämnen som finns.  

Val av metod är, som sagt, beroende på vilken typ av förorening det handlar om. Vi skulle dock vilja trycka på vikten av att man anlitar en firma som kan visa upp ett större spann av lyckade projekt, som erbjuder fler än en metod och som jobbar kostnadseffektivt. En marksanering kan komma att kosta mycket pengar. I synnerhet om den sker då byggnader redan är uppresta och om man anlitar fel företag. Undersök innan. Fortsätt läsa här om nödvändig marksanering.

Dessa är inredningstrenderna för i år

1 feb 2018

En av de starkaste trenderna som startade för några år sedan, och som har vuxit starkare den närmaste tiden och som lär fortsätta i år är tanken på hållbarhet. Vinden har vänt. Under 1970- och framför allt under 1980-talet hade vi en ”slit- och släng” period. Resurserna sågs som något oändligt. Visst fanns det de som stod utanför den här trenden, människor som prata om ”tillbaka till naturen” och var del i Moder jord-rörelsen. De tillverkade sina egna kläder och levde mest på grönsaker. Men under 1990-talet försvann de nästan, och under 2000-talet och fram till i våra dagar har de nästan varit helt osynliga.

Men de senaste åren kommer en bred trend, som inte handlar om Moder jord, eller tillbaka till Gröna vågen, utan om människor som stabilt med båda fötterna på jorden (till skillnad från Moder jord- och Gröna vågen-människorna) inser att jordens resurser verkligen är ändliga. Det är inte hållbart att leva upp allt det som nästa generationer ska leva av. Sedan finns det kapitalstarka miljardärer som planerar nästa flytt till planeten Mars… Men i den tanken är inte de flesta människor än. Därför ser vi en stark trend när vi inreder våra hem, att materialen och sakerna ska vara hållbara.

1. Hållbar trend

I det nya hållbara tänket vill vi också veta hur de material har tillverkats och av vem. Det är samma tanke som hållbarheten, vi vill veta att själva produktionen har gjorts på ett hållbart sätt. 

2. Mer färger

Eftersom den vita/svarta/grå trenden i inredning är definitivt över inreder vi i dova färger, blandat med metallfärger som silver, krom och aluminium. Vi väljer också mörkare träslag till våra möbler, som Teak, Körsbär och Mahogny. Det viktiga med allt detta sammantaget är harmoni. Färgerna på tapeter, målningar, golv och möbler ska harmoniera i nyanserna. Vi köper möbler som ska hålla för längre tid än bara de närmaste 20 åren, eller säsongen. Därför får de kosta mer.

3. Avskalat

Vi vill också ha mer avskalat än tidigare. Vi vill inte ha plottrig inredning, och här spelar även tanken på lång hållbarhet in, färgerna ska hålla länge, man ska inte tröttna på tapeterna, utan ha dem för längre tid än bara några år. Fortsätt läsa mer om väggfärg och måleri i Stockholm.

4. Industriell stil

Vi ser också att den industriella stilen som dominerat de senaste två åren inte kommer att dominera i år. Möjligen har vi kvar den nakna stilen i form av nakna lampor, svart stål och vissa inredningar i betong.

5. Inne med överraskningar

En annan intressant detalj i inredningen är att vi kommer att se fler oväntade detaljer i våra hem; kök som inte ser ut som kök, oväntade materialval i både kök och badrum, som träpaneler i badrummet och kristallkronor i sovrum, eller i köket. Just trä som materialval kommer troligen att öka under året framför oss.

6. Fortsatt grön trend

Dessutom fortsätter den gröna trenden i form av stora gröna växter vi har hemma, liksom att vi odlar grönsaker på tvären och längden både inne och ute.

7. Naturtrend

När det kommer till möbler fortsätter trenden att inreda i naturmaterial fortsätta från tidigare år. Vi ser skinnsoffor, bastmattor och rottingmöbler.

Dags för en golvslipning i Stockholm?

29 jan 2018

Om du känner att din bostad börjar kännas lite tråkig och inte längre ger den där wow-känslan som du vill komma åt så kan det mycket väl vara golvens skick som påverkar. Många ser inte golven som en del i sin inredning; man tar dem för givna. De ligger där och gör inte så mycket väsen av sig; men faktum är att ett slitet golv har en stor påverkan i hur det övriga intrycket av en bostad ser ut. 

Det spelar ingen roll hur fina, moderna möbler du har i bostaden i Stockholm och det spelar heller ingen roll i hur du ställt dessa möbler – är golvet slitet så kommer detta att spilla över på resten av rummet, ge ett solkigare intryck, göra rummet mindre ombonat och mindre ljust. Lyckligtvis så finns det ett bra alternativ för dig som har trägolv i din bostad: nämligen att genomföra en golvslipning. 

“En golvslipning tar fram alla positiva egenskaper som finns i ditt trägolv. Karaktären kommer fram, patinan syns och golvet ger hela rummet en skjuts rent utseendemässigt. Det är dessutom billigt i förhållande till att byta golv“

Vi skulle definitivt uppmuntra dig som känner att ditt trägolv börjar kännas slitet att kontakta ett företag för en professionell golvslipning. Genom en golvslipning så får golvet fram sin naturliga glans och inneboende skönhet igen – detta till ett billigare pris än vad ett nytt golv skulle kostat. En annan fördel är att ett äldre golv har en karaktär och en patina som nyare golv saknar: en golvslipning tar fram dessa egenskaper igen. 

Välj rätt företag för din golvslipning i Stockholm

Frågan är vilket företag du ska välja? Helt lätt är det inte – särskilt inte i Stockholm där det råder en stor konkurrens. Den fara som finns i att välja fel företag för sin golvslipning är att golven i fråga förstörs; man kan slipa för mycket, man kan skada golvet på annat sätt och man kan genomföra en ytbehandling som inte passar bra med vad man som kund önskar. Det finns – kort och gott – vissa risker med att välja fel företag och vi tänkte, genom några punkter, visa dig hur du ska tänka för att få en bättre golvslipning utförd. Så här hittar du rätt golvslipning i Stockholm

 • Se över tidigare jobb. Referenser är på det stora hela det som fungerar som bevis på kvalitet. Kan företaget visa upp tidigare uppdrag - och ge nummer till kunderna – så är detta en klar fördel. Om inte – ja, då tycker vi att du ska välja ett annat företag inom golvslipning.
 • Priset. ta in några offerter och ställ dessa mot varandra. Rådet är att du väljer bort den dyraste – och den billigaste. Många företag jobbar med lockpriser och en låg offert (i förhållande till konkurrenternas diton) kan mycket väl vara ett försök att få dig som kund.
 • Maskiner: Fråga vilka maskiner som används. Det kommer att handla om mycket slipdamm och därför så bör företaget ha moderna maskiner i sin park som samlar upp allt damm direkt. En dammfri slipning är värd några extra kronor!
 • Betalning: Se till att betalningen sker efter avslutat jobb och se till att rot-avdraget – om du är berättigad och vill – finns dragen på fakturan.
 • Garanti: du bör få vissa garantier inskrivet i avtalet. 

Ekonomiskt stöd för dig som ska skaffa solpaneler

22 jan 2018

Ska du skaffa solpaneler? Att göra det är ett ganska stort projekt och inget som görs över en natt. Innan man börjar finns det flertalet saker man kan tänka på för att processen ska gå så smidigt till som möjligt. Inte bara vad gäller själva arbetet, utan också vad gäller ekonomin. Idag finns flera bidrag att söka för den som vill använda solpaneler till huset. 

Villkor för stöd av länsstyrelsen

Du kan söka stöd för installationen av alla elnätsanslutna solceller från länsstyrelsen. Märk väl att reglerna kan skilja sig något från län till län. I Stockholm gäller till exempel summan 1,2 miljoner som högsta möjliga stöd per solcellssystem, en summa som kanske inte gäller överallt. Se till att du förvissar dig ordentligt om reglerna, innan du räknar med att få stödet. Oavsett om du bor i Stockholm, Örebro eller Skåne. Det finns ett antal villkor som du behöver uppfylla, eller åtminstone känna till. Hämtat från länsstyrelsen i Stockholm är till exempel: 

 • Som företag får du inte påbörja arbetet innan du ansöker om stödet. Andra behöver skicka in sin ansökan inom ett halvår efter det att installationen påbörjades.
 • Arbetet med dina solpaneler ska vara slutfört innan 2020 för att stöd ska ges.
 • Bidraget kan inte kombineras med andra stöd från staten eller kommunen. ROT-avdraget är ett exempel på detta. När det gäller ROT finns dock möjligheter att betala in avdraget, för att på så vis uppfylla kraven för att få stödet. 

Hur ansöker man?

Det finns två sätt att ansöka om ekonomiskt stöd av länsstyrelsen. Du kan göra det digitalt genom att gå in på Boverkets hemsida och använda deras e-tjänster, vilket kräver Bank-ID. Ett annat alternativ är att skriva ut en ansökningsblankett och skicka den till länsstyrelsen i exempelvis Stockholm, eller helt enkelt det län du ska föra upp dina solpaneler i. 

Boverkets e-tjänster

Att ansöka om stödet på digitalt vis går förmodligen snabbare för dig. Dessutom kan du följa ärendet på webben. Du kan till exempel läsa om besluten, skicka kompletterande uppgifter och ändra kontaktuppgifter om så skulle behövas. Genom att administrera kontaktuppgifterna kan du få aviseringar per mail eller SMS. 

Ladda ner blanketten

Du kan ladda ner blanketten från Energimyndighetens hemsida. Precis som om du gör det digitalt, skriver du in uppgifter om projektet. Du talar bland annat om ifall det är ett småhus eller ett flerbostadshus. Du talar också om hur lägenheten används (permanentbostad, fritidshus?). Att ladda ner blanketten och posta in den kan vara ett alternativ för dig som inte känner dig bekväm med att uträtta dylika ärenden på digital väg. 

Hugg i sten när du planerar trädgården

12 jan 2018

Är du villaägare? Grattis, då har du en hel del att tänka på. Att få en hel villa med flera rum är roligt att inreda. Hur har du bestämt dig? Fyller du ditt hem med överloppsmöbler, för att du inte vill köpa nytt? Eller börjar du från grunden och köper nya möbler som passar ditt hem? Många säljer hela sitt bohag när de flyttar in i nytt hem. Då får man precis den inredning som man önskar sig i sitt nya hem. Det kan bli dyrt men värt priset att få den stil som man önskar sig. Andra behåller värdefulla möbler och omger sig med dem man har bestämda känslor inför.

Sten passar mycket väl i trädgården

Nu är det ju inte bara inomhus som man bör planera inredningen, även utomhus bör du planera omgivningen runt huset. Som trädgården till exempel. En tanke du bör skänka i din planering av trädgården är hur du ska använda den. Vilka behov har du? Ska ni planera med altan? Många bygger altaner, trots att det inte är nödvändigt. Man kan bygga plana ytor med sten också. Det ger mer liv åt utomhusplatsen, plus att om man gillar gröna växter trivs de bra nära utomhusplatsen. Runt den kan du plantera rosor som ger en underbar doft. Du kan även inhägna platsen med en spaljé där vinrankor kan växa, eller tomater, eller humle. Tänk bara på att om du planterar humle fortplantar sig deras rotsystem och kan ta över hela växtligheten. Plantera den i krukor för att förhindra att deras rotsystem tar över annan växtlighet. 

Använd sten till mer än altan

Med sten kan du bygga annat än plana ytor. Sten passar bra som stopp för rabatter. Det finns olika sorters sten som passar till olika rabattbäddar. Speciellt passar det bra om du har en sluttande tomt, där du kanske vill bygga avsatser där du planterar gräs eller buskar. Kom ihåg att plantera en liten gran för utomhusbelysningen till jul. Fruktträd är också populära. Har man barn är fruktträden särskilt omtyckta. Du kan till och med bygga egna bänkar där du kan njuta av din trädgård. 

Använd sten i inredningen inne

Sten som material är väldigt populärt även inomhus. Varför begränsa det till uteplatsen. Du kan bygga en mycket vacker trappa av sten. Det ger ett elegant intryck och stabilare trappa lär du inte få heller. Du får dessutom en trappa som håller i flera år och som inte behöver underhållas. Sten i köket är också vackert. Det slits aldrig ut, missfärgas inte och håller livet ut. Du kan även beställa stenskivor till din köksinredning. Det ger ett bra komplement till köksskåpen, om de är gjorda i trä. Läs mer här: www.ve-sten.se.

Läge att bygga balkong på din villa

10 jan 2018

Om du frågar en ägare till en bostadsrätt vilket område denne uppskattar mest med sin bostad så kommer svaret förmodligen att bli balkongen. Balkongen på en lägenhet blir ett extra rum, det ger en chans att njuta av solen, det skänker en bättre inomhusmiljö tack vare ventilationen och den ger hela bostaden intrycket av att vara större.

För en villaägare däremot; där är balkongen lite väl förbisedd och bortglömd - något som naturligtvis förklaras av att man kan njuta frukterna av solen nere på marknivå och på sin egen tomt.

Vi anser dock att balkongen fyller samma funktion på en villa som den gör vid en lägenhet - inte minst så kan man se till det rent estetiska. Har du ett hus med en balkong så ser det mycket större ut; det ser mer pampigt ut och det adderar den där känslan av lyx som många aktivt eftersöker.

Ett hus utan balkong kan se lite tråkigt och naket ut; det saknas, helt enkelt, någonting på fasaden. Någonting som idag dock är lättare än någonsin att addera: nu kan du nämligen bygga balkong utan bygglov.

Bygga balkong utan bygglov

Sedan juli 2017 så är det tillåtet att bygga en balkong på sin villa utan ett bygglov. Tanken är att detta så småningom ska utvecklas och även omfattat altaner och det är vår Bostadsminister Peter Eriksson som motionerat om dessa förslag.

Bara att bygga balkong med andra ord? Nej, det återstår fortfarande några om och men i frågan. Du får inte bygga en balkong utan bygglov om ditt hus - eller marken det står på - anses som särskilt värdefullt. Du får heller inte bygga balkong om den skulle skjuta ut närmare än 4.5 meter från din grannes tomtgräns - där krävs i så fall ett skriftligt intyg från grannarna i fråga. Du får heller inte bygga en balkong om det skulle strida mot kommunens detaljplan för området.

Det senare är intressant då kommuner i Sverige kan reglera och bestämma i sina detaljplaner om var man kan bygga balkong utan bygglov. Krångligt? Minst sagt. Det som vi kan rekommendera är därför att du själv tar kontakt med din kommun innan du sätter igång.

I många fall så är det heller inget problem att få ett bygglov för att bygga balkong; följer du byggnadsregler och lämnar in ritningar så brukar det utdelas bygglov. Och; tar du hjälp av exempelvis en entreprenör så brukar de bli än smidigare.

Det anser vi för övrigt att du bör göra oavsett; att bygga en balkong sätter enorma krav på säkerhet och kunskap. Därför bör du ta hjälp.

Fuskbyggarna belyser ett problem

26 dec 2017

Det finns ett program som väl belyser de problem som finns i byggbranschen. Ett program som går under namnet Fuskbyggarna och där programledarna dels åker runt till förtvivlade familjer och dels också försöker ställa de ansvariga till svars för de undermåliga jobb de genomfört. Programmet i fråga visar på två saker. Dels hur många fuskjobb som faktiskt sker och hur många olika byggföretag åtar sig arbeten som de inte klarar av eller ens får utföra. 

Dels så visar det även på hur svårt det är att få rätt mot en byggfirma. Du som kund kan tvingas in i långdragen process där den byggfirma du anlitat gör sig oanträffbar, vägrar ersätta dig och vägrar att slutföra/korrigera arbetet de gjort. Man kan verkligen känna den hopplöshet som familjer känner genom tv-rutan; man har investerat pengar, man har velat få en dröm uppfylld, man har anlitat en professionell byggfirma och så får man ett riktig fuskjobb på halsen. 

Betala aldrig en byggfirma i förskott 

En gemensam nämnare som går att upptäcka - och sedermera undvika - gäller betalningen som sker. En oseriös byggfirma i exempelvis Stockholm kan åta sig ett jobb med att byta ut ett kök, man kommer överens om ett pris och man sätter igång med arbetet - bara för att efter någon dag begära pengar då man måste köpa mer material. 

En förfrågan som därefter upprepas hela tiden; byggfirman behöver hela tiden pengar - familjen betalar; men ingenting händer gällande det nya köket. Inga stommar kommer upp, ingen el dras, inget vatten kopplas in - allt står stilla, trots att man betalat pengar. Plötsligt så dyker inte ens byggföretaget upp och så står familjen där i ett renodlat byggkaos. 

Lärdomen? Betala aldrig i förskott och betala aldrig under det pågående arbetet. Du som kund ska betala då arbetet är slutfört och då det är besiktigat. Vi tror att många fuskjobb skulle kunna undvikas genom detta enkla - och ytterst logiska - förhållningssätt. Du skulle exempelvis aldrig gå in på Ica under måndagen och betala för en oxfilé som du tänkt bjuda på under lördagen, eller hur? Du köper din oxfilé under lördagen och betalar denna i kassan. Samma princip ska användas då du anlitar en byggfirma. Först jobb - därefter betalning. 

Tänk även på att alltid kolla referenser och att alltid skriva in garanti i avtalet. Låt alltid en oberoende besiktningsman titta på arbetet. En annan viktig detalj i att hitta rätt byggfirma - i synnerhet i Stockholm där det finns så pass många - är att inte låta dig lockas av ett lågt pris. Ett pris som ligger bra mycket lägre än konkurrenterna signalerar snarare ett lockpris än ett tecken på pålitliga byggföretagare.

Varför ska jag välja persienner till min bostad i Stockholm?

19 dec 2017

Att bo i en stor stad som Stockholm innebär att man alltid – mer eller mindre – är iakttagen och detta oavsett om man går på gatan eller är hemma i sin egen bostad. Här menar vi alltså inte att det hela tiden står någon och stirrar in genom ditt vardagsrumsfönster utan det handlar mer om det faktum om hur husen i Stockholm är placerade i förhållande till varandra. Oavsett var du bor i Stockholm så kommer det att finnas närhet till ett annat hus och där de boende i det huset i viss mån kommer att kunna titta in i din lägenhet – likväl som att du kan titta in hos dem förstås. Det här kan skapa en olustig känsla hos många som upplever att de aldrig får vara ifred och detta alltså inte ens i sin egen bostad. För att råda bot på detta problem så finns det här några alternativ som man kan överväga och ett av dessa är något så enkelt som att skaffa persienner. 

Snygga fönsterdetaljer

Här menar vi alltså inte i första hand de persienner som ofta finns på fönster i de flesta hem i Stockholm utan om lite lyxigare varianter som även fungerar bra sett som en inredningsdetalj. Det finns nämligen väldigt många persienner att välja bland numera och man behöver alltså defintivt inte nöja sig med de befintliga – lite trista – modellerna längre.  Många väljer här en typ som är gjord av bambu som fungerar exakt på samma sätt som vanliga perseinner men som är betydligt snyggare och lättare att matcha mot rummets övriga inredning. Det finns även olika färger och mönster som man kan välja bland gällande perseinner och allt detta som kommit fram under senare år har verkligen fått ett stort genomslag i Stokcholm. 

Välj insynsskydd

Det handlar om kombinationen av att kunna värna om sitt privatliv utan att det blir estetiskt fult som gör att perseinner numera är ett av de självklara valet just i Stockholm. En svårslagen sådan som förmodligen inom kort även kommer att sprida sig och etablera sig även i andra större städer som Göteborg, Malmö och Uppsala. Att ge sig själv ett privatliv samtidigt som det inte inkräktar på ens personliga inredningsstil är unikt och möjligt tack vare persienner och deras utveckling under senare år.

Skaffa skugga i ditt hem med persienner

Man ska naturligtvis inte bortse från den främsta anledningen till att välja persienner och här handlar det om att ge sig själv skugga. Alla som vet hur outhärdlig en lägenhet kan vara där solen legat på under en hel dag vet också vilken viktig uppgift persienner har. Att fälla ner dessa persienner innan man går till jobbet på morgonen gör att lägenheten hålls sval och skön även under de allra hetaste månaderna. Detta är naturligtvis en detalj som höjer levnadskvaliteten och gör att man på ett helt annat sätt kan njuta av sin tillvaro och detta oavsett om man bor i Stockholm eller någon annanstans i Sverige. Persienner i Stockholm fungerar ju lika bra överallt då det handlar om att ge skugga, eller hur?

Anlita målare i Stockholm – kostnader

12 dec 2017

Att måla om är en ganska trivsam och förhållandevis enkel form av renovering, som många föredrar att göra själv. Större måleriprojekt tar dock en hel del tid och kraft i anspråk, ofta störren än man h ar föreställt sig. Att exempelvis måla om en fasad på ett kan låta som ett romantiskt projekt att ta sig an under semestern, men är man bara en eller två personer har man en hel del riktigt tungt arbete framför sig.

Inte jämförbart

Det går heller inte att jämföra en egenmålad fasad eller interiör med ett fackmannamässigt måleriarbete. Den största skillnaden mellan lekmannen och proffset är hur mycket tid som läggs ner på förarbetet. En professionell målare lägger ca 80% av arbetstiden på att göra ett noggrant underarbete med tvättning, avlägsnande av gammal färg, skrapning och grundning. Själva måleriarbetet går i jämförelse relativt fort. Lekmannen tar sig an jobbet på ett annat sätt, gör det tråkiga underarbetet så fort han kan för att kunna komma till den roliga delen, målningen, när man faktiskt ser resultat. Ett illa utfört underarbete är dock något som straffars sig redan efter ett par år när färgen börjar släppa eller får sprickor. Man har också underminerat husets fuktskydd genom ett slarvigt underarbete.

Kvalitet och garanti

Enligt vår mening är det alltid värt pengarna att anlita en målare, åtminstone för större jobb. Det du betalar får du tillbaka i kvalitet, garanti och värdeökning på huset. Ett vanligt timpris för en målare i Stockholm ligger runt 5-600 kronor inklusive moms. Från detta kan man dessutom dra av ROT-avdraget, något som målaren gör redan på fakturan. Materialkostnaden är ungefär densamma om du målar själv eller anlitar en målare. Faktum är att materialkostnaderna i många fall blir lägre om du anlitar en målare, eftersom en målare ofta har möjlighet att köpa färg direkt från grossist till ett lägre pris. Dessutom har målaren redan alla nödvändiga verktyg och penslar, av förstklassig kvalitet dessutom. Till priset kommer också målarens resekostnader, som oftast ligger utanför arbetskostnaden och alltså inte subventioneras med ROT-avdraget. Man kan räkna med en kostnad för restid och drivmedel på ca 3-400 kronor per arbetstillfälle.

Prisexempel villa

För att måla om fasaden på en mindre villa kan en hantverkare behöva 35 arbetstimmar utslaget över fyra dagar. Kostnaden för materialet blir 5000:-. Vi får då följande kostnader, med moms inräknat:

Arbetskostnad 500:- x 35    =                    17500:-

Materialkostnad                  =                    5000:-

Resekostnader 350 x 4        =                    1400:-

 

ROT-avdrag 0,3 x 17500    =                    -5250:-

 

Totalkostnad                         =                    18650:-

Genom att beställa offerter från flera målare och ställa dem mot varandra kan man göra en del för att få ner priset, men exemplet ovan är ett mycket pris för en målare i Stockholm. Har målaren några specialkunskaper som krävs för ett bra jobb kan priserna bli högre, det går också alltid att förhandla kring en offert. I slutändan ska du välja en hantverkare som verkar förtroendeingivande, har fått bra omdömen och har funnits i branschen ett antal år. Se till att koma överens om priset innan arbetet börjar och få med alla detaljer i kontraktet. Det är bra både för dig och för målaren.

Du hittar mer information på http://www.målarenstockholm.se.

Så sköter du om dina golv och heltäckningsmattor

17 okt 2017

För att dina nylagda golv eller heltäckningsmattor ska fortsätta att se fräscha och rena ut länge är det viktigt att du sköter om dem på rätt sätt. Veckovis dammsugning är så klart obligatoriskt, men det är bra om du också är noga med att göra en grundligare rengöring några gånger per år. Vill du ha en professionellt genomförd djupstädning av dina golv och heltäckningsmattor finns många städföretag i Stockholm tillgängliga, men tar du ett rum i taget behöver du inte känna att det är dig övermäktigt. Här kommer lite tips för grundligare rengöring av dina golv och heltäckningsmattor.

Heltäckningsmattor

Ju tätare en heltäckningsmatta är desto lättare är den att rengöra, likaså blir den svårare att hålla rent ju längre lugg den har. Moderna heltäckningsmattor är ofta relativt täta med kort lugg. Förutom dammsugning varje vecka måste du även ta bort fläckar så fort de uppkommer. Intorkade fläckar är mycket svåra att få bort från en heltäckningsmatta. Var noga med att försöka suga upp fläcken med hjälp av lite hushållspapper. Därefter sköljer du och baddar, det är viktigt att du inte gnider på fläcken, då riskerar du att ytterligare gnida in den i mattan. Går fläcken inte bort finns specialtillverkade fläckborttagningsmedel för mattor som du kan använda

För grundrengöring av en heltäckningsmatta kan man hyra en maskin för mattvätt, en så kallad extraktionsmaskin. En annan produkt som passar bra för heltäckningsmattor och även andra typer av golv är en kombinerad ångtvätt och dammsugare, som alltså rengör med ånga samtidigt som den suger upp damm. Är mattan hårt smutsad kan det även vara lämpligt att hyra in en städfirma någon gång per år för en riktigt professionell rengöring av dina heltäckningsmattor.

Trägolv och parkettgolv

Om du vill att ditt trägolv ska åldras vackert bör du ta hand om det väl. Dammsugning minst en gång i veckan, dras det in mycket grus i lägenheten som kan repa golvet bör du göra allt du kan för att det ska stanna i hallen. Svabba golvet åtminstone en gång i månaden. Blanda varmt vatten och lite såpa och dra av över golvet. Låt verka ett tag och svabba sedan av med ljummet vatten. Gör du detta ofta behöver du inte ta i så hårt när du svabbar, vilket är skonsammare för golvet.

Laminatgolv

Laminatgolv är mer känsliga för vatten än trägolv, så var noga med att moppen bara är lätt fuktad. Även ångtvätt som vi nämnt ovan kan vara ett bra alternativ vid tvätt av laminatgolv. Annars är en platt mopp med ett avtagbart tygstycke som du vrider ur det bästa alternativet. Precis som med heltäckningsmattor gäller det att snabbt ta hand om uppkomna fläckar, då de kan lämna permanenta missfärgningar på ett laminatgolv.

Gör rent regelbundet

För alla golv gäller samma grundregel: Låt det inte gå för lång tid mellan städtillfällena. Se till att hålla damm och grus borta från golven och rengör grundligt minst en gång i månade. På så sätt kommer dina nya golv att hålla sig fräscha i många år framöver.

Här kan du läsa mer om heltäckningsmattor: http://www.heltäckningsmattorstockholm.se.

Villainbrott ökar allt mer

13 okt 2017

Det pågår en ganska hätsk debatt i Sverige angående polisens resurser och vilka typer av prioriteringar som denna yrkesgrupp måste göra som en följd av detta. Sammanfattningsvis: polisen anser sig ha för mycket på sina bord i förhållande till vad de klarar av och för tjuvarna så är det således riktiga sötebrödsdagar. Detta naturligtvis väldigt förenklat. Men, det finns vissa saker som tyder på att det hela stämmer. Att polisen tvingas lägga allt mer tid på ren administration i kombination med att många slutar samt att det inte sker nyrekrytering i den omfattning man skulle önska har gjort att brottsligheten inom många område kommit att öka

Det som är talande i detta är att “de enkla” brotten har blivit bortprioriterade. Av naturliga skäl; ställer man ett mord, ett rån eller en våldtäkt mot ett inbrott, ett snatteri eller en cykelstöld så är det givet att de först nämnda brotten ska läggas överst i lådan. Det tar vi att de flesta är rörande överens om.

Men; att polisen kanske inte har resurser att lägga ner den tid som krävs påa tt lösa ett inbrott - det innebär inte på något sätt att vi som civila ska ge slaget förlorat. Nej, vi menar att det istället handlar om att man bör att ett större ansvar själv och att man på egen hand måste se till att säkra sitt hem. Att vi just nämner och fokuserar på inbrott är ingen slump; det är här ökningen är som påtagligast och det är här som vi lättast kan göra skillnad och vända trenden - utan polisiär hjälp.

Säkra ditt hem och använd sunt förnuft

Hur säkert är ditt hem egentligen? Svaret är att det inte är säkert nog. Även om du låser din dörr och stänger dina fönster så finns det vägar för en förslagen tjuv att ta sig in. Det man måste överväga i dagsläget är att skaffa exempelvis säkerhetsdörrar, låsförstärkningar - även till fönster - och exempelvis larm. Här kan du läsa mer om produkter som kan säkra ditt hem.

Märk väl: vi menar inte att man ska säkra sitt hem som i att vara våldsam eller genom att bygga ett Fort Knox. Det vi menar är att ett enkelt säkerhetslås kan få en tjuv på andra tankar. Står han i ditt trapphus och funderar på vilken dörr hans ka försöka ta sig in igenom - tror du då att han ger sig på din förstärkta dörr eller tar han grannens med vanliga lås? Ganska givet, eller hur?

Det sunda förnuftet måste också få ett större spelrum i vår vardag. Gör det till en vana att låsa dörren - även om du är hemma. Stäng balkongdörrar och se till att fönster inte står på vid gavel. Tjuvar idag är fräckare än någonsin - detta då de är fullt medvetna om att det finns en liten risk i att åka fast. Kan man som privatperson - enbart genom att tänka ett extra varv och genom att säkra upp sitt hem - få en tjuv på andra tankar; ja, då kommer man också att slippa obehaget som kommer av att någon rotat igenom sin personliga sfär.

Ett pooltak krävs i Sverige

13 okt 2017

Det är fortfarande relativt ovanligt att familjer i Sverige skaffar en pool och även om det kommit en ökning under senare år så är det fortfarande en relativt ovanlig syn. Något som är synd då en pool tillför en extra dimension till ett hus; både för vuxna och för barnen och där både motion samt lek kan kombineras. Dessutom så är en pool perfekt att njuta vid under en varm sommardag och bara sitta och läsa en god bok vid, den är perfekt för en mindre sammankomst där man grillar-, äter och dricker i goda vänners lag. Kort sagt – äger man en pool så har man också en väldigt bra samlingsplats och en ny central del av huset under sommaren.

Anledningen till att inte fler personer i Sverige – det finns trots allt en väsentlig del av hus och villor över hela landet – väljer att installera en pool är två saker; kostnaden och livslängden. Man tar nämligen för givet att en pool dels är dyr att installera och dels så tar man också för givet att den inte kommer att hålla så länge som man önskar. Det sistnämnda är något som man baserar på ett i grunden korrekt antagande och att vårt nordiska klimat har en stor del i att en pool inte håller lika lång tid i Sverige som motsvarande gör i exempelvis USA eller i Spanien. Vi säger här att detta antagande är korrekt till viss del och vi tillägger även att en pool i Sverige visst kan hålla lika länge; förutsatt att man sköter den på ett korrekt sätt.

En pool – oavsett var den står – kräver god skötsel och framförallt så kräver den ett skydd, speciellt om man ser till en som ska installeras i Sverige. Med skydd menar vi inte här en av de blå plastmattor som man placerar över poolen och som sedan skyddar den under vintern; vi menar ett rejält pooltak. Investerar man som poolägare i ett pooltak så har man också alla möjligheter i världen att kunna använda sin pool under en väldigt lång tid.

Ett pooltak ger din pool längre livslängd

Många tar här för givet att ett pooltak förfular intrycket och att det också lätt går sönder, speciellt de modeller som är gjorda av glas och som därmed – tror man – inte ska klara av en kall vinter. Ingenting kunde här vara mer fel – dagens pooltak klarar både hård kyla, de klarar stor tyngd – från exempelvis snö – och de är dessutom snygga.

Naturligtvis så ska man här även skilja bland modellerna som finns samt vilka olika funktioner dessa har – på samma sätt som man måste göra med poolen i fråga; men om man är beredd att lägga några extra kronor på ett rejält pooltak så kan man också räkna med att den pool man installerat kommer att stå emot tidens tand på ett väldigt bra sätt.

Det finns ingen anledning att låta vårt svenska klimat vara en avgörande faktor kring huruvida man installerar en pool eller inte, med rätt pooltak så klarar man sig och kan njuta av den lyx som en pool för med sig under lika lång tid som om den skulle ligga inomhus.

Läs mer på http://swimstoresweden.se/.

Professionell hjälp vid en badrumsrenovering är att föredra

5 okt 2017

Det finns områden inom renovering som privatpersoner med glädje kan kasta sig över och på egen hand ombesörja. Likväl så finns det projekt där man ska kalla in professionell hjälp och där man som privatperson ska se till hålla sig undan. Det som man kan säga för att fälla avgörande i en sådan fråga om vad man kan göra och inte är att man ser till följderna. Menas med detta; man måste innan projektet tar sin början försöka se vad ett eventuellt misslyckande kan leda till, vilka effekter och vilka kostnader som ett dåligt jobb kan föra med sig. Kan man vara ärligt mot sig själv så skulle också väldigt många av de skador man ser idag skulle kunna undvikas. Det är nämligen så att man i dagsläget kan se hur väldigt många projekt som privatpersoner gjort på egen hand har gått fel.

Det vill säga, det är först nu som man kan se hur ett dåligt jobb utfört för några år sedan drabbar familjen som bor i huset och här spelar det heller ingen roll om vem det är som numera bor i huset. En tydlig och oroväckande trend som främst syns i Stockholm och som har en naturlig förklaring. Ser man till hur bostadsmarknaden i Stockholm ser ut så kan man nämligen där – efter exempelvis en badrumsrenovering – höja värdet markant på sin bostad och sälja den med högre vinst än vad man köpt den för.

Kan man då som privatperson spara in ytterligare några kronor på att göra denna badrumsrenovering på egen hand och utan hjälp från en utbildad och professionell firma – ja, då vinner ofta snålheten över visheten. Med väldigt  stora konsekvenser, för om man ser till effekterna av en dåligt utförd badrumsrenovering så kan kostnaden för exempelvis en vattenskada bli oerhört stora och dessutom komma att drabba tredje part. En vattenskada kan även drabba exempelvis en granne boende under i en fastighet i Stockholm och det är liknande scenarion som man tyvärr nu ser prov på.

Vem betalar vattenskadan i Stockholm?

Det vill säga – en familj köper en bostad i Stockholm där den förre ägaren genomfört en badrumsrenovering, de flyttar in och upptäcker efter något år att det bildats stora fuktfläckar på golvet. Vems är felet? Är det familjen som köpt huset eller är det personen som utfört denna badrumsrenovering som ska stå för kostnaden?

Det är den här biten som i regel är svår att lösa. Kan man räkna detta som ett dolt fel som därmed innebär att säljaren har ansvaret eller är det så att det är familjen som köpt bostaden som borde ha hört sig för om vilken som genomfört denna badrumsrenovering. Det man kan säga i sådana fall är att det är svårt att bevisa dolda fel i bostäder och att man oavsett utslag får räkna med att det handlar om en långdragen process som tar mycket tid och kostar mycket pengar. Problem som skulle ha undvikits om den forne ägaren vid sin badrumsrenovering anlitat professionell hjälp.

Kort och gott – man måste se ett projekt från start till mål och noga överväga konsekvenserna vid ett fel. Har jag kompetensen som krävs och klarar jag alla moment? Är svaret nej – då ska ett proffs kallas in.

← Äldre inlägg