Köpa Villa

Välkommen!

Här hittar du all information du behöver för att köpa en villa.

  • Att tänka på
  • Allmänna tips
  • Leva i villa
  • Vilka kostnader?
  • Hur det är att bo i villa
  • Renovera villa

Blogg

I vår blogg här på Köpa Villa skriver vi om allt som hör villalivet till: renoveringar, privatekonomi, trädgårdsarbete, familjeliv och mycket mer. 

Så sköter du om dina golv och heltäckningsmattor

17 okt 2017

För att dina nylagda golv eller heltäckningsmattor ska fortsätta att se fräscha och rena ut länge är det viktigt att du sköter om dem på rätt sätt. Veckovis dammsugning är så klart obligatoriskt, men det är bra om du också är noga med att göra en grundligare rengöring några gånger per år. Vill du ha en professionellt genomförd djupstädning av dina golv och heltäckningsmattor finns många städföretag i Stockholm tillgängliga, men tar du ett rum i taget behöver du inte känna att det är dig övermäktigt. Här kommer lite tips för grundligare rengöring av dina golv och heltäckningsmattor.

Heltäckningsmattor

Ju tätare en heltäckningsmatta är desto lättare är den att rengöra, likaså blir den svårare att hålla rent ju längre lugg den har. Moderna heltäckningsmattor är ofta relativt täta med kort lugg. Förutom dammsugning varje vecka måste du även ta bort fläckar så fort de uppkommer. Intorkade fläckar är mycket svåra att få bort från en heltäckningsmatta. Var noga med att försöka suga upp fläcken med hjälp av lite hushållspapper. Därefter sköljer du och baddar, det är viktigt att du inte gnider på fläcken, då riskerar du att ytterligare gnida in den i mattan. Går fläcken inte bort finns specialtillverkade fläckborttagningsmedel för mattor som du kan använda

För grundrengöring av en heltäckningsmatta kan man hyra en maskin för mattvätt, en så kallad extraktionsmaskin. En annan produkt som passar bra för heltäckningsmattor och även andra typer av golv är en kombinerad ångtvätt och dammsugare, som alltså rengör med ånga samtidigt som den suger upp damm. Är mattan hårt smutsad kan det även vara lämpligt att hyra in en städfirma någon gång per år för en riktigt professionell rengöring av dina heltäckningsmattor.

Trägolv och parkettgolv

Om du vill att ditt trägolv ska åldras vackert bör du ta hand om det väl. Dammsugning minst en gång i veckan, dras det in mycket grus i lägenheten som kan repa golvet bör du göra allt du kan för att det ska stanna i hallen. Svabba golvet åtminstone en gång i månaden. Blanda varmt vatten och lite såpa och dra av över golvet. Låt verka ett tag och svabba sedan av med ljummet vatten. Gör du detta ofta behöver du inte ta i så hårt när du svabbar, vilket är skonsammare för golvet.

Laminatgolv

Laminatgolv är mer känsliga för vatten än trägolv, så var noga med att moppen bara är lätt fuktad. Även ångtvätt som vi nämnt ovan kan vara ett bra alternativ vid tvätt av laminatgolv. Annars är en platt mopp med ett avtagbart tygstycke som du vrider ur det bästa alternativet. Precis som med heltäckningsmattor gäller det att snabbt ta hand om uppkomna fläckar, då de kan lämna permanenta missfärgningar på ett laminatgolv.

Gör rent regelbundet

För alla golv gäller samma grundregel: Låt det inte gå för lång tid mellan städtillfällena. Se till att hålla damm och grus borta från golven och rengör grundligt minst en gång i månade. På så sätt kommer dina nya golv att hålla sig fräscha i många år framöver.

Här kan du läsa mer om heltäckningsmattor: http://www.heltäckningsmattorstockholm.se.

Villainbrott ökar allt mer

13 okt 2017

Det pågår en ganska hätsk debatt i Sverige angående polisens resurser och vilka typer av prioriteringar som denna yrkesgrupp måste göra som en följd av detta. Sammanfattningsvis: polisen anser sig ha för mycket på sina bord i förhållande till vad de klarar av och för tjuvarna så är det således riktiga sötebrödsdagar. Detta naturligtvis väldigt förenklat. Men, det finns vissa saker som tyder på att det hela stämmer. Att polisen tvingas lägga allt mer tid på ren administration i kombination med att många slutar samt att det inte sker nyrekrytering i den omfattning man skulle önska har gjort att brottsligheten inom många område kommit att öka

Det som är talande i detta är att “de enkla” brotten har blivit bortprioriterade. Av naturliga skäl; ställer man ett mord, ett rån eller en våldtäkt mot ett inbrott, ett snatteri eller en cykelstöld så är det givet att de först nämnda brotten ska läggas överst i lådan. Det tar vi att de flesta är rörande överens om.

Men; att polisen kanske inte har resurser att lägga ner den tid som krävs påa tt lösa ett inbrott - det innebär inte på något sätt att vi som civila ska ge slaget förlorat. Nej, vi menar att det istället handlar om att man bör att ett större ansvar själv och att man på egen hand måste se till att säkra sitt hem. Att vi just nämner och fokuserar på inbrott är ingen slump; det är här ökningen är som påtagligast och det är här som vi lättast kan göra skillnad och vända trenden - utan polisiär hjälp.

Säkra ditt hem och använd sunt förnuft

Hur säkert är ditt hem egentligen? Svaret är att det inte är säkert nog. Även om du låser din dörr och stänger dina fönster så finns det vägar för en förslagen tjuv att ta sig in. Det man måste överväga i dagsläget är att skaffa exempelvis säkerhetsdörrar, låsförstärkningar - även till fönster - och exempelvis larm. Här kan du läsa mer om produkter som kan säkra ditt hem.

Märk väl: vi menar inte att man ska säkra sitt hem som i att vara våldsam eller genom att bygga ett Fort Knox. Det vi menar är att ett enkelt säkerhetslås kan få en tjuv på andra tankar. Står han i ditt trapphus och funderar på vilken dörr hans ka försöka ta sig in igenom - tror du då att han ger sig på din förstärkta dörr eller tar han grannens med vanliga lås? Ganska givet, eller hur?

Det sunda förnuftet måste också få ett större spelrum i vår vardag. Gör det till en vana att låsa dörren - även om du är hemma. Stäng balkongdörrar och se till att fönster inte står på vid gavel. Tjuvar idag är fräckare än någonsin - detta då de är fullt medvetna om att det finns en liten risk i att åka fast. Kan man som privatperson - enbart genom att tänka ett extra varv och genom att säkra upp sitt hem - få en tjuv på andra tankar; ja, då kommer man också att slippa obehaget som kommer av att någon rotat igenom sin personliga sfär.

Professionell hjälp vid en badrumsrenovering är att föredra

5 okt 2017

Det finns områden inom renovering som privatpersoner med glädje kan kasta sig över och på egen hand ombesörja. Likväl så finns det projekt där man ska kalla in professionell hjälp och där man som privatperson ska se till hålla sig undan. Det som man kan säga för att fälla avgörande i en sådan fråga om vad man kan göra och inte är att man ser till följderna. Menas med detta; man måste innan projektet tar sin början försöka se vad ett eventuellt misslyckande kan leda till, vilka effekter och vilka kostnader som ett dåligt jobb kan föra med sig. Kan man vara ärligt mot sig själv så skulle också väldigt många av de skador man ser idag skulle kunna undvikas. Det är nämligen så att man i dagsläget kan se hur väldigt många projekt som privatpersoner gjort på egen hand har gått fel.

Det vill säga, det är först nu som man kan se hur ett dåligt jobb utfört för några år sedan drabbar familjen som bor i huset och här spelar det heller ingen roll om vem det är som numera bor i huset. En tydlig och oroväckande trend som främst syns i Stockholm och som har en naturlig förklaring. Ser man till hur bostadsmarknaden i Stockholm ser ut så kan man nämligen där – efter exempelvis en badrumsrenovering – höja värdet markant på sin bostad och sälja den med högre vinst än vad man köpt den för.

Kan man då som privatperson spara in ytterligare några kronor på att göra denna badrumsrenovering på egen hand och utan hjälp från en utbildad och professionell firma – ja, då vinner ofta snålheten över visheten. Med väldigt  stora konsekvenser, för om man ser till effekterna av en dåligt utförd badrumsrenovering så kan kostnaden för exempelvis en vattenskada bli oerhört stora och dessutom komma att drabba tredje part. En vattenskada kan även drabba exempelvis en granne boende under i en fastighet i Stockholm och det är liknande scenarion som man tyvärr nu ser prov på.

Vem betalar vattenskadan i Stockholm?

Det vill säga – en familj köper en bostad i Stockholm där den förre ägaren genomfört en badrumsrenovering, de flyttar in och upptäcker efter något år att det bildats stora fuktfläckar på golvet. Vems är felet? Är det familjen som köpt huset eller är det personen som utfört denna badrumsrenovering som ska stå för kostnaden?

Det är den här biten som i regel är svår att lösa. Kan man räkna detta som ett dolt fel som därmed innebär att säljaren har ansvaret eller är det så att det är familjen som köpt bostaden som borde ha hört sig för om vilken som genomfört denna badrumsrenovering. Det man kan säga i sådana fall är att det är svårt att bevisa dolda fel i bostäder och att man oavsett utslag får räkna med att det handlar om en långdragen process som tar mycket tid och kostar mycket pengar. Problem som skulle ha undvikits om den forne ägaren vid sin badrumsrenovering anlitat professionell hjälp.

Kort och gott – man måste se ett projekt från start till mål och noga överväga konsekvenserna vid ett fel. Har jag kompetensen som krävs och klarar jag alla moment? Är svaret nej – då ska ett proffs kallas in.

Att bo och arbeta i Göteborg

3 okt 2017

Hur är det egentligen att bo och arbeta i Göteborg? Faktum är att det är Sveriges näst största stad och att det finns ett stort utbud av arbetsgivare, köpcentrum, vård och annan samhällsservice här. Den som flyttar hit flyttar inte bara till en levande storstad, utan en stad där den med erfarenhet och kompetens har goda möjligheter till ett arbete. Oavsett om du vill jobba som målare, med IT eller i butik här finns det goda chanser till jobb för den som ligger i.

Branscher att söka jobb inom

I och med att Göteborg är en så pass stor stad går det att söka en enormt stor del av de jobb som finns i Sverige här. I likhet med städer som Stockholm byggs det en hel del här, så efterfrågan på folk med kompetens inom byggbranschen, till exempel målare och VVS-montörer, är ganska hög.  

Byggbranschen

Den som vill jobba inom byggbranschen och ännu inte har någon erfarenhet har flera vägar att gå. Vill man till exempel bli målare kan man antingen söka en anställning hos ett privat företag som lärling, eller gå i vuxenskola. Även om man utbildar sig till målare kommer viss lärlingstid att behöva genomgås, men den är betydligt kortare än om man börjar direkt hos ett företag. Det finns gott om måleriföretag i Göteborg, viktigast är att hitta ett professionellt företag som tar väl hand om sina anställda.

Förutom målare söks det även till exempel elektriker och VVS-montörer i hög omfattning. För att bli elektriker eller VVS-montör gäller ungefär samma process som för målare. Utbildning, lärlingstid, yrkesbevis och därefter arbete.

Vården

Det krävs folk inom vården över nästan hela landet och Göteborg är inget undantag. Personlig assistent, undersköterska och sjuksköterska är exempel på yrkestitlar som i hög grad eftersöks just nu.

Den som vill bli sjuksköterska behöver gå en tre år lång utbildning på högskola för att få börja arbeta inom yrket. Personlig assistent kan man bli utan varken erfarenhet eller utbildning. Ofta sätts istället en stor vikt vid det sociala, att man ”klickar” med den man ska vårda. Överlag är vårdbranschen en bransch där det sociala värdesätts högt. Det är ett arbete med människor där känsla för omvårdnad krävs.

Områden att bo i

Populärast i Göteborg är, som ofta är fallet i Västeuropa, de centrala delarna av staden. Dock måste läget givetvis vägas mot de ökade kostnaderna. Bor man centralt i Göteborg får man räkna med att betala betydligt mer än om man bosätter sig i en förort. Jämför man med till exempel Stockholm blir det aldrig riktigt lika dyrt här, men skillnaderna finns. Förorterna, där det ofta är billigare, behöver inte alls ligga särskilt långt från innerstaden. Det går säkerligen att hitta prisvärda boenden här där det inte tar längre än 25 minuter in till centrum i Göteborg.

Undersök möjligheterna för bergvärme

3 okt 2017

Äger du ett hus i Stockholm så innebär detta förmodligen att du också sitter med ett ganska stort lån. Huspriserna i Stockholm har under en längre tid stigit och befinner sig i dagsläget på en närmast absurd nivå; något som för med sig att man som husägare måste vara beredd på att det kan komma att kosta mer pengar för varje år som går.

Med detta menar vi att ränteläget idag befinner sig på en väldigt förmånlig nivå och att denna med all säkerhet kommer att ändras och att man i och med detta kommer att få en högre levnadskostnad. Det handlar i det stora hela om att vara förberedd och rådet är gällande detta att man passar på att göra investeringar idag då räntan är låg och att man därefter kan njuta frukterna av dessa då den höjs.

En typisk sak som man kan tjäna pengar på som husägare gäller energi och uppvärmning och här kan vi ge ett handfast råd till dig som husägare: se över möjligheterna i att installera bergvärme som energibrunn till ditt hus. Chansen är nämligen god att du i dagsläget her en annan – dyrare – energikälla och att du således betalar för mycket pengar varje år i förhållande till vad du får. Genom att undersöka om bergvärme går att borra efter där ditt hus i Stockholm ligger så kommer du i framtiden att få dels en lägre räkning och du kommer dessutom att se att denna ligger på samma nivå hela tiden.

Bergvärme innebär nämligen att man som husägare gör sig oberoende och att man står på egna ben; det spelar ingen roll vad som sker i omvärlden och du påverkas inte om oljepriset exempelvis skulle höjas.

Bergvärme sänker din energiräkning

Genom bergvärme står räkningen konsekvent kvar på en nivå som är lägre än den du betalar för exempelvis fjärrvärme. Man brukar säga att bergvärme kan sänka en årlig energikostnad med runt 80% och ställer man dessa besparing mot kostnaden för borrning, installation och bergvärmepump – en hög sådan förvisso; räkna med kring 120-150.000 kronor – så kommer det inte att ta alltför många år innan du kan börja räkna hem en vinst.

Vi menar på att du ska göra denna investering redan idag och detta helt med tanke på ränteläget som finns just nu. Det du gör idag, det tjänar du på i morgon och då det gäller bergvärme så finns det knappt något tydligare exempel.

Gör rätt stilval när du ska renovera

2 okt 2017

Ska du göra en riktig helrenovering? Då har du mycket att tänka på och många beslut att ta. En stor del av besluten kommer att centrera kring vilken stil huset ska ha. Här finns givetvis inget rätt och fel, men tipsen från de som har gjort en komplett renovering är ofta ganska lika varandra.

Om du till exempel renoverar en lägenhet i en stad, säg Södertälje exempel, kanske du vill ha en minimalistisk och stilren design. Ett hus eller en lägenhet i ett mer lantligt område kanske passar med just det – en lantlig känsla. I den här texten samlar vi idéer, inspiration och tips kring stilval vid renoveringen.

1.     Stå på dig

Om det är ett nybygge bör du stå på dig när det gäller inredningen. Det är din renovering och det är din magkänsla och ditt tycke som räknas. Samtidigt bör man ha i åtanke att en alltför speciell stil kan göra det svårare att få huset sålt när det väl är dags – eller åtminstone kan huset säljas till ett lägre pris än det finns potential till. Säljer man en bostad i Stockholm med kranskommuner (Lidingö, Södertälje t.ex.) är priserna ofta höga oavsett, men de flesta vill ju sträva efter att få sin bostad värderad så högt som möjligt.  

Gör man till exempel en badrumsrenovering är det bra att välja en tidlös stil eftersom det är något som köpare gärna vill göra så personligt som möjligt. Ibland är det bättre att välja renovering med hjärnan och inredning och detaljer med hjärtat.

2.     Var ligger lägenheten?

Som nämnt i inledningen kan det vara en god idé att ha omgivningen i åtanke när man ska göra en helrenovering. Vi tog upp exemplet om att en lägenhet centralt i en stad, till exempel Södertälje, kan dra nytta av en stilren och minimalistisk stil. Det här är dock i allra högsta grad subjektivt och det finns de som tycker att lantlig stil kontrasterar fint med en urban omgivning. Oavsett om lägenheten ligger i Södertälje, Malmö eller ute på landet är just omgivningen något som alltid är bra att ta i beaktning.

3.     Välj ett golv som går att slipa

Det här tipset gäller endast om du vill ha trägolv. Har man ett trägolv som går att slipa behöver man inte oroa sig för slitage särskilt mycket. De skador och repor som uppstår går i sådana fall helt enkelt att slipa bort. Så är dock inte fallet om du lägger en tunn parkett som inte är gjord för att slipas. Att i vardagen slippa bekymra sig över minsta lilla repa på trägolvet är nog något som alla föredrar.

4.     Lägg ner tid på badrummet

En badrumsrenovering är något som kan höja värdet på din lägenhet. Det finns alltså inga garantier, men om den görs rätt är det något som kan ge dig pengarna tillbaka på det du lägger ut. Gör du din badrumsrenovering med omsorg och väljer en tidlös stil finns alltså en viss chans att du faktiskt tjänar pengar på att genomföra den. Det här gäller inte bara med badrumsrenoveringar, utan egentligen hela huset. En badrumsrenovering gör dock mycket för hur köparna upplever bostaden på visningen. Om de börjar fundera i banorna på att göra om badrummet, kan du räkna med att de inte är villiga att betala lika mycket som de hade gjort annars. 

På denna sida, som handlar om just Södertälje, kan du läsa mer om badrumsrenovering: https://www.daderman.se/badrumsrenovering-sodertalje/

Att investera i markiser

23 sep 2017

Att investera i markiser är inte bara att sätt att få bort solen i ögonen när du är inomhus. Markiser har stor betydelse för husets fasad samtidigt som de hjälper till att skapa ett behagligare inomhusklimat och skyddar krukväxter, möbler samt textilier från UV-strålar. En sådan betydande investering bör inte göras förhastat. Istället är det bra att från början hitta bra markiser som passar husets förutsättningar.

Modern arkitektur lämpar sig väl för stora markiser

Moderna hus är ofta byggda med stora glaspartier, vilket kräver solskydd på ett eller annat sätt. Dessa hus syns idag ofta i större städer (Stockholm, Göteborg t.ex.) där byggfarten är hög i allmänhet. Även om det aldrig direkt blir riktigt tropiskt i Stockholm, Göteborg eller Sverige över huvud taget, krävs solskydd av något slag för dessa stora fönsterpartier.

Och visst suktar vi svenskar efter sol nästan hela året. När solen ligger på som värst på glas kan inomhusklimatet dock drabbas. Det är inte bara det att det blir mindre behagligt att vistas inomhus, utan det handlar också om att skydda mot UV-strålar. Möbler, krukväxter och textilier är alla saker som tar skada av alldeles för intensiv sol. Med ett par bra markiser kan dessa skyddas effektivt.

Hur motståndskraftig är själva markisen?

Markisen är det som ska skydda mot solens strålar. Av mycket sol tar dock även markiserna stryk, så det gäller att välja ett par med bra motståndskraft mot UV-strålar. Förr användes i huvudsak bomull för markisdukarna, men det är ganska sällsynt idag. Anledningen är att bomull lätt tar åt sig fukt och, inte minst, är mycket känsligt mot UV-strålar. Markiser i bomull blir solblekta på relativt kort tid och det blir svårt att hålla sina markiser i ett fint skick över tid.

Idag är det i huvudsak konstgjorda dukar som dominerar marknaden. Akrylfiber har blivit allt mer populärt på senare tid, eftersom det har en kemisk sammansättning som gör det väldigt tåligt mot UV-strålar. Som tidigare nämnt är klimatet inte direkt tropiskt i Sverige, oavsett om man är i Ystad, Stockholm eller Kiruna, men skydd mot solens strålar är viktigt om markisen ska kunna hållas fin över tid.

Ska de vara motoriserade?

Idag är det vanligt att man betalar lite extra för att få sina markiser motoriserade. Man kanske inte har en motor på samtliga markiser på huset, men åtminstone över den stora markisen som täcker terrassen. Man kan då med hjälp av en fjärrkontroll enkelt trycka ut och in markiserna.

Det finns även motoriserade markiser med sensorer som känner av vädret. Är det riktigt varmt och soligt fälls markisen ut. Är det istället mulet, eller om det börjar blåsa mycket, fälls markisen in. Markiser med sensorer är inte det vanligaste att se, men bor du i en större stad (Stockholm, Göteborg eller Malmö till exempel), bör du garanterat kunna hitta en affär som säljer detta. Läs mer här om vilken typ av markis du ska välja.

Serva bilen själv?

12 sep 2017

Är det värt att lämna in bilen till en bilverkstad för service eller går det lika bra att utföra bilservicen själv? Det enkla svaret är, som så ofta i med dylika frågeställningar - det beror på. Har du en grundläggande kunskap om hur din bil är beskaffad samt de rätta verktygen klarar du av en grundbesiktning på din bil, men känner du dig osäker på dina förkunskaper och förmåga råder vi dig att gå till en professionell bilverkstad här i Solna och få hjälp. Typ av service

Man brukar dela upp grundläggande bilservice i två kategorier, basservice och grundservice. Basservicen utför du oftast själv, den innefattar oljebyte, byte av filter för luft och olja, samt att man tar en titt på motorns och bilens övriga delar och avgör om de ser hela ut eller behöver bytas ut, en så kallad okulär besiktning.

En grundservice är lite mer omfattande, men även den kan en normalhändig person oftast utföra på egen hand. Viktigt när man utför en grundservice på sin bil är att man följer de riktlinjer för grundservice som finns angivna i bilens servicebok, annars upphör garantin att gälla. Exempel på moment i en grundbesiktning är att kontrollera strålkastare, hjulupphängning och bromssystem. Bilverkstäder och bilreparatörer har ofta gör-det-själv-hallar där man lätt utför denna typ av arbete. Värdet av original – en tvistefråga

En aspekt av gör-det-själv är att du inte får en professionell stämpel i serviceboken, vilket vissa menar sänker värdet på din bil. Då är frågan du ska ställa dig hur länge du har tänkt behålla din bil? Om du inte har för avsikt att sälja den inom överskådlig framtid, kommer den antagligen inte att ha särskilt högt andrahandsvärde, och då spelar rätt stämpel i serviceboken faktiskt inte så stor roll.

Är det däremot av värde för dig att rätt reservdelar används, och att få en korrekt servicestämpel inför en försäljning gör du naturligtvis rätt i att vända dig till en auktoriserad reparatör. Tron på originaldelars betydelse för bilens värde tenderar dock att överdrivas en hel del i Sverige i jämförelse med andra länder i Europa. Andra reservdelar som säljs betydligt billigare håller precis samma kvalitet som en långt dyrare ”originaldel”.

Likaså med skillnaden mellan auktoriserade serviceställen och allmänbilverkstäder, kvaliteten är likvärdig men en oberoende verkstad blir oftast billigare. Många experter menar att utvecklingen i Sverige kommer att gå åt samma håll som i övriga Europa, att konkurrensen blir större och att priserna på bilservice kommer att sjunka. I nuläget blir i själva verket många bilägare lurade att välja auktoriserad service och dyra originaldelar i tron att garantin annars bryts eller att bilen sjunker drastiskt i värde. Kärlek och omtanke

I ljuset av detta kan du fundera över vad du faktiskt kan göra själv för din bil. På nätet finns mycket information att hämta kring hur du bäst utför service på din bil. Oberoende serviceställen kan hjälpa dig med de punkter som du känner att du inte klarar av själv, det går alltid att komma överens om ett pris som båda parter är nöjda med. Tar du hand om din bil och ger den rätt kärlek och omtanke med jämna mellanrum kommer du att ha en bil som rullar länge, och dessutom en hel del pengar över att spendera längs vägen.

Plastfönster håller länge i Sverige

11 sep 2017

Säger man plastfönster så möts man ofta av en negativ reaktion från den man säger ordet till. Detta då många anser att plastfönster inte är något som håller måttet och att det är en lösning som, helt enkelt, inte fungerar i Sverige.

Först och främst här: till viss del har man haft rätt i dessa åsikter och skepsisen kring plastfönster är i många fall välgrundade då de förr inte alls höll måttet. Gårdagens plastfönster var nämligen inte alls gjorda för oss i Sverige och de som köpte sådana förr fick fönster som mer var gjorda för länder som Italien, Spanien och Portugal (varifrån de också importerades) och vad är då gemensamt mellan dessa och skiljer sig åt jämfört med Sverige? Vår vinter naturligtvis. Köpte man plastfönster förr så klarade de inte av vårt klimat och detta av den anledningen att de inte var anpassade för vår vinter.

Det är dagens plastfönster och därmed så är också den värsta nackdelen något som man kan stryka gällande plastfönster. Istället kan man fokusera helt på fördelarna som finns i att välja denna lösning snarare än träfönster. Här finns det nämligen en helt del och om vi nedan radar upp några av dessa så kanske vi kan ge en lite bredare bild av vad vi menar.

  • Plastfönster är den billigaste lösningen och här skiljer priset sig markant om man jämför med fönster av trä.
  • Underhåll. Med plastfönster slipper man det tidskrävande underhåll som kommer med fönster av trä. Det vill säga – du slipper slipa, du slipper skrapa, du slipper måla och du slipper hålla på att haka på- och av dem varje år. Plastfönster och det underhåll de kräver sträcker sig till en årlig tvätt.
  • Hållbarhet. I och med att plastfönster numera – som vi sa – tillverkas för vårt nordiska klimat så håller de också – minst – lika länge som ett par fönster av trä.

Till minussidan och till träfönstrets försvar ska vi dock nämna att plastfönster kan vara svåra att passa in på ett hus rent estetiskt; särskilt om huset i fråga är byggt av trä. Man får dock ta det goda med det onda här och vi tycker att man ska överväga plastfönster med tanke på de fördelar vi gått igenom ovan. Valet av trä behöver inte vara så självklart som många anser.

Du hittar mer information på denna sida.

Ta en titt under plastmattorna

9 sep 2017

Bakom fula ytskikt kan det gömma sig riktiga skatter...

Ett nybörjarfel som många villaspekulanter gör är att titta för mycket på ytskikten. Det är lätt att förblindas av pastelliga 50-talskök och grälla 70-talstapeter. Att se hur grundsubstansen i ett hus ser ut under lager av färg och fiberplattor kan vara svårt.

Vid varje husköp rekommenderas självklart att du tar hjälp av en kunnig besiktningsman för att undvika dolda fel, men om ett objekt inte ens kommer i fråga för att du inte kan se bortom ful inredning kommer du att missa många guldkorn på marknaden.

Att måla om, byta golv, ersätta takplattor eller renovera andra ytskikt är relativt enkelt och inte särskilt dyrt. Särskilt inte om man jämför med ett hus som kanske ser vackert ut, men som har problem med grunden eller bjälklag.

Det är alltså viktigt att träna ögat i att föreställa sig ett rum med en helt annan inredning. Det gör att även hus som kanske ser fula ut idag får en chans och du har fria händer att själv påverka det slutgilitiga utseendet.

Gömda skatter under lager av plast

För att öva dig i denna konst finns det ett par enkla knep du kan ta till. Ett tips är att ta foton eller använda de bilder som finns i husannonsen och ersätta väggfärgen. Det behövs inte särskilt avancerade kunskaper i bildhanteringsprogram för att göra detta. Vips så kan du se hur ett rum skulle se ut med vita väggar eller en snygg tapet.

Tips nummer två är att hålla ögonen öppna och våga syna byggnaden lite noggrannare när du är på visning. Om det ligger en ful plast- eller heltäckningsmatta i ett rum kan du lyfta lite i ett hörn för att se efter vad som ligger under. Har du tur finns det ett vackert trägolv därunder.

Samma sak med väggar. I kattvindar och förrådsutrymmen går det ofta att se hur väggarna ser ut bakom ytskikten. Kanske döljer det sig vackert timmer bakom tapetlagren.

Slipa fram golvets skönhet

Skulle du ha tur att hitta en byggnad med trägolv kan det vara bra att veta att det är enkelt och billigt att slipa golv. Även om golven är slitna går det alltså rätt så lätt att få dem att se fina ut igen. Massiva trägolv håller i hundratals år om man sköter dem väl så de är en ovärderlig tillgång om de finns i ditt hus.

Stirra dig alltså inte blind på ytskikten när du söker efter en villa utan försök öva dig i att se potentialen, även om bitar av huset är lite slitna. Det viktigaste är att grundsubstansen är bra.

Samarbeta med en rörmokare i Stockholm när du köper nytt

5 sep 2017

Att köpa ett nytt hus eller en ny lägenhet i Stockholm kan vara en väldigt spännande upplevelse. Man ser självklart fram emot att få inreda sitt nya hem och utforma det efter sin egen smak. Det ska väljas möbler, färg till väggarna, kanske nya golv och nytt kök.

En bit som många inte tänker på i första hand när det tittar på hus är att undersöka hur det ser ut med VVS-systemet och värmeanläggningen. Visst brukar de flesta göra en besiktning av bostaden man är intresserad av när man verkligen funderar på att köpa. Men för att undvika att hamna i en situation där man får välja bort en potentiell bostad för att det blir för kostsamt med nya rördragningar kan det vara värt att tänka på detta redan när man går på visning.

Undersök objektets avloppssystem

Läs igenom objektsbeskrivningen för att se vilken typ av värmesystem som finns i huset och om det finns några uppgifter kring när det har uppdaterats senast, eller när det först installerades. Vattenburna värmesystem håller i många årtionden, men det är bäst att låta någon kunnig rörmokare i Stockholm ta en titt på dem om de börjar nå över 40-50 års ålder. Samma sak gäller för vatten och avlopp. Precis som i större hyreshus behöver en villa också regelbundna stambyten. De behöver förstås inte göras lika ofta, men det är viktigt att känna till hur gammalt systemet är samt vilka material som det är konstruerat av. Det är stor skillnad på hur länge plaströr och hur länge gjutjärnsrör håller.

Rådgör med en rörmokare

Om ni har hittat en fastighet som verkar intressant kan det vara värt att rådgöra med en rörmokare i Stockholm kring vilka behov av uppdateringar som kan finnas. Den som utför besiktningen av huset kan givetvis svara på vissa frågor, men en erfaren rörmokare kan se saker som en byggingenjör eller besiktningstekniker kanske missar. Det kan vara värt att betala för att en rörmokare kommer med under besiktningen. Det kan spara er tiotusentals kronor och ger er en bättre uppfattning kring vad som kan behöva göras.

Räkna med de förväntade utgifterna i er budget. Det är lätt hänt att man bjuder för högt på en bostad som sedan visar sig ha stora renoveringsbehov. Bostäder är, som ni redan vet, inte helt gratis i Stockholmsområdet. Så marginalerna brukar vara rätt små. Om du dessutom måste börja med att byta rör är utgångspunkten inte den bästa.

Samarbeta med en lokal rörfirma

Redan när ni är på jakt efter ett hus kan det vara bra att hitta en rörfirma, så att ni alltid har en rörmokare i närheten i Stockholm som ni kan ringa till vid behov. Jämför offerter från några olika firmor och hör efter vad de har erfarenhet av att göra samt att de finns tillgängliga med kort varsel vid behov. Läckande rör eller stopp i toaletten vill man ha löst så snart som möjligt, så se till att de också har jourtider.

Nyproduktion eller äldre villa?

31 aug 2017

Du som är på jakt efter att köpa en villa har många frågor som du måste ställa dig. En av dessa är om det är bäst att köpa en nyproducerad eller en äldre villa. Här går vi igenom några argument för och emot respektive variant.

Din privatekonomi och läget påverkar

Vill man generalisera lite så lönar det sig ofta att köpa en äldre villa i ett mindre populärt område och tvärtom så lönar det sig att bygga nytt om du vill bo i ett tätbefolkat och populärt område.

På landet där färre bor kan kostnaden för en stor tomt med en äldre villa vara lägre än vad tomtpriserna i populära områden är. Att köpa en tomt utan hus och bygga nytt blir därför dyrare i ett sådant område. Det är troligtvis mer ekonomiskt att renovera en äldre villa och du kan på så sätt få mer för pengarna om du hittar ett hus som är i hyfsat skick.

I tätbefolkade storstadsområden brukar det däremot vara dyrt att köpa färdiga villor. Här kan det istället löna sig att ge sig på det här med husbygge och köpa en tomt utan byggnader.

Om man är lite slug så går det ofta att hitta tomter som ligger en aning längre bort från stan till ett lägre pris än i populära nybyggnadsområden. Då kan totalkostnaden bli klart lägre för ett nybygge, förutsatt att du väljer en prisvärd husmodell. Det kan vara värt att flytta en liten bit utanför stan för att få tillgång till en högre livskvalitet och de kronor extra som det kostar att pendla 10-15 minuter längre per dag kommer att kompenseras av den lägre boendekostnaden.

Är du hantverkskunnig?

Om du väljer att köpa ett äldre hus kommer det troligtvis att finnas en del som behöver göras. För att Arga Snickaren ska slippa komma på besök är det viktigt att du inte tar dig vatten över huvudet. Gör bara sådant som du är säker på att du klarar av på egen hand. Jobb såsom badrumsrenovering, elektriska installationer och VVS är det alltid bättre att överlåta till ett proffs. Ta med detta i beräkningen när du väljer om du ska köpa ett visst hus så att slutkostnaden inte blir större än om du skulle bygga ett nytt hus.

Finns det mycket som behöver göras på ett hus som är till salu måste du verkligen räkna efter för att vara säker på att det lönar sig gentemot att bygga nytt.

Personlig smak och dina värden avgör

I slutändan är det trots allt din personliga smak och dina personliga värden som avgör vad du väljer. För många känns det viktigt att rädda ett äldre hus från förfall och då är man villig att lägga både tid och pengar på ett hus som man känner har kulturhistoriskt värde eller helt enkelt en “själ” som är värd att rädda.

Det här slipper du inte undan som husägare

24 aug 2017

Som husägare finns det en hel del som behöver göras – året om. Det som tas upp här kan visserligen undslippas om man anlitar en firma för jobbet, men de flesta väljer att göra jobben på egen hand. Oberoende om man är villaägare utanför Stockholm eller Malmö, Göteborg eller Kiruna kommer en del jobb att behöva göras. Om det inte utförs kommer villan att se lite mindre trevlig ut än grannens förmodligen.

Fönsterrenovering

En fönsterrenovering kan kännas som ett nödvändigt ont. Fördelarna som visar sig när man väl är klar med sin fönsterrenovering är dock många. Om det har dragit mycket vid dina fönster tidigare, har du förmodligen låtit uppvärmningssystemet jobba alldeles för hårt för att hålla ett skönt inomhusklimat.

En annan fördel är hur mycket ljud som släpps in. Bor du vid en trafikerad väg i till exempel Stockholm, kommer du troligen att märka en enorm skillnad efter att en renovering är gjord. Skillnaden märks troligtvis som mest strax innan du släcker ner och går och lägger dig på kvällarna. Det här gäller såklart inte bara i Stockholm, utan även i andra större städer eller bara där huset är placerat nära en bullrig väg. Oavsett om du bor nära en bullrig väg eller inte är dock en fönsterrenovering på sin plats om fönstret drar.

Markiserna

Visserligen är det inte alla husägare som har markiser, men har man det är det något som bör skötas om. Det är dock inte mycket underhåll det är frågan om, men åtminstone ett par timmar om året bör läggas för att hålla markiserna fräscha så länge det går. Visserligen går markiserna inte sönder på en gång bara för att man inte underhåller dem, men om tillräckligt lång tid utan omvårdnad av markiserna passerar kommer deras livslängd att förkortas markant.

Underhåll med årstiderna

Har du säkrat huset inför vintern? De varierande årstiderna i Sverige innebär en hel del jobb för husägarna i landet. Visserligen är det här kanske viktigare om du bor i Kiruna än om du bor i Stockholm, men även i Stockholm är vintern kall.

När vintern kommer är det viktigt att man stänger av vattnet om man ska åka iväg någonstans. Det finns skräckexempel där husägares ledningar har gått sönder efter att vatten har fryst och expanderat medan det varit borta. Oftast händer det här ägare av fritidshus, men det finns exempel där även vanliga villaägare drabbats. Då handlar det om att husägaren varit borta under en semester eller av annan anledning lämnat huset obebott under en tid.

Att köpa ett hus i Täby

9 aug 2017

Täby är känt som en trygg och förhållandevis rik kommun strax norr om Stockholm. Funderar man på att flytta hit är man säkert i full färd med att titta på hus och vad kommunen egentligen har att erbjuda. Klart är att Täby, med sina ca 68 000 invånare, har ett tjänste- och butiksutbud som gör att invånarna trivs.

Titta på nätet

De flesta gör det idag. Numera är det nästan enklast att helt enkelt hitta sin bostad på nätet. En fördel med att göra detta är att du enkelt kan sortera på dina önskemål. Vill du till exempel ha ett hus med markiser, som är över 120 kvadratmeter stort och som ligger nära vattnet? I sådana fall kan du enkelt med hjälp av bilder och filtreringsfunktioner på olika hemsidor snabbt få fram ett hus som du kan åka och titta på.

Givetvis kommer utbudet att skilja sig åt över tid, och i en medelstor kommun som Täby blir det ganska tydligt. Kanske finns det för tillfället inte ett hus som ligger nära vattnet, har markiser (även om markiser såklart går att sätta upp själv) och är över 120 kvadratmeter stort. Har du inte för bråttom med ditt köp kan du dock unna dig att vänta och se vad som dyker upp på marknaden. Vissa saker går givetvis att fixa själv efter köp. Förutom att sätta upp markiser om du önskar det, kan du eventuellt förlänga tomten eller måla om huset till exempel.

Mycket natur

Täby passar särskilt bra för dig som gillar friluftsliv. Eftersom så stora delar av Täby är obebyggt finns det alltid något att göra för den som gillar att vara ute i friska luften. På sommaren kan du bada utomhus eller ta skogspromenader, medan du på vintern kan åka längdskidor i preparerade spår.

Här finns även gott om vatten för den som gillar att fiska. Förutom att det finns många insjöar i närheten, med till exempel gädda och abborre, ligger även havet nära. Du som gillar att fiska med båt, eller åka båt över huvud taget, kan glädjas över att Täby har två av Sveriges största småbåtshamnar.

Historia

Täby har varit bebott sen länge. Således finns det en hel del historiska sevärdheter att hålla utkik efter om du bosätter dig här. Till exempel kan du besöka Runriket, som har den största samlingen av runskrifter i hela värden. Dessutom kan du upptäcka Estrid, som var den mäktigaste kvinnan i Täby under 1000-talet.

Kontakta en rörmokare i förebyggande syfte

7 aug 2017

Det finns vissa saker i ett hus som kostar mycket pengar att åtgärda då de går sönder och då dessa ofta kommer som en överraskning för många husägare så kan det vara på sin plats att komma med några små tips. Om man först och främst – kortfattat här – äger ett hus så måste man vara beredd att lägga ner mycket pengar på huset i fråga. Vi ska inte ljuga här; att äga ett hus kostar mycket pengar och mycket av detta lägger man också på rent underhåll.

Just ordet underhåll ska man dock se som något positivt och det är också det som det hela handlar om. Genom att man lägger pengar på regelbundet underhåll av sitt hus – ja, då slipper man också de där kostsamma och ovälkomna överraskningarna som vi nämnde ovan. Vad menar vi då med detta? Det som vi försöker säga här är att vissa saker är enklare än andra att upptäcka- och korrigera fel som uppstår medan andra inte syns förrän det är för sent.

Om vi här tar – för att illustrera vad vi menar – ett hus i Stockholm som exempel och säger att ägaren till detta ständigt gör regelbundna besiktningar på egen hand. Det vill säga; han kollar hur exempelvis brädfodringen ser ut, han kollar om det behöver bytas någonting invändingt och har försöker hela tiden hålla koll på sina vitvaror, ventilation och andra saker som kan ha en tendens att gå sönder.

En rörmokare upptäcker felen i tid

Man får här alltså säga att denna husägare i Stockholm egentligen ligger över genomsnittet rörande skötsel av sitt hus; detta då många andra inte bryr sig överhuvudtaget utan bara tar för givet att allting ska fungera.

Dock – denna man i Stockholm drabbas dock ändå och trots sin noggrannhet av en ovälkommen kostnad och detta då han en natt vaknar av att ett rör i köket sprungit läck. Då husägaren därefter inser att han inte på egen hand kan ordna detta så tvingas han ringa en rörmokare som kommer och korrigerar problemet i huset i Stockholm. Detta kostar inte så mycket och är sådant som kan hända.

Det som däremot kommer att kosta mycket pengar är det faktum att denne rörmokare i Stockholm säger att det rör som sprungit läck är så rostigt och i så dåligt skick att det finns en uppenbar risk att samtliga rör- och ledningar i huset måste bytas. Det här kommer däremot att kosta mycket pengar då ett stambyte inte direkt är ett enkelt projekt. Menas med detta är således - som husägare måste man då och då anlita professionella personer som kommer och genomför besiktningar av de ytor i huset som kan vara svåra att upptäcka.

För rör- och ledningar ringer man här en rörmokare, för taket ringer man en takläggare och för exempelvis husets grund så ringer man ett företag som jobbar med dräneringstjänster. Att ligga steget före som husägare är något som verkligen kan spara mycket pengar i slutändan.

Denne man i Stockholm hade exempelvis kunna laga rören innan den rörmokare han tvingades ringa föreslog ett stambyte och detta genom en relining – något som fixar de befintliga rör- och ledningar som löper i husets insida till en billigare kostnad.

Läs mer här om rörmokare som är bäst på VVS.

← Äldre inlägg