Köpa Villa

Välkommen!

Här hittar du all information du behöver för att köpa en villa.

  • Att tänka på
  • Allmänna tips
  • Leva i villa
  • Vilka kostnader?
  • Hur det är att bo i villa
  • Renovera villa

Blogg

I vår blogg här på Köpa Villa skriver vi om allt som hör villalivet till: renoveringar, privatekonomi, trädgårdsarbete, familjeliv och mycket mer. 

Anlita målare i Stockholm – kostnader

12 dec 2017

Att måla om är en ganska trivsam och förhållandevis enkel form av renovering, som många föredrar att göra själv. Större måleriprojekt tar dock en hel del tid och kraft i anspråk, ofta störren än man h ar föreställt sig. Att exempelvis måla om en fasad på ett kan låta som ett romantiskt projekt att ta sig an under semestern, men är man bara en eller två personer har man en hel del riktigt tungt arbete framför sig.

Inte jämförbart

Det går heller inte att jämföra en egenmålad fasad eller interiör med ett fackmannamässigt måleriarbete. Den största skillnaden mellan lekmannen och proffset är hur mycket tid som läggs ner på förarbetet. En professionell målare lägger ca 80% av arbetstiden på att göra ett noggrant underarbete med tvättning, avlägsnande av gammal färg, skrapning och grundning. Själva måleriarbetet går i jämförelse relativt fort. Lekmannen tar sig an jobbet på ett annat sätt, gör det tråkiga underarbetet så fort han kan för att kunna komma till den roliga delen, målningen, när man faktiskt ser resultat. Ett illa utfört underarbete är dock något som straffars sig redan efter ett par år när färgen börjar släppa eller får sprickor. Man har också underminerat husets fuktskydd genom ett slarvigt underarbete.

Kvalitet och garanti

Enligt vår mening är det alltid värt pengarna att anlita en målare, åtminstone för större jobb. Det du betalar får du tillbaka i kvalitet, garanti och värdeökning på huset. Ett vanligt timpris för en målare i Stockholm ligger runt 5-600 kronor inklusive moms. Från detta kan man dessutom dra av ROT-avdraget, något som målaren gör redan på fakturan. Materialkostnaden är ungefär densamma om du målar själv eller anlitar en målare. Faktum är att materialkostnaderna i många fall blir lägre om du anlitar en målare, eftersom en målare ofta har möjlighet att köpa färg direkt från grossist till ett lägre pris. Dessutom har målaren redan alla nödvändiga verktyg och penslar, av förstklassig kvalitet dessutom. Till priset kommer också målarens resekostnader, som oftast ligger utanför arbetskostnaden och alltså inte subventioneras med ROT-avdraget. Man kan räkna med en kostnad för restid och drivmedel på ca 3-400 kronor per arbetstillfälle.

Prisexempel villa

För att måla om fasaden på en mindre villa kan en hantverkare behöva 35 arbetstimmar utslaget över fyra dagar. Kostnaden för materialet blir 5000:-. Vi får då följande kostnader, med moms inräknat:

Arbetskostnad 500:- x 35    =                    17500:-

Materialkostnad                  =                    5000:-

Resekostnader 350 x 4        =                    1400:-

 

ROT-avdrag 0,3 x 17500    =                    -5250:-

 

Totalkostnad                         =                    18650:-

Genom att beställa offerter från flera målare och ställa dem mot varandra kan man göra en del för att få ner priset, men exemplet ovan är ett mycket pris för en målare i Stockholm. Har målaren några specialkunskaper som krävs för ett bra jobb kan priserna bli högre, det går också alltid att förhandla kring en offert. I slutändan ska du välja en hantverkare som verkar förtroendeingivande, har fått bra omdömen och har funnits i branschen ett antal år. Se till att koma överens om priset innan arbetet börjar och få med alla detaljer i kontraktet. Det är bra både för dig och för målaren.

Du hittar mer information på http://www.målarenstockholm.se.

Så sköter du om dina golv och heltäckningsmattor

17 okt 2017

För att dina nylagda golv eller heltäckningsmattor ska fortsätta att se fräscha och rena ut länge är det viktigt att du sköter om dem på rätt sätt. Veckovis dammsugning är så klart obligatoriskt, men det är bra om du också är noga med att göra en grundligare rengöring några gånger per år. Vill du ha en professionellt genomförd djupstädning av dina golv och heltäckningsmattor finns många städföretag i Stockholm tillgängliga, men tar du ett rum i taget behöver du inte känna att det är dig övermäktigt. Här kommer lite tips för grundligare rengöring av dina golv och heltäckningsmattor.

Heltäckningsmattor

Ju tätare en heltäckningsmatta är desto lättare är den att rengöra, likaså blir den svårare att hålla rent ju längre lugg den har. Moderna heltäckningsmattor är ofta relativt täta med kort lugg. Förutom dammsugning varje vecka måste du även ta bort fläckar så fort de uppkommer. Intorkade fläckar är mycket svåra att få bort från en heltäckningsmatta. Var noga med att försöka suga upp fläcken med hjälp av lite hushållspapper. Därefter sköljer du och baddar, det är viktigt att du inte gnider på fläcken, då riskerar du att ytterligare gnida in den i mattan. Går fläcken inte bort finns specialtillverkade fläckborttagningsmedel för mattor som du kan använda

För grundrengöring av en heltäckningsmatta kan man hyra en maskin för mattvätt, en så kallad extraktionsmaskin. En annan produkt som passar bra för heltäckningsmattor och även andra typer av golv är en kombinerad ångtvätt och dammsugare, som alltså rengör med ånga samtidigt som den suger upp damm. Är mattan hårt smutsad kan det även vara lämpligt att hyra in en städfirma någon gång per år för en riktigt professionell rengöring av dina heltäckningsmattor.

Trägolv och parkettgolv

Om du vill att ditt trägolv ska åldras vackert bör du ta hand om det väl. Dammsugning minst en gång i veckan, dras det in mycket grus i lägenheten som kan repa golvet bör du göra allt du kan för att det ska stanna i hallen. Svabba golvet åtminstone en gång i månaden. Blanda varmt vatten och lite såpa och dra av över golvet. Låt verka ett tag och svabba sedan av med ljummet vatten. Gör du detta ofta behöver du inte ta i så hårt när du svabbar, vilket är skonsammare för golvet.

Laminatgolv

Laminatgolv är mer känsliga för vatten än trägolv, så var noga med att moppen bara är lätt fuktad. Även ångtvätt som vi nämnt ovan kan vara ett bra alternativ vid tvätt av laminatgolv. Annars är en platt mopp med ett avtagbart tygstycke som du vrider ur det bästa alternativet. Precis som med heltäckningsmattor gäller det att snabbt ta hand om uppkomna fläckar, då de kan lämna permanenta missfärgningar på ett laminatgolv.

Gör rent regelbundet

För alla golv gäller samma grundregel: Låt det inte gå för lång tid mellan städtillfällena. Se till att hålla damm och grus borta från golven och rengör grundligt minst en gång i månade. På så sätt kommer dina nya golv att hålla sig fräscha i många år framöver.

Här kan du läsa mer om heltäckningsmattor: http://www.heltäckningsmattorstockholm.se.

Villainbrott ökar allt mer

13 okt 2017

Det pågår en ganska hätsk debatt i Sverige angående polisens resurser och vilka typer av prioriteringar som denna yrkesgrupp måste göra som en följd av detta. Sammanfattningsvis: polisen anser sig ha för mycket på sina bord i förhållande till vad de klarar av och för tjuvarna så är det således riktiga sötebrödsdagar. Detta naturligtvis väldigt förenklat. Men, det finns vissa saker som tyder på att det hela stämmer. Att polisen tvingas lägga allt mer tid på ren administration i kombination med att många slutar samt att det inte sker nyrekrytering i den omfattning man skulle önska har gjort att brottsligheten inom många område kommit att öka

Det som är talande i detta är att “de enkla” brotten har blivit bortprioriterade. Av naturliga skäl; ställer man ett mord, ett rån eller en våldtäkt mot ett inbrott, ett snatteri eller en cykelstöld så är det givet att de först nämnda brotten ska läggas överst i lådan. Det tar vi att de flesta är rörande överens om.

Men; att polisen kanske inte har resurser att lägga ner den tid som krävs påa tt lösa ett inbrott - det innebär inte på något sätt att vi som civila ska ge slaget förlorat. Nej, vi menar att det istället handlar om att man bör att ett större ansvar själv och att man på egen hand måste se till att säkra sitt hem. Att vi just nämner och fokuserar på inbrott är ingen slump; det är här ökningen är som påtagligast och det är här som vi lättast kan göra skillnad och vända trenden - utan polisiär hjälp.

Säkra ditt hem och använd sunt förnuft

Hur säkert är ditt hem egentligen? Svaret är att det inte är säkert nog. Även om du låser din dörr och stänger dina fönster så finns det vägar för en förslagen tjuv att ta sig in. Det man måste överväga i dagsläget är att skaffa exempelvis säkerhetsdörrar, låsförstärkningar - även till fönster - och exempelvis larm. Här kan du läsa mer om produkter som kan säkra ditt hem.

Märk väl: vi menar inte att man ska säkra sitt hem som i att vara våldsam eller genom att bygga ett Fort Knox. Det vi menar är att ett enkelt säkerhetslås kan få en tjuv på andra tankar. Står han i ditt trapphus och funderar på vilken dörr hans ka försöka ta sig in igenom - tror du då att han ger sig på din förstärkta dörr eller tar han grannens med vanliga lås? Ganska givet, eller hur?

Det sunda förnuftet måste också få ett större spelrum i vår vardag. Gör det till en vana att låsa dörren - även om du är hemma. Stäng balkongdörrar och se till att fönster inte står på vid gavel. Tjuvar idag är fräckare än någonsin - detta då de är fullt medvetna om att det finns en liten risk i att åka fast. Kan man som privatperson - enbart genom att tänka ett extra varv och genom att säkra upp sitt hem - få en tjuv på andra tankar; ja, då kommer man också att slippa obehaget som kommer av att någon rotat igenom sin personliga sfär.

Ett pooltak krävs i Sverige

13 okt 2017

Det är fortfarande relativt ovanligt att familjer i Sverige skaffar en pool och även om det kommit en ökning under senare år så är det fortfarande en relativt ovanlig syn. Något som är synd då en pool tillför en extra dimension till ett hus; både för vuxna och för barnen och där både motion samt lek kan kombineras. Dessutom så är en pool perfekt att njuta vid under en varm sommardag och bara sitta och läsa en god bok vid, den är perfekt för en mindre sammankomst där man grillar-, äter och dricker i goda vänners lag. Kort sagt – äger man en pool så har man också en väldigt bra samlingsplats och en ny central del av huset under sommaren.

Anledningen till att inte fler personer i Sverige – det finns trots allt en väsentlig del av hus och villor över hela landet – väljer att installera en pool är två saker; kostnaden och livslängden. Man tar nämligen för givet att en pool dels är dyr att installera och dels så tar man också för givet att den inte kommer att hålla så länge som man önskar. Det sistnämnda är något som man baserar på ett i grunden korrekt antagande och att vårt nordiska klimat har en stor del i att en pool inte håller lika lång tid i Sverige som motsvarande gör i exempelvis USA eller i Spanien. Vi säger här att detta antagande är korrekt till viss del och vi tillägger även att en pool i Sverige visst kan hålla lika länge; förutsatt att man sköter den på ett korrekt sätt.

En pool – oavsett var den står – kräver god skötsel och framförallt så kräver den ett skydd, speciellt om man ser till en som ska installeras i Sverige. Med skydd menar vi inte här en av de blå plastmattor som man placerar över poolen och som sedan skyddar den under vintern; vi menar ett rejält pooltak. Investerar man som poolägare i ett pooltak så har man också alla möjligheter i världen att kunna använda sin pool under en väldigt lång tid.

Ett pooltak ger din pool längre livslängd

Många tar här för givet att ett pooltak förfular intrycket och att det också lätt går sönder, speciellt de modeller som är gjorda av glas och som därmed – tror man – inte ska klara av en kall vinter. Ingenting kunde här vara mer fel – dagens pooltak klarar både hård kyla, de klarar stor tyngd – från exempelvis snö – och de är dessutom snygga.

Naturligtvis så ska man här även skilja bland modellerna som finns samt vilka olika funktioner dessa har – på samma sätt som man måste göra med poolen i fråga; men om man är beredd att lägga några extra kronor på ett rejält pooltak så kan man också räkna med att den pool man installerat kommer att stå emot tidens tand på ett väldigt bra sätt.

Det finns ingen anledning att låta vårt svenska klimat vara en avgörande faktor kring huruvida man installerar en pool eller inte, med rätt pooltak så klarar man sig och kan njuta av den lyx som en pool för med sig under lika lång tid som om den skulle ligga inomhus.

Läs mer på http://swimstoresweden.se/.

Professionell hjälp vid en badrumsrenovering är att föredra

5 okt 2017

Det finns områden inom renovering som privatpersoner med glädje kan kasta sig över och på egen hand ombesörja. Likväl så finns det projekt där man ska kalla in professionell hjälp och där man som privatperson ska se till hålla sig undan. Det som man kan säga för att fälla avgörande i en sådan fråga om vad man kan göra och inte är att man ser till följderna. Menas med detta; man måste innan projektet tar sin början försöka se vad ett eventuellt misslyckande kan leda till, vilka effekter och vilka kostnader som ett dåligt jobb kan föra med sig. Kan man vara ärligt mot sig själv så skulle också väldigt många av de skador man ser idag skulle kunna undvikas. Det är nämligen så att man i dagsläget kan se hur väldigt många projekt som privatpersoner gjort på egen hand har gått fel.

Det vill säga, det är först nu som man kan se hur ett dåligt jobb utfört för några år sedan drabbar familjen som bor i huset och här spelar det heller ingen roll om vem det är som numera bor i huset. En tydlig och oroväckande trend som främst syns i Stockholm och som har en naturlig förklaring. Ser man till hur bostadsmarknaden i Stockholm ser ut så kan man nämligen där – efter exempelvis en badrumsrenovering – höja värdet markant på sin bostad och sälja den med högre vinst än vad man köpt den för.

Kan man då som privatperson spara in ytterligare några kronor på att göra denna badrumsrenovering på egen hand och utan hjälp från en utbildad och professionell firma – ja, då vinner ofta snålheten över visheten. Med väldigt  stora konsekvenser, för om man ser till effekterna av en dåligt utförd badrumsrenovering så kan kostnaden för exempelvis en vattenskada bli oerhört stora och dessutom komma att drabba tredje part. En vattenskada kan även drabba exempelvis en granne boende under i en fastighet i Stockholm och det är liknande scenarion som man tyvärr nu ser prov på.

Vem betalar vattenskadan i Stockholm?

Det vill säga – en familj köper en bostad i Stockholm där den förre ägaren genomfört en badrumsrenovering, de flyttar in och upptäcker efter något år att det bildats stora fuktfläckar på golvet. Vems är felet? Är det familjen som köpt huset eller är det personen som utfört denna badrumsrenovering som ska stå för kostnaden?

Det är den här biten som i regel är svår att lösa. Kan man räkna detta som ett dolt fel som därmed innebär att säljaren har ansvaret eller är det så att det är familjen som köpt bostaden som borde ha hört sig för om vilken som genomfört denna badrumsrenovering. Det man kan säga i sådana fall är att det är svårt att bevisa dolda fel i bostäder och att man oavsett utslag får räkna med att det handlar om en långdragen process som tar mycket tid och kostar mycket pengar. Problem som skulle ha undvikits om den forne ägaren vid sin badrumsrenovering anlitat professionell hjälp.

Kort och gott – man måste se ett projekt från start till mål och noga överväga konsekvenserna vid ett fel. Har jag kompetensen som krävs och klarar jag alla moment? Är svaret nej – då ska ett proffs kallas in.

Att bo och arbeta i Göteborg

3 okt 2017

Hur är det egentligen att bo och arbeta i Göteborg? Faktum är att det är Sveriges näst största stad och att det finns ett stort utbud av arbetsgivare, köpcentrum, vård och annan samhällsservice här. Den som flyttar hit flyttar inte bara till en levande storstad, utan en stad där den med erfarenhet och kompetens har goda möjligheter till ett arbete. Oavsett om du vill jobba som målare, med IT eller i butik här finns det goda chanser till jobb för den som ligger i.

Branscher att söka jobb inom

I och med att Göteborg är en så pass stor stad går det att söka en enormt stor del av de jobb som finns i Sverige här. I likhet med städer som Stockholm byggs det en hel del här, så efterfrågan på folk med kompetens inom byggbranschen, till exempel målare och VVS-montörer, är ganska hög.  

Byggbranschen

Den som vill jobba inom byggbranschen och ännu inte har någon erfarenhet har flera vägar att gå. Vill man till exempel bli målare kan man antingen söka en anställning hos ett privat företag som lärling, eller gå i vuxenskola. Även om man utbildar sig till målare kommer viss lärlingstid att behöva genomgås, men den är betydligt kortare än om man börjar direkt hos ett företag. Det finns gott om måleriföretag i Göteborg, viktigast är att hitta ett professionellt företag som tar väl hand om sina anställda.

Förutom målare söks det även till exempel elektriker och VVS-montörer i hög omfattning. För att bli elektriker eller VVS-montör gäller ungefär samma process som för målare. Utbildning, lärlingstid, yrkesbevis och därefter arbete.

Vården

Det krävs folk inom vården över nästan hela landet och Göteborg är inget undantag. Personlig assistent, undersköterska och sjuksköterska är exempel på yrkestitlar som i hög grad eftersöks just nu.

Den som vill bli sjuksköterska behöver gå en tre år lång utbildning på högskola för att få börja arbeta inom yrket. Personlig assistent kan man bli utan varken erfarenhet eller utbildning. Ofta sätts istället en stor vikt vid det sociala, att man ”klickar” med den man ska vårda. Överlag är vårdbranschen en bransch där det sociala värdesätts högt. Det är ett arbete med människor där känsla för omvårdnad krävs.

Områden att bo i

Populärast i Göteborg är, som ofta är fallet i Västeuropa, de centrala delarna av staden. Dock måste läget givetvis vägas mot de ökade kostnaderna. Bor man centralt i Göteborg får man räkna med att betala betydligt mer än om man bosätter sig i en förort. Jämför man med till exempel Stockholm blir det aldrig riktigt lika dyrt här, men skillnaderna finns. Förorterna, där det ofta är billigare, behöver inte alls ligga särskilt långt från innerstaden. Det går säkerligen att hitta prisvärda boenden här där det inte tar längre än 25 minuter in till centrum i Göteborg.

Undersök möjligheterna för bergvärme

3 okt 2017

Äger du ett hus i Stockholm så innebär detta förmodligen att du också sitter med ett ganska stort lån. Huspriserna i Stockholm har under en längre tid stigit och befinner sig i dagsläget på en närmast absurd nivå; något som för med sig att man som husägare måste vara beredd på att det kan komma att kosta mer pengar för varje år som går.

Med detta menar vi att ränteläget idag befinner sig på en väldigt förmånlig nivå och att denna med all säkerhet kommer att ändras och att man i och med detta kommer att få en högre levnadskostnad. Det handlar i det stora hela om att vara förberedd och rådet är gällande detta att man passar på att göra investeringar idag då räntan är låg och att man därefter kan njuta frukterna av dessa då den höjs.

En typisk sak som man kan tjäna pengar på som husägare gäller energi och uppvärmning och här kan vi ge ett handfast råd till dig som husägare: se över möjligheterna i att installera bergvärme som energibrunn till ditt hus. Chansen är nämligen god att du i dagsläget her en annan – dyrare – energikälla och att du således betalar för mycket pengar varje år i förhållande till vad du får. Genom att undersöka om bergvärme går att borra efter där ditt hus i Stockholm ligger så kommer du i framtiden att få dels en lägre räkning och du kommer dessutom att se att denna ligger på samma nivå hela tiden.

Bergvärme innebär nämligen att man som husägare gör sig oberoende och att man står på egna ben; det spelar ingen roll vad som sker i omvärlden och du påverkas inte om oljepriset exempelvis skulle höjas.

Bergvärme sänker din energiräkning

Genom bergvärme står räkningen konsekvent kvar på en nivå som är lägre än den du betalar för exempelvis fjärrvärme. Man brukar säga att bergvärme kan sänka en årlig energikostnad med runt 80% och ställer man dessa besparing mot kostnaden för borrning, installation och bergvärmepump – en hög sådan förvisso; räkna med kring 120-150.000 kronor – så kommer det inte att ta alltför många år innan du kan börja räkna hem en vinst.

Vi menar på att du ska göra denna investering redan idag och detta helt med tanke på ränteläget som finns just nu. Det du gör idag, det tjänar du på i morgon och då det gäller bergvärme så finns det knappt något tydligare exempel.

Gör rätt stilval när du ska renovera

2 okt 2017

Ska du göra en riktig helrenovering? Då har du mycket att tänka på och många beslut att ta. En stor del av besluten kommer att centrera kring vilken stil huset ska ha. Här finns givetvis inget rätt och fel, men tipsen från de som har gjort en komplett renovering är ofta ganska lika varandra.

Om du till exempel renoverar en lägenhet i en stad, säg Södertälje exempel, kanske du vill ha en minimalistisk och stilren design. Ett hus eller en lägenhet i ett mer lantligt område kanske passar med just det – en lantlig känsla. I den här texten samlar vi idéer, inspiration och tips kring stilval vid renoveringen.

1.     Stå på dig

Om det är ett nybygge bör du stå på dig när det gäller inredningen. Det är din renovering och det är din magkänsla och ditt tycke som räknas. Samtidigt bör man ha i åtanke att en alltför speciell stil kan göra det svårare att få huset sålt när det väl är dags – eller åtminstone kan huset säljas till ett lägre pris än det finns potential till. Säljer man en bostad i Stockholm med kranskommuner (Lidingö, Södertälje t.ex.) är priserna ofta höga oavsett, men de flesta vill ju sträva efter att få sin bostad värderad så högt som möjligt.  

Gör man till exempel en badrumsrenovering är det bra att välja en tidlös stil eftersom det är något som köpare gärna vill göra så personligt som möjligt. Ibland är det bättre att välja renovering med hjärnan och inredning och detaljer med hjärtat.

2.     Var ligger lägenheten?

Som nämnt i inledningen kan det vara en god idé att ha omgivningen i åtanke när man ska göra en helrenovering. Vi tog upp exemplet om att en lägenhet centralt i en stad, till exempel Södertälje, kan dra nytta av en stilren och minimalistisk stil. Det här är dock i allra högsta grad subjektivt och det finns de som tycker att lantlig stil kontrasterar fint med en urban omgivning. Oavsett om lägenheten ligger i Södertälje, Malmö eller ute på landet är just omgivningen något som alltid är bra att ta i beaktning.

3.     Välj ett golv som går att slipa

Det här tipset gäller endast om du vill ha trägolv. Har man ett trägolv som går att slipa behöver man inte oroa sig för slitage särskilt mycket. De skador och repor som uppstår går i sådana fall helt enkelt att slipa bort. Så är dock inte fallet om du lägger en tunn parkett som inte är gjord för att slipas. Att i vardagen slippa bekymra sig över minsta lilla repa på trägolvet är nog något som alla föredrar.

4.     Lägg ner tid på badrummet

En badrumsrenovering är något som kan höja värdet på din lägenhet. Det finns alltså inga garantier, men om den görs rätt är det något som kan ge dig pengarna tillbaka på det du lägger ut. Gör du din badrumsrenovering med omsorg och väljer en tidlös stil finns alltså en viss chans att du faktiskt tjänar pengar på att genomföra den. Det här gäller inte bara med badrumsrenoveringar, utan egentligen hela huset. En badrumsrenovering gör dock mycket för hur köparna upplever bostaden på visningen. Om de börjar fundera i banorna på att göra om badrummet, kan du räkna med att de inte är villiga att betala lika mycket som de hade gjort annars. 

På denna sida, som handlar om just Södertälje, kan du läsa mer om badrumsrenovering: https://www.daderman.se/badrumsrenovering-sodertalje/

Att investera i markiser

23 sep 2017

Att investera i markiser är inte bara att sätt att få bort solen i ögonen när du är inomhus. Markiser har stor betydelse för husets fasad samtidigt som de hjälper till att skapa ett behagligare inomhusklimat och skyddar krukväxter, möbler samt textilier från UV-strålar. En sådan betydande investering bör inte göras förhastat. Istället är det bra att från början hitta bra markiser som passar husets förutsättningar.

Modern arkitektur lämpar sig väl för stora markiser

Moderna hus är ofta byggda med stora glaspartier, vilket kräver solskydd på ett eller annat sätt. Dessa hus syns idag ofta i större städer (Stockholm, Göteborg t.ex.) där byggfarten är hög i allmänhet. Även om det aldrig direkt blir riktigt tropiskt i Stockholm, Göteborg eller Sverige över huvud taget, krävs solskydd av något slag för dessa stora fönsterpartier.

Och visst suktar vi svenskar efter sol nästan hela året. När solen ligger på som värst på glas kan inomhusklimatet dock drabbas. Det är inte bara det att det blir mindre behagligt att vistas inomhus, utan det handlar också om att skydda mot UV-strålar. Möbler, krukväxter och textilier är alla saker som tar skada av alldeles för intensiv sol. Med ett par bra markiser kan dessa skyddas effektivt.

Hur motståndskraftig är själva markisen?

Markisen är det som ska skydda mot solens strålar. Av mycket sol tar dock även markiserna stryk, så det gäller att välja ett par med bra motståndskraft mot UV-strålar. Förr användes i huvudsak bomull för markisdukarna, men det är ganska sällsynt idag. Anledningen är att bomull lätt tar åt sig fukt och, inte minst, är mycket känsligt mot UV-strålar. Markiser i bomull blir solblekta på relativt kort tid och det blir svårt att hålla sina markiser i ett fint skick över tid.

Idag är det i huvudsak konstgjorda dukar som dominerar marknaden. Akrylfiber har blivit allt mer populärt på senare tid, eftersom det har en kemisk sammansättning som gör det väldigt tåligt mot UV-strålar. Som tidigare nämnt är klimatet inte direkt tropiskt i Sverige, oavsett om man är i Ystad, Stockholm eller Kiruna, men skydd mot solens strålar är viktigt om markisen ska kunna hållas fin över tid.

Ska de vara motoriserade?

Idag är det vanligt att man betalar lite extra för att få sina markiser motoriserade. Man kanske inte har en motor på samtliga markiser på huset, men åtminstone över den stora markisen som täcker terrassen. Man kan då med hjälp av en fjärrkontroll enkelt trycka ut och in markiserna.

Det finns även motoriserade markiser med sensorer som känner av vädret. Är det riktigt varmt och soligt fälls markisen ut. Är det istället mulet, eller om det börjar blåsa mycket, fälls markisen in. Markiser med sensorer är inte det vanligaste att se, men bor du i en större stad (Stockholm, Göteborg eller Malmö till exempel), bör du garanterat kunna hitta en affär som säljer detta. Läs mer här om vilken typ av markis du ska välja.

Serva bilen själv?

12 sep 2017

Är det värt att lämna in bilen till en bilverkstad för service eller går det lika bra att utföra bilservicen själv? Det enkla svaret är, som så ofta i med dylika frågeställningar - det beror på. Har du en grundläggande kunskap om hur din bil är beskaffad samt de rätta verktygen klarar du av en grundbesiktning på din bil, men känner du dig osäker på dina förkunskaper och förmåga råder vi dig att gå till en professionell bilverkstad här i Solna och få hjälp. Typ av service

Man brukar dela upp grundläggande bilservice i två kategorier, basservice och grundservice. Basservicen utför du oftast själv, den innefattar oljebyte, byte av filter för luft och olja, samt att man tar en titt på motorns och bilens övriga delar och avgör om de ser hela ut eller behöver bytas ut, en så kallad okulär besiktning.

En grundservice är lite mer omfattande, men även den kan en normalhändig person oftast utföra på egen hand. Viktigt när man utför en grundservice på sin bil är att man följer de riktlinjer för grundservice som finns angivna i bilens servicebok, annars upphör garantin att gälla. Exempel på moment i en grundbesiktning är att kontrollera strålkastare, hjulupphängning och bromssystem. Bilverkstäder och bilreparatörer har ofta gör-det-själv-hallar där man lätt utför denna typ av arbete. Värdet av original – en tvistefråga

En aspekt av gör-det-själv är att du inte får en professionell stämpel i serviceboken, vilket vissa menar sänker värdet på din bil. Då är frågan du ska ställa dig hur länge du har tänkt behålla din bil? Om du inte har för avsikt att sälja den inom överskådlig framtid, kommer den antagligen inte att ha särskilt högt andrahandsvärde, och då spelar rätt stämpel i serviceboken faktiskt inte så stor roll.

Är det däremot av värde för dig att rätt reservdelar används, och att få en korrekt servicestämpel inför en försäljning gör du naturligtvis rätt i att vända dig till en auktoriserad reparatör. Tron på originaldelars betydelse för bilens värde tenderar dock att överdrivas en hel del i Sverige i jämförelse med andra länder i Europa. Andra reservdelar som säljs betydligt billigare håller precis samma kvalitet som en långt dyrare ”originaldel”.

Likaså med skillnaden mellan auktoriserade serviceställen och allmänbilverkstäder, kvaliteten är likvärdig men en oberoende verkstad blir oftast billigare. Många experter menar att utvecklingen i Sverige kommer att gå åt samma håll som i övriga Europa, att konkurrensen blir större och att priserna på bilservice kommer att sjunka. I nuläget blir i själva verket många bilägare lurade att välja auktoriserad service och dyra originaldelar i tron att garantin annars bryts eller att bilen sjunker drastiskt i värde. Kärlek och omtanke

I ljuset av detta kan du fundera över vad du faktiskt kan göra själv för din bil. På nätet finns mycket information att hämta kring hur du bäst utför service på din bil. Oberoende serviceställen kan hjälpa dig med de punkter som du känner att du inte klarar av själv, det går alltid att komma överens om ett pris som båda parter är nöjda med. Tar du hand om din bil och ger den rätt kärlek och omtanke med jämna mellanrum kommer du att ha en bil som rullar länge, och dessutom en hel del pengar över att spendera längs vägen.

Plastfönster håller länge i Sverige

11 sep 2017

Säger man plastfönster så möts man ofta av en negativ reaktion från den man säger ordet till. Detta då många anser att plastfönster inte är något som håller måttet och att det är en lösning som, helt enkelt, inte fungerar i Sverige.

Först och främst här: till viss del har man haft rätt i dessa åsikter och skepsisen kring plastfönster är i många fall välgrundade då de förr inte alls höll måttet. Gårdagens plastfönster var nämligen inte alls gjorda för oss i Sverige och de som köpte sådana förr fick fönster som mer var gjorda för länder som Italien, Spanien och Portugal (varifrån de också importerades) och vad är då gemensamt mellan dessa och skiljer sig åt jämfört med Sverige? Vår vinter naturligtvis. Köpte man plastfönster förr så klarade de inte av vårt klimat och detta av den anledningen att de inte var anpassade för vår vinter.

Det är dagens plastfönster och därmed så är också den värsta nackdelen något som man kan stryka gällande plastfönster. Istället kan man fokusera helt på fördelarna som finns i att välja denna lösning snarare än träfönster. Här finns det nämligen en helt del och om vi nedan radar upp några av dessa så kanske vi kan ge en lite bredare bild av vad vi menar.

  • Plastfönster är den billigaste lösningen och här skiljer priset sig markant om man jämför med fönster av trä.
  • Underhåll. Med plastfönster slipper man det tidskrävande underhåll som kommer med fönster av trä. Det vill säga – du slipper slipa, du slipper skrapa, du slipper måla och du slipper hålla på att haka på- och av dem varje år. Plastfönster och det underhåll de kräver sträcker sig till en årlig tvätt.
  • Hållbarhet. I och med att plastfönster numera – som vi sa – tillverkas för vårt nordiska klimat så håller de också – minst – lika länge som ett par fönster av trä.

Till minussidan och till träfönstrets försvar ska vi dock nämna att plastfönster kan vara svåra att passa in på ett hus rent estetiskt; särskilt om huset i fråga är byggt av trä. Man får dock ta det goda med det onda här och vi tycker att man ska överväga plastfönster med tanke på de fördelar vi gått igenom ovan. Valet av trä behöver inte vara så självklart som många anser.

Du hittar mer information på denna sida.

Ta en titt under plastmattorna

9 sep 2017

Bakom fula ytskikt kan det gömma sig riktiga skatter...

Ett nybörjarfel som många villaspekulanter gör är att titta för mycket på ytskikten. Det är lätt att förblindas av pastelliga 50-talskök och grälla 70-talstapeter. Att se hur grundsubstansen i ett hus ser ut under lager av färg och fiberplattor kan vara svårt.

Vid varje husköp rekommenderas självklart att du tar hjälp av en kunnig besiktningsman för att undvika dolda fel, men om ett objekt inte ens kommer i fråga för att du inte kan se bortom ful inredning kommer du att missa många guldkorn på marknaden.

Att måla om, byta golv, ersätta takplattor eller renovera andra ytskikt är relativt enkelt och inte särskilt dyrt. Särskilt inte om man jämför med ett hus som kanske ser vackert ut, men som har problem med grunden eller bjälklag.

Det är alltså viktigt att träna ögat i att föreställa sig ett rum med en helt annan inredning. Det gör att även hus som kanske ser fula ut idag får en chans och du har fria händer att själv påverka det slutgilitiga utseendet.

Gömda skatter under lager av plast

För att öva dig i denna konst finns det ett par enkla knep du kan ta till. Ett tips är att ta foton eller använda de bilder som finns i husannonsen och ersätta väggfärgen. Det behövs inte särskilt avancerade kunskaper i bildhanteringsprogram för att göra detta. Vips så kan du se hur ett rum skulle se ut med vita väggar eller en snygg tapet.

Tips nummer två är att hålla ögonen öppna och våga syna byggnaden lite noggrannare när du är på visning. Om det ligger en ful plast- eller heltäckningsmatta i ett rum kan du lyfta lite i ett hörn för att se efter vad som ligger under. Har du tur finns det ett vackert trägolv därunder.

Samma sak med väggar. I kattvindar och förrådsutrymmen går det ofta att se hur väggarna ser ut bakom ytskikten. Kanske döljer det sig vackert timmer bakom tapetlagren.

Slipa fram golvets skönhet

Skulle du ha tur att hitta en byggnad med trägolv kan det vara bra att veta att det är enkelt och billigt att slipa golv. Även om golven är slitna går det alltså rätt så lätt att få dem att se fina ut igen. Massiva trägolv håller i hundratals år om man sköter dem väl så de är en ovärderlig tillgång om de finns i ditt hus.

Stirra dig alltså inte blind på ytskikten när du söker efter en villa utan försök öva dig i att se potentialen, även om bitar av huset är lite slitna. Det viktigaste är att grundsubstansen är bra.

Samarbeta med en rörmokare i Stockholm när du köper nytt

5 sep 2017

Att köpa ett nytt hus eller en ny lägenhet i Stockholm kan vara en väldigt spännande upplevelse. Man ser självklart fram emot att få inreda sitt nya hem och utforma det efter sin egen smak. Det ska väljas möbler, färg till väggarna, kanske nya golv och nytt kök.

En bit som många inte tänker på i första hand när det tittar på hus är att undersöka hur det ser ut med VVS-systemet och värmeanläggningen. Visst brukar de flesta göra en besiktning av bostaden man är intresserad av när man verkligen funderar på att köpa. Men för att undvika att hamna i en situation där man får välja bort en potentiell bostad för att det blir för kostsamt med nya rördragningar kan det vara värt att tänka på detta redan när man går på visning.

Undersök objektets avloppssystem

Läs igenom objektsbeskrivningen för att se vilken typ av värmesystem som finns i huset och om det finns några uppgifter kring när det har uppdaterats senast, eller när det först installerades. Vattenburna värmesystem håller i många årtionden, men det är bäst att låta någon kunnig rörmokare i Stockholm ta en titt på dem om de börjar nå över 40-50 års ålder. Samma sak gäller för vatten och avlopp. Precis som i större hyreshus behöver en villa också regelbundna stambyten. De behöver förstås inte göras lika ofta, men det är viktigt att känna till hur gammalt systemet är samt vilka material som det är konstruerat av. Det är stor skillnad på hur länge plaströr och hur länge gjutjärnsrör håller.

Rådgör med en rörmokare

Om ni har hittat en fastighet som verkar intressant kan det vara värt att rådgöra med en rörmokare i Stockholm kring vilka behov av uppdateringar som kan finnas. Den som utför besiktningen av huset kan givetvis svara på vissa frågor, men en erfaren rörmokare kan se saker som en byggingenjör eller besiktningstekniker kanske missar. Det kan vara värt att betala för att en rörmokare kommer med under besiktningen. Det kan spara er tiotusentals kronor och ger er en bättre uppfattning kring vad som kan behöva göras.

Räkna med de förväntade utgifterna i er budget. Det är lätt hänt att man bjuder för högt på en bostad som sedan visar sig ha stora renoveringsbehov. Bostäder är, som ni redan vet, inte helt gratis i Stockholmsområdet. Så marginalerna brukar vara rätt små. Om du dessutom måste börja med att byta rör är utgångspunkten inte den bästa.

Samarbeta med en lokal rörfirma

Redan när ni är på jakt efter ett hus kan det vara bra att hitta en rörfirma, så att ni alltid har en rörmokare i närheten i Stockholm som ni kan ringa till vid behov. Jämför offerter från några olika firmor och hör efter vad de har erfarenhet av att göra samt att de finns tillgängliga med kort varsel vid behov. Läckande rör eller stopp i toaletten vill man ha löst så snart som möjligt, så se till att de också har jourtider.

Nyproduktion eller äldre villa?

31 aug 2017

Du som är på jakt efter att köpa en villa har många frågor som du måste ställa dig. En av dessa är om det är bäst att köpa en nyproducerad eller en äldre villa. Här går vi igenom några argument för och emot respektive variant.

Din privatekonomi och läget påverkar

Vill man generalisera lite så lönar det sig ofta att köpa en äldre villa i ett mindre populärt område och tvärtom så lönar det sig att bygga nytt om du vill bo i ett tätbefolkat och populärt område.

På landet där färre bor kan kostnaden för en stor tomt med en äldre villa vara lägre än vad tomtpriserna i populära områden är. Att köpa en tomt utan hus och bygga nytt blir därför dyrare i ett sådant område. Det är troligtvis mer ekonomiskt att renovera en äldre villa och du kan på så sätt få mer för pengarna om du hittar ett hus som är i hyfsat skick.

I tätbefolkade storstadsområden brukar det däremot vara dyrt att köpa färdiga villor. Här kan det istället löna sig att ge sig på det här med husbygge och köpa en tomt utan byggnader.

Om man är lite slug så går det ofta att hitta tomter som ligger en aning längre bort från stan till ett lägre pris än i populära nybyggnadsområden. Då kan totalkostnaden bli klart lägre för ett nybygge, förutsatt att du väljer en prisvärd husmodell. Det kan vara värt att flytta en liten bit utanför stan för att få tillgång till en högre livskvalitet och de kronor extra som det kostar att pendla 10-15 minuter längre per dag kommer att kompenseras av den lägre boendekostnaden.

Är du hantverkskunnig?

Om du väljer att köpa ett äldre hus kommer det troligtvis att finnas en del som behöver göras. För att Arga Snickaren ska slippa komma på besök är det viktigt att du inte tar dig vatten över huvudet. Gör bara sådant som du är säker på att du klarar av på egen hand. Jobb såsom badrumsrenovering, elektriska installationer och VVS är det alltid bättre att överlåta till ett proffs. Ta med detta i beräkningen när du väljer om du ska köpa ett visst hus så att slutkostnaden inte blir större än om du skulle bygga ett nytt hus.

Finns det mycket som behöver göras på ett hus som är till salu måste du verkligen räkna efter för att vara säker på att det lönar sig gentemot att bygga nytt.

Personlig smak och dina värden avgör

I slutändan är det trots allt din personliga smak och dina personliga värden som avgör vad du väljer. För många känns det viktigt att rädda ett äldre hus från förfall och då är man villig att lägga både tid och pengar på ett hus som man känner har kulturhistoriskt värde eller helt enkelt en “själ” som är värd att rädda.

Det här slipper du inte undan som husägare

24 aug 2017

Som husägare finns det en hel del som behöver göras – året om. Det som tas upp här kan visserligen undslippas om man anlitar en firma för jobbet, men de flesta väljer att göra jobben på egen hand. Oberoende om man är villaägare utanför Stockholm eller Malmö, Göteborg eller Kiruna kommer en del jobb att behöva göras. Om det inte utförs kommer villan att se lite mindre trevlig ut än grannens förmodligen.

Fönsterrenovering

En fönsterrenovering kan kännas som ett nödvändigt ont. Fördelarna som visar sig när man väl är klar med sin fönsterrenovering är dock många. Om det har dragit mycket vid dina fönster tidigare, har du förmodligen låtit uppvärmningssystemet jobba alldeles för hårt för att hålla ett skönt inomhusklimat.

En annan fördel är hur mycket ljud som släpps in. Bor du vid en trafikerad väg i till exempel Stockholm, kommer du troligen att märka en enorm skillnad efter att en renovering är gjord. Skillnaden märks troligtvis som mest strax innan du släcker ner och går och lägger dig på kvällarna. Det här gäller såklart inte bara i Stockholm, utan även i andra större städer eller bara där huset är placerat nära en bullrig väg. Oavsett om du bor nära en bullrig väg eller inte är dock en fönsterrenovering på sin plats om fönstret drar.

Markiserna

Visserligen är det inte alla husägare som har markiser, men har man det är det något som bör skötas om. Det är dock inte mycket underhåll det är frågan om, men åtminstone ett par timmar om året bör läggas för att hålla markiserna fräscha så länge det går. Visserligen går markiserna inte sönder på en gång bara för att man inte underhåller dem, men om tillräckligt lång tid utan omvårdnad av markiserna passerar kommer deras livslängd att förkortas markant.

Underhåll med årstiderna

Har du säkrat huset inför vintern? De varierande årstiderna i Sverige innebär en hel del jobb för husägarna i landet. Visserligen är det här kanske viktigare om du bor i Kiruna än om du bor i Stockholm, men även i Stockholm är vintern kall.

När vintern kommer är det viktigt att man stänger av vattnet om man ska åka iväg någonstans. Det finns skräckexempel där husägares ledningar har gått sönder efter att vatten har fryst och expanderat medan det varit borta. Oftast händer det här ägare av fritidshus, men det finns exempel där även vanliga villaägare drabbats. Då handlar det om att husägaren varit borta under en semester eller av annan anledning lämnat huset obebott under en tid.

← Äldre inlägg