Köpa Villa

Välkommen!

Här hittar du all information du behöver för att köpa en villa.

 • Att tänka på
 • Allmänna tips
 • Leva i villa
 • Vilka kostnader?
 • Hur det är att bo i villa
 • Renovera villa

Blogg

I vår blogg här på Köpa Villa skriver vi om allt som hör villalivet till: renoveringar, privatekonomi, trädgårdsarbete, familjeliv och mycket mer. 

Är du på gång att köpa villa?

19 apr 2018

Det är spännande att följa husköp på olika säljsidor och mäklarsidor som förmedlar försäljning av hus. Du vet väl om att som köpare av bostad har du ett omfattande ansvar för att bostaden som du köper är i ett gott skick. Man bör fråga om allt som har med bostaden att göra; eventuella brister, om när det senast blev renoverat, om det finns någon skada på huset och så vidare.

Är man det minsta osäker på skicket på bostaden kan man låta en besiktningsman kontrollera bostaden. Då bör han eller hon kontrollera huset noggrant, helst borde det vara en som arbetar med mögel- och fuktskador. De vet hur de ska leta efter fukt- eller mögelskador. Hittar han eller hon något sådant måste en sanering göras som tar bort möglet eller fukten, annars riskerar det att spridas i hela huset och det blir omöjligt att bo i huset. Vill det sig riktigt illa, kan kommunen klassa huset som obeboeligt, och då får man inte sälja huset till någon. Då kan kommunen omhänderta huset och mögelsanera det.

Du kan låta en besiktningsman kontrollera huset

Är du som eventuellt köpare av huset intresserad av huset, som har drabbats av mögel eller fukt, kan du be om ett lägre pris och genomföra mögelsaneringen själv. Säljaren kanske är intresserad av att bli av med huset och saneringen. Det är definitivt roligare att genomföra en mögelsanering när du själv sedan kan få flytta in i huset, än att sanera mot mögel och sedan inte flytta in. Den som ska bo i huset kanske är mest angelägen om att få en riktig sanering av huset.

Det är viktigt att veta att mögel kan se lite hur som helst och att det inte alltid luktar. Mögel kan vissa sig i olika former och färger. Mögel luktar inte om det är tillräckligt fuktigt. Däremot om möglet får en miljö som är för torr, kan möglet bli ”stressigt” och lukta unket och fuktigt. Vissa reagerar på mögel men inte alla. Den som bor längre tid med mögel kan få problem med andningen och få astma, allergier eller huvudvärk. Läs mer om mögelsanering i Stockholm på: http://www.mögelsaneringstockholm.nu.

Så kan du förebygga mögel och fukt

För den som ska flytta in i ett hus, som har sanerats finns det en hel del man kan göra för att förebygga skador av fukt och mögel. 

På taket

På taket kan man se till så att det finns tillräckliga rör som avleder fukt och vatten. Man bör underhålla dem regelbundet. Se till så att löv och annan smuts inte har täppt till dem, utan att vattnet kan rinna genom ordentligt och friktionsfritt.

I källaren eller bottenvåning

I källaren kan man behöva se till att det finns tillräcklig ventilering så att fukt inte samlas längst ner i huset. Mycket kan man göra genom att se till att luften är torr och att luften kan cirkulera fritt i bottenvåning och källare. Dessutom bör man med jämna mellanrum dränera runt huset och lägga dräneringsrör som leder bort vatten och nederbörd.

Grunden

Nära en husgrund ska det inte planteras några växter. De ska placeras minst en meter från själva huset, om inte längre bort. Runt huset ska det dräneras och läggas dräneringsrör. Dessutom kan man lägga grus och riktiga plattor som går runt huset, minst en meter från huset bör det vara växtfritt.

I badrummet

I Badrummet är det mycket viktigt att det blir ordentligt utvädrat varje gång som man har duschat eller badat. Det kan ske antingen med hjälp av ventilering eller ordentlig utvädring. Dessutom bör dusch och badkar har ordentlig a våtmattor. Se också regelbundet till om det samlas svart smuts i hörn i kaklet eller i fogarna mellan kaklet. Det kan du avlägsna med klorin, då gör du det svårt för möglet eller fukten att få fäste i badrummet.

Riv ut allt radon

19 mar 2018

Har du köpt en gammal villa? Att renovera ett gammalt hus och bo i ett sådant är ganska charmigt. Då är det roligt att renovera i gammal stil och bevara den charmen som ett gammalt hus kan ha. Är det ett hus som är byggt någon gång under 1930-talet fram till 1970-talet, bör du ta reda på om det finns radon i huset. Om så skulle vara bör du ta bort så mycket av materialet som kan avge radon.

Radon är mycket farligt att andas in

Som du säkert känner till är radon mycket giftigt att andas in. I det långa loppet kan det ge alla dem som bor i huset andningssvårigheter. Bor du kvar och inte avlägsnar radonet, kan du drabbas av cancer. Att själv avlägsna radon som finns i allt från isoleringsmaterial, i grunden, i tapeter, eller som isolering av ventiler, golv och väggar, är direkt skadligt och vi avråder från att göra det. Radonet bör saneras av experter, som själva vet vilka skyddsdräkter som krävs och som vet hur det ska hanteras.

Ta kontakt med företag som sanerar radon

Radonet är som giftigast just när man hanterar det. Vad kan man då göra? Man bör ta kontakt med ett radonsaneringsföretag, som kommer och undersöker huset och kan se var radonet kan finnas. Det finns lite olika saker de kan göra för att du som bor i huset ska kunna fortsätta bo där på ett säkert sätt. Har du radon som sitter i väggarna, bör man riva bort det och ersätta med nya tapeter.

Ersätt radon med nytt material

Finns det i isoleringsmaterialet, bör man göra samma där. Allt gammalt bör då ersättas med nya byggmaterial. Man river då bort fönsterlister. Sedan monterar man spaltventlier i fönsterkarmarna och monterar ytterväggsventiler. Är det omfattande radon i huset, bör man också förbättra självdragssystemet och rensa kanalerna och öppna med frånluftsventiler och installera ett frånluftssystem. Detta kostar inte särskilt mycket. Vill man helt och hållet vara pop den säkra sidan kan man även installera en mekanisk till- och frånluftssystem med värmeåtervinning. En sådan installation ökar luftomsättningen. Man installerar då en värmeväxlare eller en värmepump.

Så gör man om radon finns i grunden

Har ni däremot markradon kan man täta bottenplattan där man märker att radonet läcker in. Man kan även installera en särskild radonsug. Den skapar då ett undertryck i bottenplattan som förhindrar radonet att sugas in i huset. I samma veva kan man installera ett till- och frånluftssystem med värmeåtervinning, Det är då ett system där luften går ut, och luftpumpen ser till att nytt syre kommer in utifrån. Men har man läckande radon i markplanet måste det i stället rivas och ersättas med nytt.

Installera rätt sorts ventilsystem

Eller så måste man i stället installera en värmepump som inte drar in luften utifrån, en så kallad FTX-ventil. Man kan installera en radonsug i ventilationsröret. Det är mycket viktigt att installera rätt ventiler i ett hus som har radon. Vad som behöver åtgärdas just i ditt hus, bör en expert hjälpa till med att avgöra. Tar du kontakt med ett företag som är experter på radon kan de göra ett hembesök hos dig och ge dig råd och tips på vad som är bäst just i ditt hus.

Skäl till magasinering i Stockholm

14 mar 2018

Ett vanligt problem som kan uppkomma någon gång i livet handlar om att man har för många saker i förhållande till utrymme. Inte sällan så märks denna problematik i samband med flyttar och här kan vi snabbt rada upp några exempel på detta.

 • Du och din partner flyttar ihop. Tvås tycken bohag ska bli ett gemensamt. Här ska ni dels komma överens om inredning och dels också sålla bort saker som inte passar inom ramen för er stil.
 • Du flyttar till en mindre bostad. Av naturliga skäl så kommer du inte att få plats med lika mycket i din nya bostad. Det finns dessutom sällan tillräckligt med utrymme i förråden som tillhör en lägenhet.
 • Du flyttar in i en möblerad lägenhet. Vanligt i Stockholm är man hyr en bostad i andrahand och den brukar ofta vara möblerad; de egna saker och möbler man äger får - helt enkelt - inte plats.

Tre skäl till hur man plötsligt kan ha ett överskott på möbler och föremål - men som har en gemensam lösning: magasinering. Vill man inte göra sig av med sina ägodelar - de kan vara värdefulla, de kan betyda något för en personligen eller kanske komma att passa i en framtida bostad - så är magasinering ett bra alternativ.

Magasinering kan ske under längre tid - många väljer att betala för flera år - den kan ske månadsvis och den kan ske bara under några veckor. Det senare är vanligt vid en annan typ av flytt. om du exempelvis sätter ett tidigare datum för utflyttning än för inflyttning så blir magasinering en nödvändig länk i din logistiska kedja.

Hitta säker magasinering

Oavsett hur lång tid en magasinering av sina föremål ska ske så är en detalj lite viktigare än andra - detta i form av säkerhet. Dels så är en lokal för magasinering intressant för tjuvar - det finns väldigt många som förvarar värdefulla saker och allting ligger under samma tak. Här krävs det alltså ett stort säkerhetstänk: kameror, bevakningsföretag, rejäla lås, säkerhetsdörrar, larm - allt man kan tänka sig.

Den andra delen av säkerhet handlar mer om vilken miljö man erbjuder. Att ställa allting i ett kallförråd kan fungera i någon vecka - men hur ser sådan förvaring ut på sikt? Du bör alltså se till att det inte är för kallt, för varmt eller för fuktigt i de lokaler man använder sig.

Priset då? En intressant detalj gällande magasinering är att det inte nödvändigtvis behöver vara så att ett billigare företag är sämre än ett dyrare. I många branscher så är den formeln gångbar att använda för att hitta bättre kvalitet. Inom magasinering så kan dock ett lägre pris bero på att lokalerna ligger en bit utanför tullarna. Något som förvisso kanske är lite obekvämt, men som inte på något sätt behöver betyda sämre magasinering.

Läs mer om magasinering på http://www.gopak.se/.

Att köpa ett hus på Lidingö

6 mar 2018

Lidingö har kommit att bli ett av Stockholms, och kanske till och med landets, mest attraktiva bostadsområden. Här finns villor i mångmiljonklassen, men även äldre renoveringsobjekt med lägre prislappar. En del väljer att köpa äldre och mer slitna hus och kanske göra en golvslipning, badrumsrenovering samt köksrenovering, för att sedan sälja bostaden till ett högre pris. 

Huspriser

Huspriserna här skiljer sig givetvis över tid och varierar i samklang med bostadsmarknaden. Även inom ön finns stora skillnader i vad bostäderna kostar. Till exempel finns flertalet hus med speciell arkitektur, som ligger ute till högre prislappar än vad renoveringsobjekt och vanliga radhus gör. För den som vill ha ett lite billigare hus på ön är det ofta renoveringsobjekt som gäller, men man kan då få vänta på att rätt hus ska dyka upp på marknaden. Väntan på rätt renoveringsobjekt kan bli ganska lång när man söker inom ett så pass begränsat område som Lidingö. 

Köpa ett renoveringsobjekt

Att köpa ett renoveringsobjekt innebär ett ganska stort arbete i många fall, och det gäller att man har tid att göra det. Golvslipning, målning, tapetsering och fasadrenovering är exempel på arbeten som behöver utföras. Vissa arbeten bör man leja ut på hantverkare, så som el- och rörarbeten till exempel. Andra jobb kan man utföra på egen hand om man är händig. Hit hör till exempel golvslipning och tapetsering. 

Leja entreprenörer:

 • Rörarbeten
 • Elarbeten
 • Vissa former av sanering
 • Kakelsättning

Det du kan göra själv:

 • Golvslipning
 • Målning
 • Tapetsering

Att köpa ett renoveringsobjekt, oavsett om det ligger på Lidingö eller någon annanstans, är givetvis inte bara förknippat med hantverksmässiga arbeten så som golvslipning och målning. Det som många tycker är kul är att skapa interiören. Att köpa möbler, välja färger och skapa en stil är det som lockar många att köpa ett objekt som kräver renovering. 

Nära naturen och nära staden

Något som gör att många flyttar till Lidingö är naturen. Samtidigt är ön bara några minuter bort från Stockholms innerstad. Det här lämpar sig bra för den som vill bo i en lugnare miljö, samtidigt som storstaden, med allt det innebär, inte är särskilt långt borta. Även om kommunen i sig är relativt lugn, bor det ändå nästan 50 000 människor här, vilket gör att utbudet av tjänster även är relativt stort ute på ön. Vidare är kommunikationerna goda, med Ropsten som närmsta tunnelbanestation. 

Så gör du en tillbyggnad

26 feb 2018

Att man köpt en villa, innebär inte alltid att den är som man önskar sig ett hus. Man kanske vill bygga ut villan för att få större användning för den. Det är inte alla som bara vill ha varsitt sovrum, ibland vill man ha ett eget kontor hemma som är mer avskilt än de andra rummen. Eller så behöver barnen ett extra lekrum.

Inte lätt att vara sin egen byggare

Att smälla upp väggar är inte så lätt. Då kan det vara bäst att ta in hantverkare som gör jobbet åt en. Är det en större utbyggnad som man önskar göra, kan det vara bra att rådfråga en arkitekt som kommer med bra råd och synpunkter. De om någon vet om något rum behöver extra balkar som håller upp huset, eller hur en vind kan bli fler rum, eller varför inte källaren? En arkitekt kan hjälpa en så att den ursprungliga ritningen av huset inte går förlorat. 

Så gör du en tillbyggnad:

Det första man behöver göra är att ansöka om bygglov. När det är gjort bör man ta in offerter från olika byggföretag, så att inte slutkostnaden kommer som en total överraskning. Inte så kul. När du väl har jämfört priserna, bör du fråga efter referenser. Det finns bra byggföretag, och så finns det de som hellre fuskar än gör arbetet noggrant. Sedan bör du lägga upp en budget för bygget. Ofta brukar man räkna med mellan 5.000 till 10.000 kronor per kvadratmeter, materialet medräknat. Med hjälp av ROT-avdraget kan du få upp till 30 procent av arbetskostnaden avdragen. De flesta byggföretagen gör det avdraget och du slipper hantera ansökningsblanketter och liknande. Kom också ihåg att ansöka om bygglov. Det måste till alla tillbyggnader när man förändrar huset.

Anlita ett bra byggföretag

Sedan är det bara att vänta på hantverkarna och hoppas på att det blir så bra som de säger att det ska bli. Bor du i Stockholmstrakten finns det några väl renommerade byggföretag att välja mellan. Det finns de som kan ta ett totalt ansvar för bygget, som har egna elektriker, VVS-montörer och till och med murare. Då slipper du oroa dig för att rätt hantverkare är på rätt plats i rätt tid. Det finns en del man som lekman inte får göra själv; som att dra nya elledningar. Det är också stor idé att låta en VVS-montör bygga våtutrymmet så att vattnet leds bort på rätt sätt. Och att den personen kan se över ventileringen i tillbyggnaden. Det är viktiga saker i ett nytt hus. Eller så anlitar du ett byggföretag som tar hela ansvaretpå sig och själv ser till att alla hantverkare kommer när de behövs, och som ser till att huset blir som nu önskar det.

Brandskydd i bostaden

16 feb 2018

Genom historien har otaliga bränder skett, och sker fortfarande, i flerbostadshus. Idag finns stränga regelverk kring brandskydd, särskilt i fastigheter där flera lägenheter finns. Givetvis är brandsäkerheten viktig i en fristående villa också, men skadorna löper ofta en större risk för mer skada i fastigheter där flera olika familjer och bostäder finns.

Till exempel bör alla bostäder ha en brandvarnare. Det rekommenderas också att bostadsinnehavare även införskaffar pulversläckare och en brandfilt. Det ställs givetvis även krav på brandsäkerheten i företagslokaler. I det avseendet är det vanligt att en brandjalusi införskaffas som en förebyggande åtgärd.

Varje lägenhet en egen brandcell

I större lokaler kan en brandjalusi användas för att skapa en ny brandcell. I ett flerbostadshus ska dock varje lägenhet fungera som en egen brandcell. Syftet med att skaffa en brandjalusi, eller att bilda en brandcell över huvud taget, är att göra så att elden sprider sig långsammare. I flerbostadshus brukar man säga att en brand i en lägenhet inte ska kunna spridas till grannen inom en timme. Det här ökar markant chanserna för brandkåren att ha kontroll över elden.

Brandvarnare

Sedan slutet av 90-talet finns det krav på att varje lägenhet ska ha en egen brandvarnare. De ska sitta där taket är som högst och inte sättas upp på väggen eller placeras på en hylla. Det rekommenderas att det ska finnas minst en varnare i varje våning och även i eller strax intill sovrum.

Det rekommenderas också att testa brandvarnaren en gång i månaden. Det här kan göras enkelt genom att trycka på testknappen. Flertalet undersökningar visar att många brandvarnare inte fungerar på grund av att batterierna inte har bytts på länge.

Öva utrymning

Oavsett om det finns en brandjalusi och att alla andra nödvändiga säkerhetsåtgärder har vidtagits, kan olyckan ändå vara framme. Om det sker är det viktigt att vara förberedd och veta hur man ska agera. Det bästa sättet att förbereda sig på är kanske att öva utrymning.

Öva utrymning bör göras med hela familjen (eller företaget). Samtliga som vistas i lokalen bör känna till var utrymningsvägarna finns och var ni ska samlas någonstans. Det bästa är helt enkelt att öva tillsammans för att alla ska ha håll på detta. Att bara ha en karta uppsatt som visar utrymningsvägarna är bra, och i många fall ett krav, men i en nödsituation kan paniken göra att det är svårt att orientera sig. Att ha tagit sig igenom utrymningsvägarna en gång kan hjälpa mycket om en brand väl är framme.

Badrumsrenovering – har du tid och energi?

15 feb 2018

En badrumsrenovering kan vara ett mycket omfattande projekt. Kanske har man ett stort badrum där det ska slås ut väggar, bytas plats på fönster, målas om, läggas nytt golv och fogas nytt kakel. Att ta på sig ett dylikt projekt på egen hand kan vara svårt, om man inte har mycket erfarenhet av det sedan tidigare. Ofta är det bra att vara minst två, så att man kan fördela arbetet och hjälpa varandra under renoveringens gång. En förutsättning för att ens börja projektet är att se till att man har tiden att utföra det – och energin.

Hur mycket tid kan du lägga?

En omfattande badrumsrenovering kräver att åtskilliga timmar läggs ner. Du bör vara beredd på att spendera stora delar av kommande helger i badrummet. Om du inte arbetar regelbundet, kommer du märka att arbetet tar väldigt lång tid – något som kanske inte heller är önskvärt. Har du dessutom bara ett badrum i bostaden är det särskilt angeläget att badrumsrenoveringen blir överstökad. Har du dessutom heltidsjobb, familj och barn kan det bli ganska lite tid över för att slutföra renoveringen. Titta på hur många timmar du kan lägga i veckan och gör en uppskattning på hur lång tid hela projektet kan ta.

Vad ska du göra själv?

Att göra mycket själv gör att renoveringen blir billigare, men också att den tar mer tid i anspråk. Om du har budget för att leja ut delar av arbetet på andra, är det att föredra om du vill få jobbet klart snabbt. Vissa saker behöver du dock inte ens fundera på att göra själv, så som el- och rörarbeten till exempel. Dessa ska utföras av fackmän. När det gäller arbeten med el kan det vara förenat med livsfara att försöka sig på det själv. När det gäller både rör- och elarbeten kommer försäkringsbolaget inte vara särskilt sugna på att betala ut någon ersättning till dig, om arbetet inte är fackmannamässigt utfört.

Så hittar du firmor

Ett bra sätt att korta ner den tid och energi som krävs är, som ovan nämnt, att leja ut så mycket av arbetet som möjligt. Att hitta firmor som kan utföra arbetet kan dock kännas som ett litet projekt i sig. Ett enkelt sätt att göra det på är att använda sig av offertsidor. Gör så här (vi använder Stockholm som exempel):

 1. Sök på nätet efter ”badrumsrenovering Stockholm offerter”
 2. Granska resultaten och klicka dig in på en sida som matchar kunder med firmor.
 3. Skriv en uppdragsbeskrivning, att du behöver hjälp med badrumsrenovering i Stockholm. Specificera detaljer.
 4. Följ övriga instruktioner på sajten och invänta svar. I Stockholm lär du få en hel del svar på relativt kort tid. På mindre orter kan det vara lite glesare med offerterna. Vill du få en badrumsrenovering utfört i Stockholm? Läs mer här.

Vad gömmer sig under jorden?

4 feb 2018

Det är inte ovanligt att markägare säljer av delar av sin mark för att större entreprenörer ska kunna bygga bostäder på dessa områden. Eller att man själv använder marken i fråga för att bygga någonting där. Här kan man begå ett misstag som faktiskt kan gör att folk blir sjuka. Det är nämligen inte säkert att den mark man säljer- bygger på är riskfri att uppföra byggnader på. Här ser vi inte till geotekniska aspekter – att det är en stabil grund och så vidare; här ser vi till att marken i fråga kan vara förgiftad och således kan innebära en fara för de personer som i framtiden ska bo där. 

En marksanering kan krävas

I många fall kan man ana att mark är kontaminerad av något farligt ämne – tungmetaller eller gifter - och om den ligger i närheten av ett industriområde så är det en given indikator. Likaså om man vet att någon typ av fabrik tidigare funnits på- eller i närheten av området. 

Men, i många fall så handlar det om att inga ledtrådar har givits överhuvudtaget. Marken är kontaminerad som en följd av avgaser, av att ett företag långt tillbaka i tiden kanske grävt ner- eller deponerat gifter i området eller om andra orsaker. Oavsett vilken anledning som ligger bakom förgiftningen så finns det två stycken åtgärder som måste vidtas: 

 • Provtagning. Här undersöks marken och man ser dels om den är förorenad, dels av vilka/vilket ämne och dels i vilken omfattning. En provtagning tas av företaget man anlitar för en marksanering – vår nästa punkt – och analyseras noggrant. Viktigt är att denna analys sker i ett - för ändamålet - godkänt laboratorium samt att företaget man anlitar jobbar enligt branschens standard och enligt de hårda krav som ställs inom denna.
 • Marksanering. Skulle det visa sig att marken de facto är förorenad så kommer nästa steg att vara en marksanering. Hur denna ser ut beror på hur omfattande förorening det handlar om samt vilka ämnen som finns i marken. I vissa fall räcker det med en deponering – i andra fall, vanligt vid petroleum – så kan en biologisk marksanering äga rum. Vid denna så tillsätter man svamp- eller bakteriekultur som reducerar de giftiga ämnena radikalt. man kan även använda termiska metoder där man med hjälp av hög värde säkerställer marken kvalitet och “bränner” bort de giftiga ämnen som finns.  

Val av metod är, som sagt, beroende på vilken typ av förorening det handlar om. Vi skulle dock vilja trycka på vikten av att man anlitar en firma som kan visa upp ett större spann av lyckade projekt, som erbjuder fler än en metod och som jobbar kostnadseffektivt. En marksanering kan komma att kosta mycket pengar. I synnerhet om den sker då byggnader redan är uppresta och om man anlitar fel företag. Undersök innan. Fortsätt läsa här om nödvändig marksanering.

Dessa är inredningstrenderna för i år

1 feb 2018

En av de starkaste trenderna som startade för några år sedan, och som har vuxit starkare den närmaste tiden och som lär fortsätta i år är tanken på hållbarhet. Vinden har vänt. Under 1970- och framför allt under 1980-talet hade vi en ”slit- och släng” period. Resurserna sågs som något oändligt. Visst fanns det de som stod utanför den här trenden, människor som prata om ”tillbaka till naturen” och var del i Moder jord-rörelsen. De tillverkade sina egna kläder och levde mest på grönsaker. Men under 1990-talet försvann de nästan, och under 2000-talet och fram till i våra dagar har de nästan varit helt osynliga.

Men de senaste åren kommer en bred trend, som inte handlar om Moder jord, eller tillbaka till Gröna vågen, utan om människor som stabilt med båda fötterna på jorden (till skillnad från Moder jord- och Gröna vågen-människorna) inser att jordens resurser verkligen är ändliga. Det är inte hållbart att leva upp allt det som nästa generationer ska leva av. Sedan finns det kapitalstarka miljardärer som planerar nästa flytt till planeten Mars… Men i den tanken är inte de flesta människor än. Därför ser vi en stark trend när vi inreder våra hem, att materialen och sakerna ska vara hållbara.

1. Hållbar trend

I det nya hållbara tänket vill vi också veta hur de material har tillverkats och av vem. Det är samma tanke som hållbarheten, vi vill veta att själva produktionen har gjorts på ett hållbart sätt. 

2. Mer färger

Eftersom den vita/svarta/grå trenden i inredning är definitivt över inreder vi i dova färger, blandat med metallfärger som silver, krom och aluminium. Vi väljer också mörkare träslag till våra möbler, som Teak, Körsbär och Mahogny. Det viktiga med allt detta sammantaget är harmoni. Färgerna på tapeter, målningar, golv och möbler ska harmoniera i nyanserna. Vi köper möbler som ska hålla för längre tid än bara de närmaste 20 åren, eller säsongen. Därför får de kosta mer.

3. Avskalat

Vi vill också ha mer avskalat än tidigare. Vi vill inte ha plottrig inredning, och här spelar även tanken på lång hållbarhet in, färgerna ska hålla länge, man ska inte tröttna på tapeterna, utan ha dem för längre tid än bara några år. Fortsätt läsa mer om väggfärg och måleri i Stockholm.

4. Industriell stil

Vi ser också att den industriella stilen som dominerat de senaste två åren inte kommer att dominera i år. Möjligen har vi kvar den nakna stilen i form av nakna lampor, svart stål och vissa inredningar i betong.

5. Inne med överraskningar

En annan intressant detalj i inredningen är att vi kommer att se fler oväntade detaljer i våra hem; kök som inte ser ut som kök, oväntade materialval i både kök och badrum, som träpaneler i badrummet och kristallkronor i sovrum, eller i köket. Just trä som materialval kommer troligen att öka under året framför oss.

6. Fortsatt grön trend

Dessutom fortsätter den gröna trenden i form av stora gröna växter vi har hemma, liksom att vi odlar grönsaker på tvären och längden både inne och ute.

7. Naturtrend

När det kommer till möbler fortsätter trenden att inreda i naturmaterial fortsätta från tidigare år. Vi ser skinnsoffor, bastmattor och rottingmöbler.

Dags för en golvslipning i Stockholm?

29 jan 2018

Om du känner att din bostad börjar kännas lite tråkig och inte längre ger den där wow-känslan som du vill komma åt så kan det mycket väl vara golvens skick som påverkar. Många ser inte golven som en del i sin inredning; man tar dem för givna. De ligger där och gör inte så mycket väsen av sig; men faktum är att ett slitet golv har en stor påverkan i hur det övriga intrycket av en bostad ser ut. 

Det spelar ingen roll hur fina, moderna möbler du har i bostaden i Stockholm och det spelar heller ingen roll i hur du ställt dessa möbler – är golvet slitet så kommer detta att spilla över på resten av rummet, ge ett solkigare intryck, göra rummet mindre ombonat och mindre ljust. Lyckligtvis så finns det ett bra alternativ för dig som har trägolv i din bostad: nämligen att genomföra en golvslipning. 

“En golvslipning tar fram alla positiva egenskaper som finns i ditt trägolv. Karaktären kommer fram, patinan syns och golvet ger hela rummet en skjuts rent utseendemässigt. Det är dessutom billigt i förhållande till att byta golv“

Vi skulle definitivt uppmuntra dig som känner att ditt trägolv börjar kännas slitet att kontakta ett företag för en professionell golvslipning. Genom en golvslipning så får golvet fram sin naturliga glans och inneboende skönhet igen – detta till ett billigare pris än vad ett nytt golv skulle kostat. En annan fördel är att ett äldre golv har en karaktär och en patina som nyare golv saknar: en golvslipning tar fram dessa egenskaper igen. 

Välj rätt företag för din golvslipning i Stockholm

Frågan är vilket företag du ska välja? Helt lätt är det inte – särskilt inte i Stockholm där det råder en stor konkurrens. Den fara som finns i att välja fel företag för sin golvslipning är att golven i fråga förstörs; man kan slipa för mycket, man kan skada golvet på annat sätt och man kan genomföra en ytbehandling som inte passar bra med vad man som kund önskar. Det finns – kort och gott – vissa risker med att välja fel företag och vi tänkte, genom några punkter, visa dig hur du ska tänka för att få en bättre golvslipning utförd. Så här hittar du rätt golvslipning i Stockholm

 • Se över tidigare jobb. Referenser är på det stora hela det som fungerar som bevis på kvalitet. Kan företaget visa upp tidigare uppdrag - och ge nummer till kunderna – så är detta en klar fördel. Om inte – ja, då tycker vi att du ska välja ett annat företag inom golvslipning.
 • Priset. ta in några offerter och ställ dessa mot varandra. Rådet är att du väljer bort den dyraste – och den billigaste. Många företag jobbar med lockpriser och en låg offert (i förhållande till konkurrenternas diton) kan mycket väl vara ett försök att få dig som kund.
 • Maskiner: Fråga vilka maskiner som används. Det kommer att handla om mycket slipdamm och därför så bör företaget ha moderna maskiner i sin park som samlar upp allt damm direkt. En dammfri slipning är värd några extra kronor!
 • Betalning: Se till att betalningen sker efter avslutat jobb och se till att rot-avdraget – om du är berättigad och vill – finns dragen på fakturan.
 • Garanti: du bör få vissa garantier inskrivet i avtalet. 

Ekonomiskt stöd för dig som ska skaffa solpaneler

22 jan 2018

Ska du skaffa solpaneler? Att göra det är ett ganska stort projekt och inget som görs över en natt. Innan man börjar finns det flertalet saker man kan tänka på för att processen ska gå så smidigt till som möjligt. Inte bara vad gäller själva arbetet, utan också vad gäller ekonomin. Idag finns flera bidrag att söka för den som vill använda solpaneler till huset. 

Villkor för stöd av länsstyrelsen

Du kan söka stöd för installationen av alla elnätsanslutna solceller från länsstyrelsen. Märk väl att reglerna kan skilja sig något från län till län. I Stockholm gäller till exempel summan 1,2 miljoner som högsta möjliga stöd per solcellssystem, en summa som kanske inte gäller överallt. Se till att du förvissar dig ordentligt om reglerna, innan du räknar med att få stödet. Oavsett om du bor i Stockholm, Örebro eller Skåne. Det finns ett antal villkor som du behöver uppfylla, eller åtminstone känna till. Hämtat från länsstyrelsen i Stockholm är till exempel: 

 • Som företag får du inte påbörja arbetet innan du ansöker om stödet. Andra behöver skicka in sin ansökan inom ett halvår efter det att installationen påbörjades.
 • Arbetet med dina solpaneler ska vara slutfört innan 2020 för att stöd ska ges.
 • Bidraget kan inte kombineras med andra stöd från staten eller kommunen. ROT-avdraget är ett exempel på detta. När det gäller ROT finns dock möjligheter att betala in avdraget, för att på så vis uppfylla kraven för att få stödet. 

Hur ansöker man?

Det finns två sätt att ansöka om ekonomiskt stöd av länsstyrelsen. Du kan göra det digitalt genom att gå in på Boverkets hemsida och använda deras e-tjänster, vilket kräver Bank-ID. Ett annat alternativ är att skriva ut en ansökningsblankett och skicka den till länsstyrelsen i exempelvis Stockholm, eller helt enkelt det län du ska föra upp dina solpaneler i. 

Boverkets e-tjänster

Att ansöka om stödet på digitalt vis går förmodligen snabbare för dig. Dessutom kan du följa ärendet på webben. Du kan till exempel läsa om besluten, skicka kompletterande uppgifter och ändra kontaktuppgifter om så skulle behövas. Genom att administrera kontaktuppgifterna kan du få aviseringar per mail eller SMS. 

Ladda ner blanketten

Du kan ladda ner blanketten från Energimyndighetens hemsida. Precis som om du gör det digitalt, skriver du in uppgifter om projektet. Du talar bland annat om ifall det är ett småhus eller ett flerbostadshus. Du talar också om hur lägenheten används (permanentbostad, fritidshus?). Att ladda ner blanketten och posta in den kan vara ett alternativ för dig som inte känner dig bekväm med att uträtta dylika ärenden på digital väg. 

Hugg i sten när du planerar trädgården

12 jan 2018

Är du villaägare? Grattis, då har du en hel del att tänka på. Att få en hel villa med flera rum är roligt att inreda. Hur har du bestämt dig? Fyller du ditt hem med överloppsmöbler, för att du inte vill köpa nytt? Eller börjar du från grunden och köper nya möbler som passar ditt hem? Många säljer hela sitt bohag när de flyttar in i nytt hem. Då får man precis den inredning som man önskar sig i sitt nya hem. Det kan bli dyrt men värt priset att få den stil som man önskar sig. Andra behåller värdefulla möbler och omger sig med dem man har bestämda känslor inför.

Sten passar mycket väl i trädgården

Nu är det ju inte bara inomhus som man bör planera inredningen, även utomhus bör du planera omgivningen runt huset. Som trädgården till exempel. En tanke du bör skänka i din planering av trädgården är hur du ska använda den. Vilka behov har du? Ska ni planera med altan? Många bygger altaner, trots att det inte är nödvändigt. Man kan bygga plana ytor med sten också. Det ger mer liv åt utomhusplatsen, plus att om man gillar gröna växter trivs de bra nära utomhusplatsen. Runt den kan du plantera rosor som ger en underbar doft. Du kan även inhägna platsen med en spaljé där vinrankor kan växa, eller tomater, eller humle. Tänk bara på att om du planterar humle fortplantar sig deras rotsystem och kan ta över hela växtligheten. Plantera den i krukor för att förhindra att deras rotsystem tar över annan växtlighet. 

Använd sten till mer än altan

Med sten kan du bygga annat än plana ytor. Sten passar bra som stopp för rabatter. Det finns olika sorters sten som passar till olika rabattbäddar. Speciellt passar det bra om du har en sluttande tomt, där du kanske vill bygga avsatser där du planterar gräs eller buskar. Kom ihåg att plantera en liten gran för utomhusbelysningen till jul. Fruktträd är också populära. Har man barn är fruktträden särskilt omtyckta. Du kan till och med bygga egna bänkar där du kan njuta av din trädgård. 

Använd sten i inredningen inne

Sten som material är väldigt populärt även inomhus. Varför begränsa det till uteplatsen. Du kan bygga en mycket vacker trappa av sten. Det ger ett elegant intryck och stabilare trappa lär du inte få heller. Du får dessutom en trappa som håller i flera år och som inte behöver underhållas. Sten i köket är också vackert. Det slits aldrig ut, missfärgas inte och håller livet ut. Du kan även beställa stenskivor till din köksinredning. Det ger ett bra komplement till köksskåpen, om de är gjorda i trä. Läs mer här: www.ve-sten.se.

Läge att bygga balkong på din villa

10 jan 2018

Om du frågar en ägare till en bostadsrätt vilket område denne uppskattar mest med sin bostad så kommer svaret förmodligen att bli balkongen. Balkongen på en lägenhet blir ett extra rum, det ger en chans att njuta av solen, det skänker en bättre inomhusmiljö tack vare ventilationen och den ger hela bostaden intrycket av att vara större.

För en villaägare däremot; där är balkongen lite väl förbisedd och bortglömd - något som naturligtvis förklaras av att man kan njuta frukterna av solen nere på marknivå och på sin egen tomt.

Vi anser dock att balkongen fyller samma funktion på en villa som den gör vid en lägenhet - inte minst så kan man se till det rent estetiska. Har du ett hus med en balkong så ser det mycket större ut; det ser mer pampigt ut och det adderar den där känslan av lyx som många aktivt eftersöker.

Ett hus utan balkong kan se lite tråkigt och naket ut; det saknas, helt enkelt, någonting på fasaden. Någonting som idag dock är lättare än någonsin att addera: nu kan du nämligen bygga balkong utan bygglov.

Bygga balkong utan bygglov

Sedan juli 2017 så är det tillåtet att bygga en balkong på sin villa utan ett bygglov. Tanken är att detta så småningom ska utvecklas och även omfattat altaner och det är vår Bostadsminister Peter Eriksson som motionerat om dessa förslag.

Bara att bygga balkong med andra ord? Nej, det återstår fortfarande några om och men i frågan. Du får inte bygga en balkong utan bygglov om ditt hus - eller marken det står på - anses som särskilt värdefullt. Du får heller inte bygga balkong om den skulle skjuta ut närmare än 4.5 meter från din grannes tomtgräns - där krävs i så fall ett skriftligt intyg från grannarna i fråga. Du får heller inte bygga en balkong om det skulle strida mot kommunens detaljplan för området.

Det senare är intressant då kommuner i Sverige kan reglera och bestämma i sina detaljplaner om var man kan bygga balkong utan bygglov. Krångligt? Minst sagt. Det som vi kan rekommendera är därför att du själv tar kontakt med din kommun innan du sätter igång.

I många fall så är det heller inget problem att få ett bygglov för att bygga balkong; följer du byggnadsregler och lämnar in ritningar så brukar det utdelas bygglov. Och; tar du hjälp av exempelvis en entreprenör så brukar de bli än smidigare.

Det anser vi för övrigt att du bör göra oavsett; att bygga en balkong sätter enorma krav på säkerhet och kunskap. Därför bör du ta hjälp.

Fuskbyggarna belyser ett problem

26 dec 2017

Det finns ett program som väl belyser de problem som finns i byggbranschen. Ett program som går under namnet Fuskbyggarna och där programledarna dels åker runt till förtvivlade familjer och dels också försöker ställa de ansvariga till svars för de undermåliga jobb de genomfört. Programmet i fråga visar på två saker. Dels hur många fuskjobb som faktiskt sker och hur många olika byggföretag åtar sig arbeten som de inte klarar av eller ens får utföra. 

Dels så visar det även på hur svårt det är att få rätt mot en byggfirma. Du som kund kan tvingas in i långdragen process där den byggfirma du anlitat gör sig oanträffbar, vägrar ersätta dig och vägrar att slutföra/korrigera arbetet de gjort. Man kan verkligen känna den hopplöshet som familjer känner genom tv-rutan; man har investerat pengar, man har velat få en dröm uppfylld, man har anlitat en professionell byggfirma och så får man ett riktig fuskjobb på halsen. 

Betala aldrig en byggfirma i förskott 

En gemensam nämnare som går att upptäcka - och sedermera undvika - gäller betalningen som sker. En oseriös byggfirma i exempelvis Stockholm kan åta sig ett jobb med att byta ut ett kök, man kommer överens om ett pris och man sätter igång med arbetet - bara för att efter någon dag begära pengar då man måste köpa mer material. 

En förfrågan som därefter upprepas hela tiden; byggfirman behöver hela tiden pengar - familjen betalar; men ingenting händer gällande det nya köket. Inga stommar kommer upp, ingen el dras, inget vatten kopplas in - allt står stilla, trots att man betalat pengar. Plötsligt så dyker inte ens byggföretaget upp och så står familjen där i ett renodlat byggkaos. 

Lärdomen? Betala aldrig i förskott och betala aldrig under det pågående arbetet. Du som kund ska betala då arbetet är slutfört och då det är besiktigat. Vi tror att många fuskjobb skulle kunna undvikas genom detta enkla - och ytterst logiska - förhållningssätt. Du skulle exempelvis aldrig gå in på Ica under måndagen och betala för en oxfilé som du tänkt bjuda på under lördagen, eller hur? Du köper din oxfilé under lördagen och betalar denna i kassan. Samma princip ska användas då du anlitar en byggfirma. Först jobb - därefter betalning. 

Tänk även på att alltid kolla referenser och att alltid skriva in garanti i avtalet. Låt alltid en oberoende besiktningsman titta på arbetet. En annan viktig detalj i att hitta rätt byggfirma - i synnerhet i Stockholm där det finns så pass många - är att inte låta dig lockas av ett lågt pris. Ett pris som ligger bra mycket lägre än konkurrenterna signalerar snarare ett lockpris än ett tecken på pålitliga byggföretagare.

Varför ska jag välja persienner till min bostad i Stockholm?

19 dec 2017

Att bo i en stor stad som Stockholm innebär att man alltid – mer eller mindre – är iakttagen och detta oavsett om man går på gatan eller är hemma i sin egen bostad. Här menar vi alltså inte att det hela tiden står någon och stirrar in genom ditt vardagsrumsfönster utan det handlar mer om det faktum om hur husen i Stockholm är placerade i förhållande till varandra. Oavsett var du bor i Stockholm så kommer det att finnas närhet till ett annat hus och där de boende i det huset i viss mån kommer att kunna titta in i din lägenhet – likväl som att du kan titta in hos dem förstås. Det här kan skapa en olustig känsla hos många som upplever att de aldrig får vara ifred och detta alltså inte ens i sin egen bostad. För att råda bot på detta problem så finns det här några alternativ som man kan överväga och ett av dessa är något så enkelt som att skaffa persienner. 

Snygga fönsterdetaljer

Här menar vi alltså inte i första hand de persienner som ofta finns på fönster i de flesta hem i Stockholm utan om lite lyxigare varianter som även fungerar bra sett som en inredningsdetalj. Det finns nämligen väldigt många persienner att välja bland numera och man behöver alltså defintivt inte nöja sig med de befintliga – lite trista – modellerna längre.  Många väljer här en typ som är gjord av bambu som fungerar exakt på samma sätt som vanliga perseinner men som är betydligt snyggare och lättare att matcha mot rummets övriga inredning. Det finns även olika färger och mönster som man kan välja bland gällande perseinner och allt detta som kommit fram under senare år har verkligen fått ett stort genomslag i Stokcholm. 

Välj insynsskydd

Det handlar om kombinationen av att kunna värna om sitt privatliv utan att det blir estetiskt fult som gör att perseinner numera är ett av de självklara valet just i Stockholm. En svårslagen sådan som förmodligen inom kort även kommer att sprida sig och etablera sig även i andra större städer som Göteborg, Malmö och Uppsala. Att ge sig själv ett privatliv samtidigt som det inte inkräktar på ens personliga inredningsstil är unikt och möjligt tack vare persienner och deras utveckling under senare år.

Skaffa skugga i ditt hem med persienner

Man ska naturligtvis inte bortse från den främsta anledningen till att välja persienner och här handlar det om att ge sig själv skugga. Alla som vet hur outhärdlig en lägenhet kan vara där solen legat på under en hel dag vet också vilken viktig uppgift persienner har. Att fälla ner dessa persienner innan man går till jobbet på morgonen gör att lägenheten hålls sval och skön även under de allra hetaste månaderna. Detta är naturligtvis en detalj som höjer levnadskvaliteten och gör att man på ett helt annat sätt kan njuta av sin tillvaro och detta oavsett om man bor i Stockholm eller någon annanstans i Sverige. Persienner i Stockholm fungerar ju lika bra överallt då det handlar om att ge skugga, eller hur?

← Äldre inlägg