Köpa Villa

Välkommen!

Här hittar du all information du behöver för att köpa en villa.

  • Att tänka på
  • Allmänna tips
  • Leva i villa
  • Vilka kostnader?
  • Hur det är att bo i villa
  • Renovera villa

Är du på gång att köpa villa?

Det är spännande att följa husköp på olika säljsidor och mäklarsidor som förmedlar försäljning av hus. Du vet väl om att som köpare av bostad har du ett omfattande ansvar för att bostaden som du köper är i ett gott skick. Man bör fråga om allt som har med bostaden att göra; eventuella brister, om när det senast blev renoverat, om det finns någon skada på huset och så vidare.

Är man det minsta osäker på skicket på bostaden kan man låta en besiktningsman kontrollera bostaden. Då bör han eller hon kontrollera huset noggrant, helst borde det vara en som arbetar med mögel- och fuktskador. De vet hur de ska leta efter fukt- eller mögelskador. Hittar han eller hon något sådant måste en sanering göras som tar bort möglet eller fukten, annars riskerar det att spridas i hela huset och det blir omöjligt att bo i huset. Vill det sig riktigt illa, kan kommunen klassa huset som obeboeligt, och då får man inte sälja huset till någon. Då kan kommunen omhänderta huset och mögelsanera det.

Du kan låta en besiktningsman kontrollera huset

Är du som eventuellt köpare av huset intresserad av huset, som har drabbats av mögel eller fukt, kan du be om ett lägre pris och genomföra mögelsaneringen själv. Säljaren kanske är intresserad av att bli av med huset och saneringen. Det är definitivt roligare att genomföra en mögelsanering när du själv sedan kan få flytta in i huset, än att sanera mot mögel och sedan inte flytta in. Den som ska bo i huset kanske är mest angelägen om att få en riktig sanering av huset.

Det är viktigt att veta att mögel kan se lite hur som helst och att det inte alltid luktar. Mögel kan vissa sig i olika former och färger. Mögel luktar inte om det är tillräckligt fuktigt. Däremot om möglet får en miljö som är för torr, kan möglet bli ”stressigt” och lukta unket och fuktigt. Vissa reagerar på mögel men inte alla. Den som bor längre tid med mögel kan få problem med andningen och få astma, allergier eller huvudvärk. Läs mer om mögelsanering i Stockholm på: http://www.mögelsaneringstockholm.nu.

Så kan du förebygga mögel och fukt

För den som ska flytta in i ett hus, som har sanerats finns det en hel del man kan göra för att förebygga skador av fukt och mögel. 

På taket

På taket kan man se till så att det finns tillräckliga rör som avleder fukt och vatten. Man bör underhålla dem regelbundet. Se till så att löv och annan smuts inte har täppt till dem, utan att vattnet kan rinna genom ordentligt och friktionsfritt.

I källaren eller bottenvåning

I källaren kan man behöva se till att det finns tillräcklig ventilering så att fukt inte samlas längst ner i huset. Mycket kan man göra genom att se till att luften är torr och att luften kan cirkulera fritt i bottenvåning och källare. Dessutom bör man med jämna mellanrum dränera runt huset och lägga dräneringsrör som leder bort vatten och nederbörd.

Grunden

Nära en husgrund ska det inte planteras några växter. De ska placeras minst en meter från själva huset, om inte längre bort. Runt huset ska det dräneras och läggas dräneringsrör. Dessutom kan man lägga grus och riktiga plattor som går runt huset, minst en meter från huset bör det vara växtfritt.

I badrummet

I Badrummet är det mycket viktigt att det blir ordentligt utvädrat varje gång som man har duschat eller badat. Det kan ske antingen med hjälp av ventilering eller ordentlig utvädring. Dessutom bör dusch och badkar har ordentlig a våtmattor. Se också regelbundet till om det samlas svart smuts i hörn i kaklet eller i fogarna mellan kaklet. Det kan du avlägsna med klorin, då gör du det svårt för möglet eller fukten att få fäste i badrummet.

19 Apr 2018